Tre Kronor

Tre Kronor tog revansch - Karlkvist tvåmålskytt

Från extraforward till tvåmålskytt. Patrik Karlkvist blev en avgörande faktor när Tre Kronor tog revansch på Finland med en 6–2-vinst.
– Ett styrkebesked, säger SVT:s Chris Härenstam om segern.

Torsdagens möte med Finland slutade med en tung 1–2-seger för Sverige efter att Ahti Oksanen, till vardags i Oskarshamn, skickat in avgörande målet.

Idag kom en chans till revansch i ett nytt VM-genrep.

Då klev Patrik Karlkvist in i handlingen. Oskarshamnsstjärnan startade som extraforward, men fick allt mer speltid efter att Anton Bengtsson klivit av i mitten av den andra perioden. En chans som han tog genom att sätta två mål i 6–2-segern.

Fartfylld start: “Riktigt bra första tio, tolv”

Det blev en fartfylld match där båda lag hade flera  farliga chanser och förvånande nog för Sverige fick man även några chanser att kontra på de stabila rivalerna. Till slut gav detta även ett öppningsmål.

Ett skott från blålinjen tog på Linus Johansson som passerade framför mål. 1–0 till Sverige och utdelning för den pigga starten.
– Jag tycker att vi gör riktigt bra första tio, tolv minuter. Jag tycker inte det är jättestora förändringar vi måste göra. Vi är lite mer påslagna, så det är bättre än senast, säger Linus Johansson till SVT.

Den lite målsnåla förstaperioden följdes sedan upp av en ovanligt målrik match för att vara mellan dessa rivaler. Knappt fyra minuter in i mittenperioden satte Kasperi Kapanen innan Isac Brännström kort därefter satte en retur till 2–1.

En utvisning gav sedan Finland chansen att kvittera återigen, denna gång i powerplay. En chans som man tog direkt, på fint sätt.
– Det är väldigt, väldigt vackert, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Men perioden slutade inte i nederlag. Sverige återtog ledningen för andra gången efter att Dennis Rasmussen slagit in en retur i samband med en farlig kontring.
– Det är många rätt hela vägen, säger SVT:s expert Nils Ekman om anfallet.

Tog över efter granskade 4–2-målet

Även ett 4–2-mål var inne i buren i ett powerplay kort därefter. Domarna ringde för att se om tiden tagit slut innan pucken passerade mållinjen, men mindre än en sekund såg ut att återstå när detta skedde.

Målet tilldelades Patrik Karlkvist som fått allt mer speltid efter att Anton Bengtsson klivit av i mitten av den andra perioden.

I den tredje perioden gick Sverige ifrån ytterligare efter att Karlkvist satt sitt andra för dagen, den gången i powerplay, och André Petersson utökat till hela 6–2.