HOCKEY-VM 2023
Foto: Bildbyrån (Montage)
Hockey-VM 2023

Ny seger för Tre Kronor - efter straffar: "Gör sin bästa match"

ANNONS

Två raka segrar skulle bli tre. 
Sverige vann mot rivalerna Finland med 2–1 - efter straffar. 
– Sverige gör sin överlägset bästa match, säger Mikael Renberg i SVT:s studio

Två vinster, två nollor. Efter VM-inledningen mot Tyskland och Österrike fick Tre Kronor i dag sitt första riktiga test i mästerskapet. 

Det skulle till slut krävas straffar innan en vinnare kunde koras. Väl där klev Lucas Raymond fram med två fullträffar samtidigt som Lars Johansson fortsatt storspelade i målet. Sverige tog därmed extrapoängen med en 2–1-seger. 

Finsk dominans: “Ett lag på banan”

Just att det blev ett test märktes också direkt i mötet med rivalerna, Finland. Första perioden slutade 9–8 i skott till svenskarna, men under stora delar var det Finland som hade en ordentlig press mot Lars Johansson i målburen. 
– Förhoppningsvis kan vi steppa upp från sista tio som inte var bra från vår sida, sade Sveriges assisterande tränare Stefan Klockare till SVT inför andra perioden. 

Den bästa chansen i den första kom från Mikko Rantanen i ett powerplay för Finland och var ett skott som tog i Johanssons vänstra stolpe. Det var ett spel som sedan fortsatte i den andra perioden där Finland återigen var helt spelförande och skapade farliga chanser. 
– Han är makalöst bra just nu Lasse Johansson. Just nu är det bara ett lag på banan. Det är tyvärr inte Sverige, säger SVT:s expert Jonas Andersson i sändningen.

Debutanten hyllas: “Imponerande”

Men kort därefter åt sig Sverige in i matchen - och fick utdelning. VM-debuterande Fabian Zetterlund fick pucken till sig i ett farligt läge och valde kallt att spela vidare till Oscar Lindberg. Pucken dundrade in i nätet bakom Växjös Emil Larmi och plötsligt var det 1–0 till Sverige trots Finlands tidigare dominans. 

I SVT:s studio hyllades sedan Fabian Zetterlund stort. 
– Jag blir imponerad av att Sam Hallam slänger in honom, helt plötsligt spelar han i powerplay och gör det väldigt bra. Han är obekymrad. Den där passningen till målet är väldigt bra. Han får Larmi att “comitta” sig till skott och sen passar han till Lindberg som nästan har helt öppet mål, imponerande, säger Håkan Loob i SVT:s studio. 

Dramatisk avslutning

Den tredje perioden bjöd sedan på ett ordentligt drama. En kvittering kom från Finland tidigt efter att Juho Lammikko påpassligt slagit in en retur. Därefter drogs tempot upp rejält. André Petersson fick ett friläge direkt, men kunde inte överlista Emil Larmi. Finland var därefter nära att göra mål ännu en gång, men Lasse Johansson stod emot i kontringsläget. 

När Tre Kronor sedan letade ett ledningsmål gjorde Hallam om ordentligt i kedjorna. Alexander Nylander hamnade på bänken, men ingen utdelning kom. Fabian Zetterlund drog istället på sig en utvisning med cirka fem minuter kvar och Sverige såg ut att vara illa ute. Men återigen stod Lasse Johansson emot i boxplay.

Tiden fortsatte ticka och till slut var 60 minuter spelade. 
– Sverige gör sin överlägset bästa match, säger Mikael Renberg i SVT:s studio inför övertiden. 

3-mot-3-spelet i förlängningen gav ett par farliga chanser för Finland. Till slut tog Henrik Tömmernes fint initiativ som resulterade i powerplay och en chans att avgöra för svensk del, men straffar skulle krävas för att hitta en vinnare i matchen. 

Avgjorde på straffar

Lucas Raymond klev fram två gånger om med fina straffar, både mellan benen på Larmi innan Finlands sista straff tog i stolpen. 

Sverige vann därmed med 2–1 och har tre raka segrar i VM. 
– Det var rättvist att det var 1–1 vid full tid, sen kan det gå hur som helt. Sverige ska vara lyckliga att de får den här extrapoängen, säger Håkan Loob i SVT. 

På torsdag väntar Ungern.


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch