Marcus Davidsson sköt guldet till Tappara.
Finska ligan

Marcus Davidsson hjälte för Tappara – vinner nytt guld

Tappara vinner FM-guld ännu en gång efter stor dramatik i den femte finalmatchen.
Stor hjälte blev svenske Marcus Davidsson som sköt det avgörande guldmålet i förlängningen.

För andra året i rad är det Tappara som är finska mästare.

De vinner den femte finalmatchen mot Pelicans med 5-4 efter stor dramatik och tar därmed hem serien med 4-1 i matcher.

Det såg tidigt ut som att det skulle bli en enkel resa för Tappara i kvällens femte match. Hemmalaget tog nämligen ledningen med hela 3-0 redan efter sju och en halv minuts spel. Svenske backen Maksim Matushkin noterades för assist till två av målen.

Kvitterade med en sekund kvar

Pelicans gav dock inte upp utan kämpade sig tillbaka in i matchen och reducera till 3-2 innan första periodens slut. I slutet av den andra perioden gjorde bortalaget också 3-3. I början av tredje perioden fullbordade Pelicans vändningen genom att göra 3-4 via en kontring.

Det såg då ut att bli en ny match i finalen men Tappara skapade stort tryck i slutet för att få in en kvittering. Till slut lyckades de också. Med en enda sekund kvar att spela fick de in 4-4, vilket tvingade fram en förlängning.

I sudden death dröjde det nästan nio minuter innan ett mål kom. Det var då svenske forwarden Marcus Davidsson som snappade upp pucken och skickade iväg ett handledsskott i nät för 5-4 till Tappara och guldet var därmed bärgat.

Svenskarna som blev mästare

Det har varit en succésäsong för Tappara som blev seriesegrare i Liiga, tog hem CHL-titeln och nu också säkrar sitt andra raka FM-guld.

I Tappara spelar tre svenskar som nu kan titulera sig mästare, Maksim Matushkin samt bröderna Marcus och Jonathan Davidsson. Även flera Sverigebekantingar som Juuso Ikonen, Niko Ojamäki, Ben Thomas, Philip Granath, Patrik Virta, Geoff Platt, Veli-Matti Savinainen, Kristian Kuusela, Valtteri Kemiläinen och Niko Hovinen återfinns i Tappara.

För 40-årige Kristian Kuusela var det också karriärens sista match. Den tidigare guldhjälten för MoDo 2007 lägger av efter guldet.

Nästa säsong kommer Tappara att ledas av svenske tränaren och tidigare förbundskaptenen Rikard Grönborg.

TV: Därför blev Växjö svenska mästare

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL