SEMIFINAL I U18-VM
U18-VM

Sverige krossade Kanada igen – klara för final i U18-VM

Otto Stenberg, Felix Unger Sörum och David Edstrom. Sveriges förstalina hade total lekstuga mot Kanada och stod tillsammans för 13 (!) poäng. Matchen slutade tillslut 7-2 till Sverige – och nu väntar storfavoriterna USA i en finalrepris från förra säsongen.

BASEL (HOCKEYSVERIGE.SE)

Just nu: Supererbjudande på Hockeysverige Plus. Få ett årsbonnemang för 449 kronor (ord.pris 659 kronor) med koden U18VM2023.

Kanada mot Sverige.

05-kullen hade aldrig vunnit en landskamp mot vare sig Kanada och USA innan den här turneringen. Nu har man två raka segrar – och det är inte vilka segrar som helst. Sverige går från två matcher mot Kanada med målskillnaden 15-2.

Det var dock Kanada som öppnade målskyttet när supertalangen Macklin Celebrini visade upp sitt fruktade direktskott. Forwarden visade alla varför han är en potentiell draftetta till 2024.

Men målet knäckte inte Sverige. Tom Willander kvitterade kort därefter i powerplay. Backen stod först för en fin aktion i mittzonen där han snurrade upp sin motståndare innan han knäppte in ett handledsskott från blålinjen.

Matchstraff på Noel Nordh

Småkronorna hade dock alltjämnt problem med Kanada i egen zon och Noah Erliden fick lov att kliva fram flera gånger om. Tillslut fick han dock kapitulera igen.

Angus McDonell fick pucken nära inpå målet och stod för en fin snurrfint innan han lyfte in pucken bakom Erliden. Återigen skulle Sverige dock svara snabbt.

David Edstrom hittade en lös puck på bortre stolpen efter en märklig situation och kunde göra 2-2 i öppen kasse.

I ett powerplay med tvåminuter kvar höll Noel Nordh på att ställa till det rejält. Brynäsforwarden skulle skymma målvakten Carson Bjarnason, men hoppade istället rakt in i huvudet på kanadensaren som gick omkull. Domarna granskade situationen och bestämde sig för att ge ett matchstraff till svensken.

Kanada fick då spela närmare fem minuter i powerplay.

Förstakedjans jätteshow

Något mål kom dock inte.

Istället blev Sverige spelförande och hade ett par bra byten i rad. När David Edstrom, som hade en grymt bra match, snurrade tillsammans med Otto Stenberg kom också målet. Kaptenen hittade pucken framför nyligen inbyttne Gabriel D'Aigle och skickade upp pucken i nättaket.

Det var Stenbergs sjätte mål det här mästerskapet. Med det är han bäst i laget.

Och varken han eller Edstrom var klar där. För nu väntade en show av det svenska laget. Edstrom gjorde 4-2 med turneringens prestation. Han snurrade upp sin back innan han vände in mot mål och knäppte dit pucken.

Efter det fortsatte det att rinna på. Anton Wahlberg hittade 5-2 innan Felix Unger Sörum gav Otto Stenberg öppet mål till 6-2. Det var Unger Sörums fjärde assist i matchen, och den 13:e (!) poängen av Sverige förstalina.

Stenberg historisk

I slutet av den andra perioden hittade domarna ännu ett matchstraff på Sverige. Tom Willander åkte ut fem minuter för slashing och för andra gången i dag fick Kanada spela med en man mer i fem minuter.

För andra gången i dag lyckades Sverige också reda ut det numerära överläget.

Zeb Forsfjäll utökade ledningen med ett par minuter kvar av matchen när han gjorde 7-2 till Sverige i numerärt överläge.

Med sina fem poäng för kvällen klev Stenberg upp på en delad förstaplats med William Nylander över flest poäng någonsin av en svensk i ett U18-VM.

För Småkronorna väntar nu USA. Det blir en repris på fjolårets final av U18-VM. Då vann Sverige, trots stort spelövertag för USA. I år har amerikanerna varit hänsynslösa och krossat allt i sin väg. De har hittills gjort sju eller fler mål i alla matcher förutom kvartsfinalen mot Tjeckien.

Den matchen spelas klockan 19 under söndagen.

TV: Tränaren totalsågar egna laget

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL