HOCKEY-VM 2023
Marko Anttila avslutar landslagskarriären.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Marko Anttila avslutar landslagskarriären efter fiaskot: “Väldigt tacksam”

ANNONS

Finland tackar av en av sina stora hjältar efter kvartsfinalförlusten mot Kanada. 
Marko Anttila avslutar sin landslagskarriär och efteråt ställde sig fansen i Tammerfors upp och ropade hans namn i flera minuter. 
– Jag hade inte förväntat mig att de skulle reagera så och det betyder väldigt mycket för mig, det är något som jag kommer minnas för resten av mitt liv, säger en känslosam Anttila till hockeysverige.se.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Förväntningarna var stora på Finland inför Hockey-VM men de hade ett kämpigt gruppspel med förluster mot USA och Sverige samt bland annat en svag match mot Frankrike där det vara nära att bli en jätteskräll. 

Värdnationen lyckades sedan inte heller lyfta sitt spel i kvartsfinalen mot Kanada utan det blev förlust för Finland med 4-1 som därmed åker ut tidigt ur VM på hemmaplan. 

Efteråt var lagkaptenen Marko Anttila nedstämd över att Finland inte lyckades prestera bättre i Tammerfors.

– Självklart är det en stor besvikelse. Vi hade ett bra lag och en grym chans att vinna någonting här men vi lyckades inte. Kanada är väldigt effektiva och vi kanske lät dem ha för många bra målchanser samtidigt som vi inte kunde sätta våra egna lägen. Vi hade många bra chanser och tillräckligt för att vinna men… Det är sådan hockeyn är. Man är frustrerad och besviken just nu men livet går vidare, säger Anttila till hockeysverige.se.

Finland var guldtippade inför VM och har gått till final i alla de tre senaste turneringarna. Men nu tog det alltså slut tidigt för Finland i och med respasset i kvartsfinalen. 

– Naturligtvis är det ett misslyckande. Vårt mål var att gå hela vägen. I år är det ett annat lag som kommer vinna och de kommer förtjäna det. På det stora hela är man glad över att ha fått spela med det här laget och att ha fått uppleva det här med ett nytt hemma-VM. Men det räckte inte hela vägen den här gången. 

Är det en extra stor besvikelse att förlora här i Tammerfors framför hemmafansen?
– Det här var en stor grej för oss att få spela inför våra fans och de har varit helt otroliga hela turneringen. Det är en häftig upplevelse att spela här och jag har fantastiska minnen härifrån men det är hockey liksom… Alla kan inte vinna, vi har vunnit mycket men inte i år. 

Det blev inte det avslutet som Marko Anttila hoppats. Foto: Tomi Hänninen/Newspix24/Bildbyrån

Anttila känslosam efter hyllningen: “Väldigt tacksam”

För Marko Anttila var detta också det sista som han gjorde för det finska landslaget, som kallas Leijonat. Den storväxte forwarden (203 centimeter lång), som spelade SHL-hockey i Örebro mellan 2013 och 2016, bekräftar nu nämligen att landslagskarriären är över. 

– Ja, jag är väldigt säker på att detta var sista matchen. I morgon fyller jag 38 år och det är dags att satsa på yngre spelare med bättre kroppar och mer energi, säger Anttila och fortsätter: 
– Det har varit en fantastisk resa här med landslaget och jag har njutit av att dra på mig den här tröjan. Jag är väldigt tacksam att ha fått spela så många matcher med landslaget.

De senaste åren har Anttila växt ut till en kultspelare i Finland och han har blivit väldigt populär bland de finska fansen som gett honom smeknamnet “Mörkö” (som kommer från karaktären Mårran i berättelserna om Mumintrollen). 

Anttila var lagkapten för Finland vid VM 2019 och sköt då in sig i fansens hjärta då han klev fram som den stora hjälten. Efter att inte ha gjort ett enda mål i gruppspelet klev Anttila fram med fyra mål i de tre slutspelsmatcher där han sköt ett sent kvitteringsmål i kvartsfinalen mot Sverige, gjorde det enda målet i semifinalen mot Ryssland samt sköt två mål i 3-1-vinsten mot Kanada i finalen som bärgade ett osannolikt VM-guld för nederlagstippade Finland. 

Marko Anttila med bucklan efter VM-guldet 2019. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Marko Anttila spelade även avgörande roller för Finland vid OS-guldet och VM-guldet 2022. 

Efter kvartsfinalförlusten mot Kanada visade fansen sin uppskattning till Marko Anttila då de stod upp och skrek hans namn i flera minuter medan Anttila åkte flera varv ute på isen för att tacka supportrarna. 

Hur speciellt var det ögonblicket för dig? 
– Det som hände efter matchen med fansen är något som jag kommer minnas för resten av mitt liv. Jag hade inte förväntat mig att de skulle reagera så och det betyder väldigt mycket för mig. Jag är väldigt tacksam… Det är svårt att sätta ord på det, avslutar en märkbart känslosam Marko Anttila.


TV: Gör Örebro rätt som bygger om?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL