HOCKEY-VM 2023
Emil Larmis säsong slutade i besvikelse.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Emil Larmi självkritisk efter Finlands uttåg: “Jag kunde ha spelat bättre”

ANNONS

Finland var guldfavoriter på hemma-VM – men resan tog slut redan i kvartsfinal. 
Växjös guldmålvakt Emil Larmi var då besviken och självkritisk efter uttåget. 
– Jag känner att jag har velat hjälpa laget mycket mer än vad jag kunde, jag kunde ha spelat bättre, säger Larmi till hockeysverige.se.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

2019, 2021 och 2022 gick Finland till tre raka VM-finaler (2020 ställdes VM in) och det slutade i två guld och ett silver. På Hockey-VM hemma i Tammerfors 2023 var de favorittippade och hade pekats ut som en guldkandidat. 

Men det blev ingen fjärde raka final. I stället blev det tidig sorti för värdnationen som förlorade kvartsfinalen mot Kanada med 4-1 och därmed är utslagna ur VM på hemmaplan.

Målvakten Emil Larmi var sedan rejält besviken över hur turneringen tog slut för Finland. 

– Det är en tuff match att förlora… Det var inte så här vi ville att det skulle gå men ibland är det en del av hockeyn också. Man får bara acceptera det, säger han till hockeysverige.se. 

Finland skapade ett stort antal chanser men lyckades bara på få hål på kanadensiske målvakten Samuel Montembeault en gång vilket var med blott tre minuter kvar att spela då Kanada redan ledde med 3-0. 

Vad är det som gör att ni inte riktigt får till det i kvartsfinalen?
– I de två första perioderna spelade vi jättebra, hade många chanser och att det stod 2-0 till dem reflekterade inte riktigt spelet. De var bättre på att göra mål än oss helt enkelt. Sedan var deras målvakt riktigt bra och det var en stor anledning till att de ledde matchen och vann, säger Larmi. 

Skilda världar för Emil Larmi – från SM-guldhjälte till VM-besvikelse. Foto: Bildbyrån

Larmi: “Inte de bästa två veckorna i min hockeykarriär”

Emil Larmi hade ett helt fantastiskt SM-slutspel för Växjö Lakers då han storspelade hela vägen fram till guldet med enorma 93,8 i räddningsprocent och 1,30 GAA på 18 slutspelsmatcher. Han fick då ta emot Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets MVP. 

På Hockey-VM lyckades han inte riktigt nå upp till samma nivå och han släppte bland annat in ett lite billigt mål i kvartsfinalen mot Kanada. 

Vad säger du om din egen insats här på VM? 
– Det är svårt att säga… Jag känner att jag har velat hjälpa laget mycket mer än vad jag kunde, jag kunde ha spelat bättre. Det här var inte de bästa två veckorna i min hockeykarriär. Ibland är det så bara men jag har åtminstone lärt mig väldigt mycket. 

Det har varit upplagt för fest i Tammerfors med väldigt mycket publik på Finlands matcher i Nokia Arena. Partyt tog dock slut i förtid i och med förlusten mot Kanada och Finland lyckades inte ta ett andra raka guld i Tammerfors. 

Känns det extra surt att förlora så här på hemmaplan?
– Att förlora är alltid tufft… Självklart är det en fantastisk chans för oss att spela framför våra fans och känna atmosfären. Då ville man verkligen vinna så därför är det klart att det är ett tuffare sätt att förlora på, avslutar Emil Larmi.


TV: "Vakade Sam Hallams skugga över Växjö?"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL