Jörgen Jönsson.
Foto: Bildbyrån
Intervju

"Jag njöt av att se alla andra glada"

ANNONS

Jörgen Jönssons första säsong som huvudtränare i SHL slutade med succé. För Hockeysverige.se berättar Växjös guldtränare om valet att ta över Växjö, att få ihop laget utanför isen, omställningen från den schweiziska hockeyn – och “tråkhockey”-kritiken.
– Den kritiken har jag faktiskt svårt att förstå och jag vet inte vad dom har sett för finalserier förut, säger Jönsson.

Inför säsongen 2022/23 lämnade Sam Hallam tränarjobbet efter tio år i Växjö. Under den tiden ledde han smålänningarna till imponerande tre SM-guld. Utmaningen att efterträda Hallam när han blev förbundskapten antogs av Jörgen Jönsson som tidigare varit assisterande tränare i klubben. Och hur det gick? Jo, det blev succé och Växjös fjärde SM-guld. 
– Jag har letat ett head coach-jobb senaste åren och haft några erbjudanden i Sverige från SHL som jag tackat nej till, berättar Jörgen Jönsson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det kändes bra när "Henke" (Henrik Evertsson) ringde och presenterade idén med Växjö samtidigt som jag varit där innan, vilket kändes som en bra trygghet. Jag kände också att jag var redo efter att ha väntat flera år på att känna mig just redo. Nu kände jag mig redo och sugen. Därför tackade jag ja. Utmaningen var att känna om det var dags eller inte. 

Vad gjorde att du kände att det var dags just inför den senaste säsongen?
– Kanske lite det jag sa och att Växjö har varit stabil organisation i ungefär tio år. Det har kontinuitet i ledarteamet, men också det ”Henke” sa och att han presenterade ett flerårsavtal direkt. Han ville ha en långsiktighet och det tilltalade mig mycket. 

Du var inne på det själv, men kände du en trygghet med att ha varit i klubben tidigare?
– Klart att det spelar in när man ska hoppa på ett större jobb. Då är det bra att veta grundreglerna och vad normerna består av i föreningen. 

Jörgen Jönsson. Foto: Bildbyrån

“Vi satte mycket fokus på värderingar”

Sam Hallams framgångar i Växjö har knappast undvikits att känna till för hockeymänniskor runt om i Sverige, men Jörgen Jönsson kände ingen extra press bara för den sakens skulle då han tackade ja till tränarjobbet. 
– Nej, det gjorde jag inte. Vi pratade ganska mycket innan och på något vis har Växjö Växjös anda och så där. 
– Sam har gjort ett fantastiskt fint jobb och fått laget att leverera på högsta nivå i många år, men jag tävlar inte med Sam. Jag kom till Växjö och vi ska tillsammans jobba vidare. 

Hur skulle du beskriva den grupp du fick ta din an då du klev in i Växjös bås?
– En homogen och stabil grupp. En grupp med både erfarenhet och en del orutinerade killar som vill uppåt och framåt i sina karriärer. Det var en bra mix. 

Hur tajta var gruppen vid sidan av isen?
– Det var något vi jobbade mycket med. Vi satte mycket fokus på värderingar, grunder och att kärngruppen skulle känna att dom hörde ihop utanför hockeyn också. Jag tycker att vi lyckades ganska bra med det, men egentligen är det spelarna själva som ska svara på det.
– I mina ögon tycker jag att vi lyckades ganska bra med och det tror jag absolut var en del av framgångarna. 

Fick du skruva mycket på själva spelidén med tanke på spelargruppen du hade till förfogande eller byggde du bara vidare på det spel Växjö haft tidigare? 
 Det finns en grund i Henkes filosofi att värva. Att det ska vara ett stabilt lag. Med ett stabilt lag ska du kunna spela med puckkontroll, ha ordning och reda i försvarsspelet och sedan jobba framåt därifrån. 
– Den grunden fanns i gruppen. Sedan är det alltid så då det kommer in nya killar, vilket det kommer nästan ett halvt lag till varje säsong, att man måste hjälpa dom att komma in tankesätt, arbetssätt och struktur. Det är alltid en omställning och ett arbete att göra när det är många nya, men det var inget konstigt med det. 
– Sedan fanns det saker jag ändrade på i försvarsspelet som föll väl ut. Jag tycker ändå att vi skruvade på det för alla killarna. Det var en del nya grejer för alla och mycket nytt för dom nya. Även våra etablerade killar fick tänka till och jobba lite annorlunda. 

Du kom från schweiziska ligan till Växjö, innebar det en stor omställning för dig med tanke på att det spelas en helt annan hockey i NL?
– Ja, så är det. Jag är svensk och i grund och botten och ganska övertygad om att ett bra försvarsspel grunden till att vinna över tid. Man kan inte anfalla med allt man har utan du måste också spela ett bra försvarsspel. 
– Det var en intressant tid i Schweiz och jag gillade den jättemycket, lite nya synvinklar, tankar och idéer som jag har tagit med mig. Det var en utvecklande säsong, absolut, och kul hockey. Också väldigt annorlunda hockey i olika lagen. 
– I Sverige är många lag lika och spelar på ungefär ett snarlikt sätt. I Schweiz var det stor skillnad att möta dom olika lagen. Samtidigt var det kul och utmanande som coach att ta del av. 

Jörgen Jönsson i Davos tränarbås. Foto: Bildbyrån

Slår tillbaka mot kritiken: "Vet inte vad dom har sett för finalserier?"

Växjö gjorde en mycket fin grundserie, men även slutspel där laget tog sig till final mot Skellefteå. Alltså ettan mot tvåan i grundserien. 
– Finalserien var spännande och kul. Jag kände hela tiden att gruppen hade en stark tro på sig själva och inte heller att någon i vårt lag sviktade speciellt mycket. 
– Jag tror grabbarna tyckte att vi hade något bra på gång, vilket skapade såklart en trygghet för coacherna också, säger Jörgen Jönsson som även hyllar Skellefteås prestation:
– Det är ett skickligt lag, Vi och Skellefteå var kanske dom två bästa lagen i Sverige den här säsongen. Vi kom etta och tvåa i serien, bägge var i final och har olika sätt vi spelar på i grundfilosofin. Sedan har vi många likheter också. Båda lagen vill vårda pucken och ha ett bra försvarsspel. 
– Skellefteå lägger lite mer energi och kraft på att ha ett lite mer strukturerat anfallsspel jämfört med vad vi har gjort. 
– Jag tycker att det var en bra matchserie. Skellefteå gjorde det svårt för oss och vi fick jobba hårt, precis som det ska vara. När man vinner tycker man att det var lite tur också. Samtidigt förtjänar man det där lilla flytet. Grabbarna var grymma, jobbade stenhårt i varje moment, backcheckande och uppoffrande för laget. 

Ni fick kritik för att spela en defensiv och stundtals tråkig ishockey, hur ser du på dom påståendena?
– Det lyssnar jag inte ett dugg på. Jag jobbar för Lakers och att vinna SM-guld med den här gruppen. Jag vill att alla som inte ha fått uppleva att vinna SM-guld ska få göra det. Då får man spela på det sättet som faller in bäst just för stunden. 
– Jag har spelat finalerna där man spelat bländande hockey, men förlorat. Jag har även spelat bländande finaler och vunnit. Med bländande menar jag lite mer offensivt orienterat. 
– Jag tycker inte att vi spelade extremt defensivt. Vi anföll, vårdade pucken och så där. Jag är jäkligt nöjd (skratt) och har inte mycket till övers för dom som säger att vi agerat defensivt. Den kritiken har jag faktiskt svårt att förstå och jag vet inte vad dom har sett för finalserier förut?
– Det finns många exempel på när det inte varit så lysande matcher och bländande hockey i finaler och semifinaler. Det handlar om att hitta sätt att vinna. 

Jörgen Jönsson och Erik Josefsson. Foto: Bildbyrån

Njuter fortfarande av guldet: “Har dragit på det”

Du har varit med som spelare och vunnit det mesta inom ishockeyn, hur var det då vi slutsignalen gick och du var mästare med Växjö som coach?
– Jag var väldigt fokuserad och inne i någon slags jobb bubbla. Det var väldigt svårt att släppa fram känslor direkt.
– Glad givetvis. Speciellt för lagets och föreningens skull. Kanske inte nödvändigtvis lika glad för min egen skull. Det var lite mixade känslor, men allting är såklart förknippat med glädje. Det har inte varit den här totala euforin som det kanske var till exempel första gången jag vann som spelare. Det var mer en känsla att jag njöt av att se alla andra glada. 
– Som jag sa har vi jobbat mycket med gruppen. Pratat mycket om oss och vi, vad vi ska har för mål och målsättningar. När vi då väl lyckades var det extremt kul att se glädjen och belåtenheten som många av killarna hade. 

Hur snabbt lade du den här säsongen åt sidan och började kika framåt mot nästa?
– Jag har dragit på det, skrattar Jörgen Jönsson och fortsätter:
– Sommarträningen börjar nästa vecka, men jag har inte börjat tänka så mycket på nästa säsong, men oftare och oftare kommer tankarna. 
– Jag är fortfarande kvar i att njuta. Det tog lite tid, tre fyra dagar, innan det landade att vi hade vunnit och jag kopplade av och njöt fullt ut. Sedan har det gått några veckor och det börjar bli dags att fokusera på nästa säsong, avslutar Jörgen Jönsson som vunnit två OS-guld, ett VM-guld och fem SM-guld som spelare. Dessutom vann han Guldpucken 1997.


TV: "Vakade Sam Hallams skugga över Växjö?"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games