Foto: Bildbyrån & Imago (Montage)
Intervju

Hampus Eriksson nobbad återkomst i Sverige: "Kontakt med Brynäs"

ANNONS

Redan förra sommaren var en flytt till HockeyAllsvenskan nära. Men trots detta och en ny flytt väntar en säsong i Österrike för Hampus Eriksson. Nu berättar han om klubbvalet. 
– Till slut tyckte jag att Vienna var det bästa alternativet, säger 26-åringen. 

För hockeysverige.se berättade Hampus Eriksson i oktober om hur han tagit en lite annorlunda väg till proffslivet, från 2014/15 då han gjorde SHL-debut med Brynäs, till de fem åren inom collegehockeyn.

Nu har han gjort klart med sin andra klubb i proffslivet. Det nyskapade laget Pioneers Vorarlberg byts mot topplaget Vienna Capitals efter en säsong där han upplevt höga toppar och djupa dalar. 
– Jag tyckte att det gick bra för min del, och sen var det ju ett nystartat lag, så alla hade väl räknat med att det skulle ligga i botten. För min del så gick det väl bra, även om det är svårt ibland att prestera i ett bottenlag som förlorar mycket. 

Vid grundseriens slut stod Hampus Eriksson med 22 poäng på 32 matcher och var med det en av lagets bästa poängspelare - trots att det var hans första säsong som proffsspelare. 
– Ja, men jag är nöjd med mitt spel. Det var mitt första år efter college, så jag hade inte så mycket förväntningar egentligen. Jag ville bara försöka visa vad jag kan. Det rullade på bra… till dess att skadan kom. Det är som det är.

Täckte skott - bröt foten: “Körde på resten av matchen”

Ja, som Eriksson är inne på blev det inte det önskade slutet på säsongen. Han slutade på endast 32 matcher efter en olycklig skada tidigt i januari. 
– Ja, jag skulle täcka ett skott i första perioden och så får jag det på insida fotknöl, lite högre upp på fotknölen. Jag tyckte att det kändes direkt att det gjorde lite ondare än vad jag brukar göra (skratt). Men jag körde på resten av matchen. Sen, efter när jag av mig skridskon så kände jag att jag kunde inte gå på foten. Då var det bara att åka och röntga. Det var benet i fotleden som gick av helt enkelt, säger Eriksson. 

Nu har Hampus återhämtat sig helt från skadan och har dessutom varit på is för att förbereda sig för det kommande året då han ska ta ytterligare steg i sin utveckling. 
– Jag hoppas få bygga på förra året och fortsätta utvecklas, och som sagt, visa det under en hel säsong den här gången. Och nu göra det i Vienna, som är ett topplag och en fin organisation.

I det nya laget kommer Hampus att få fortsätta på ett fint samarbete. Med till klubben följer nämligen även hans tränare med för att ta laget till nya höjder. 
– Jag snackade med Vienna ganska långt innan han kom dit. Det var ju en väldigt bra nyhet för mig. Jag gillar honom och jag tror att han gillar mig också, så det blir en bra kombo. 

Men det var till en början inte helt klart att det skulle bli en fortsättning i Österrikiska ICEHL.

Kontakt med Brynäs: “Gjorde att valet föll på Vienna”

Hampus har tidigare berättat om att det redan förra sommaren var nära att han flyttade tillbaka till Sverige. Därför är det inte heller särskilt förvånande att det även nu fanns en hel del intressen. 
– Jag hade några klubbar som jag snackade med här också, det var därför tog det lite tid att sajna med Vienna. Till slut tyckte jag att Vienna var det bästa alternativet. 

Har det med speltiden att göra? 
– Nej, det tror jag inte. Det är mer helheten som gjorde att valet föll på Vienna. 

Innan den nu 26-årige Hampus Eriksson valde att kliva över Atlanten för spel på college, tillhörde han Brynäs juniorverksamhet och var på väg fram. Han imponerade stort i J20 och fick chansen i SHL vid två tillfällen. 

Kanske var denna flytt från Pioneers Vorarlberg det som skulle föranleda en flytt tillbaka till staden där han vuxit upp? Så blev det inte, men intresset fanns. 
– Jo, jag har haft lite kontakt med Brynäs. 

Vad har det gjort att det inte har blivit någonting? 
– Ja, det är väl lite olika anledningar från båda håll. Nu föll valet från mig på Vienna och de har hållit på med sitt. Så är det ibland.

Hoppas på guld: “Skulle vara väldigt roligt”

Även om det inte blir en flytt tillbaka till hemstaden följer Hampus däremot laget och lider efter nedflyttningen till Hockeyallsvenskan, även om han anser att det kan vara bra för klubben. 
– Det är såklart tråkigt att de åkte ner. Jag är ändå härifrån, uppvuxen med att kolla på Brynäs och har spelat där själv också. Så det är klart att det är tråkigt att de har gått ner. Samtidigt får man försöka se det positivt. Det kan vara bra på ett sätt också, att få en liten tankeställare. Det ser ut som att man har fått ett bra lag i år också, så det ska bli kul att följa dem.

Kontraktet med Vienna Capitals gäller säsongen ut och därefter väntar kanske en ny sommar där en flytt tillbaka till Sverige diskuteras. 

Var hoppas du att du är om ett år när du summerar nästa säsong? 
– Ja, jag hoppas att det har gått bra, både för mig och Vienna. Det skulle vara kul att gå långt i ett slutspel och kanske ha en chans att vinna Österrikiska ligan med dem. Det skulle vara väldigt roligt. Det är bara att försöka ta sig så långt som möjligt med laget och göra det så bra man kan personligen. Så får man se vad det leder till, avslutar Hampus. 


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games