HOCKEY-VM 2023
Kanada går vidare till semifinal.
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva via REUTERS
Hockey-VM 2023

HOCKEY-VM: Kanada tystar Tammerfors – slår ut Finland

ANNONS

Efter att ha gått till tre raka VM-finaler blir det nu tidig sorti för värdnationen Finland. 
Kanada vinner nämligen kvartsfinalen med 4-1 för att tysta Tammerfors och skicka Finland ut ur Hockey-VM.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Medan Sverige spelade sin kvartsfinal nere i Riga spelades en het kvartsfinal i Tammerfors då Finland och Kanada möttes i en repris från VM-finalen från förra året. 

Finland har gått till final i tre raka VM-turneringar men den sviten tar nu slut. Kanada vinner nämligen med 4-1 i kvartsfinalen och guldtippade Finland åker därmed ut redan i kvartsfinalen på hemma-VM. 

Det blev en jämn tillställning men där Finland kom ut intensivt och satte hård press direkt från nedsläpp. De fick då spela powerplay tidigt i matchen men utan att skapa farliga chanser. 

Sju minuter in i matchen kom Kanada i en spelomställning och 21-årige forwarden Jack Quinn var då ensam kanadensisk spelare i anfallszon men lyckades ändå göra mål. Han sköt ett skott som letades sig in bakom Växjös Emil Larmi för 1-0 till Kanada, ett skott som inte alls såg otagbart ut för Larmi. 

Det var en jämn första period då skotten slutade lika 10-10 men Kanada hade ledningen.

Målvakten storspelade i Kanadas seger

I den andra perioden tog Finland ett tydligare grepp om taktpinnen – men i stället för en kvittering chockade Kanada den finska hemmapubliken en gång till. Kanada kom återigen i en kontring, den här gången i ett två-mot-ett-läge, och Jake Neighbours spelade då över till Sammy Blais som höll i pucken och sedan stänkte upp den i krysset bakom Larmi och 2-0 till Kanada var ett faktum. 

Finland radade sedan upp bra målchanser, bland annat via ett par frilägen, men den kanadensiske målvakten Samuel Montembeault stod på huvudet och gjorde flera högkvalitativa räddningar. 2-0 stod sig därmed efter 40 spelade minuter. 

Precis i början av den tredje perioden dödades sedan Finlands hopp helt då Kanda utökade till 3-0. Stjärnbacken MacKenzie Weegar spelade över till Michael Carcone som hade ett nästan helt öppet mål och kunde skjuta över en dykande Larmi för 3-0. 

Finland jagade sedan i slutet för att få in en reduceringspuck men Kanada fortsatte spela disciplinerat i försvaret. Finland tog sedan ut målvakten för en extra anfallare och då sprack Montembeaults nolla då Teemu Hartikainen forcerade in 3-1. Närmare än så kom dock inte Finland. 

I stället kunde Kanadas lagkapten Tyler Toffoli sätta 4-1 i tom kasse för att skicka Kanada vidare till semifinal.

Kanada – Finland 4–1 (1-0,1-0,2-1)  

Kanada: Jack Quinn, Sammy Blais, Michael Carcone, Tyler Toffoli.
Finland: Teemu Hartikainen.


TV: "Vakade Sam Hallams skugga över Växjö?"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL