Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Därför lämnade Lara Stalder Brynäs: "En dröm går i uppfyllelse"

ANNONS

Lara Stalder har varit SDHL:s bästa spelare de senaste säsongerna. Till nästa säsong kommer hon dock lämna Gävlelaget, för spel i Schweiz.
– Man ska satsa på ett damlag i min hemklubb som ska få full support, berättar stjärnan för Hockeysverige.se.

SDHL har haft äran att få ha en världsspelare i form av Lara Stalder i ligan sedan 2017. Under sina sex säsonger i Sverige har hon svarat för 180 mål och totalt 402 poäng på 191 matcher. Nu är tiden för Stalder i Sverige över för den här gången.

Nästa säsong blir det spel för henne i Zug.

– Jag lämnar Brynäs med bra känslor. Det har varit en fantastisk tid. Jag har växt som person och vet vad jag står för. Brynäs har tagit hand om oss som personer och sett till den framtida generationen. Hockey handlar inte bara om att ha bra hockeyspelare utan även om bra människor, berättar Lara Stalder för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är också något jag lärt mig mycket om under tiden i Brynäs. Jag har utvecklats som hockeyspelare, ”skills” och så vidare, men också mycket som person. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Tiden som brynäsare är över, för denna gången.

Varför valde du att nu återvända till Schweiz?
– Jag fick chansen här hemma att vara med om samma sak som Sverige gjort för damhockeyn. 
– Man ska satsa på ett damlag i min hemklubb som ska få full support. Nu var tiden inne och det är som en dröm att kunna göra det jag gjort i Sverige, men nu att få göra det här hemma med familjen nära och vännerna jag växt upp med. 
– Att få vara med om det här hemma och bygga damhockeyn här betyder så mycket. Att få göra det är som en dröm går i uppfyllelse. 

Lara Stalder kom till Sverige och Linköping 2017 från University of Minnesota-Duluth där hon var under fyra säsonger. En tid som betydde mycket för henne som person. 

– Det var länge sedan. Nu när jag tänker tillbaka på den tiden så betydde den mycket för mig eftersom jag flyttade långt hemifrån. Jag tror att jag började utforska livet, men samtidigt betydde tiden där mycket för mig som hockeyspelare. 
– Allt var professionellt och jag lärde mig vad som var möjligt i damhockeyn. Vad det kunde innebära om vi fick spela på samma villkor som männen. Så var det i Minnesota och det betydde, som sagt var, såklart mycket för mig och var en viktig tid för mig som hockeyspelare, person och min karriär.

Flyttade till Brynäs: “Skillnad på kulturen”

Hur hamnade du i Linköping efter tiden i USA?
– Det är en bra fråga. Det var många tjejer från Sverige som spelade i Minnesota. Jag pratade en del med dom, men sedan kom jag i kontakt med Kim Martin, som vid den tiden var ”GM” (General Manager) i Linköping. 
– För mig har det alltid varit viktigt att kunna fortsätta mina studier så jag kan ta min examen någonstans. Den möjligheten fanns i Stockholm och Linköping. Det blev Linköping. Då visste jag inte mycket om svenska ligan. Att det sedan blev just Linköping var för att jag hört bra saker om hockeyn och skolan där. 

Vilka är dina bästa minnen från tiden i Linköping?
– Vi hade många bra matcher mot Luleå. Femte finalen och allt sådant. Men också alla personer jag träffade. Bland annat kom det över tjejer från USA till Sverige som jag hade spelat med tidigare. 
– Jag fick många vänner i Linköping och har bra minnen därifrån. Det var två år, men sedan flyttade jag vidare Brynäs där jag fick andra möjligheter. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Lara Stalders SDHL-resa började i Linköping.

Det var också en positiv kontrast för Lara Stalder att komma till Brynäs. 

– Först och främst var det skillnad på kulturen i klubben. Brynäs var i en fas där man ville satsa på damlaget. Jag kände det redan då jag första gången klev in på kontoret hos Brynäs. 
– Alla respekterade oss som professionella atleter. Klubben ville göra bra saker både för herrarna och damerna. 
– Första tiden i Linköping kändes det som vi var som en ryggsäck för klubben. Visst, vi hade ett damlag, men… Jag tror det är bättre nu och damlaget är en större del av klubben. Satsningen i Brynäs är annorlunda och en stor anledning till att jag gillat min tid där.

Fick aldrig vinna SM-guld: “Frustrerande”

Du jagade guldet, men du fick aldrig vinna, har det varit frustrerande?
– Så är sporten. Ibland vinner du andra gånger förlorar du. Självklart ville jag vinna guld, vilket var mitt mål varje säsong. Vi var nära. Förra säsongen var vi närmare än det här året. 
– Då var vi nära att vinna guldet på hemmaplan, vilket hade varit perfekt, men visst var det frustrerande att vi inte vann. Ingen lag vill sluta tvåa, men det är sport. 

Just matcherna mot Luleå är något hon uppskattat under åren i Sverige. 

– Det har varit dom bästa matcherna och som jag velat spela. Du måste förbereda dig väl, spela din bästa hockey eftersom du möter bästa laget i ligan och några av dom bästa spelarna i världen. 
– Jag tycker att det alltid har varit kul att spela dom matcherna eftersom du vet att har du inte full koncentration så kommer du antagligen förlora. Å andra sidan, om du vinner just dom matcherna är det väldigt speciellt. Eftersom vi alltid velat slå Luleå har det varit matcherna jag sett fram emot att få spela.

Foto: Bildbyrån. Lara Stalder gör mål på Luleå i en SM-final.

Pratar du svenska nu efter dina sex år i Sverige eller…?
– (Skratt) Jag förstår och jag jobbade på kontoret, men alla pratar så bra engelska att det varit lätt för mig att svara på engelska. Dessutom pratade alla i omklädningsrummet engelska. 

Vad kommer du sakna mest från Sverige?
– Alla människor i Brynäs eftersom jag varit där en tid. Några av dom personerna kommer jag definitivt sakna. Men också en del god mat som finns i Sverige, midsommar och så vidare. Sedan fick jag se norrsken förra året… 
– Saker som jag inte har chansen att få uppleva här, men Sverige ligger bara två timmar bort så jag kan alltid åka tillbaka om det är något jag saknar för mycket, avslutar Lara Stalder


TV: Dahlin berättar - därför spelar han inte VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL