SM-slutspelet 2023

Robert Rosén stor hjälte – skjuter Växjö till SM-final

Växjö är klara för SM-final igen.
Robert Rosén blev hjälte i förlängningen för att skjuta Växjö vidare – medan Frölundas säsong är slut.

Förutsättningarna var klara inför kvällens sjätte semifinal mellan Frölunda och Växjö. Seger för Frölunda och det blir en ‘game seven’ i Småland – Växjövinst och de går vidare till final medan Frölundas säsong tar slut.

Det blev då Växjö som stänger serien efter att Robert Rosén skjutit 2-1 och avgjort i förlängningen.

När matchen började så blev det en första period där lagen kände lite på varandra och det var en hel del spel fram och tillbaka med ett antal lägen för båda lagen.

Målvakterna höll dock tätt och det var fortsatt 0-0 efter 20 spelade minuter.

– Böljande fram och tillbaka, momentum svänger hit och dit men jag tycker ändå vi kommer ut bra. Vi har 0-0 inför andra så det är bara att gå ut och köra här, säger Växjös Lukas Bengtsson till C More.

Det var dock en hel del slarv av båda lagen som inte riktigt var vän med pucken i alla lägen.

– Jag tycker vi ger dem lite för enkla lägen ibland. Vi kommer ganska bra in i deras zon men vi måste vara bättre kring linjerna. De är farliga när de får sina anfall, säger Loui Eriksson

Friberg öppnade målskyttet: “Viktigt”

När den andra perioden började så kom Växjö ut starkt och fick ett par långa anfall nere i Frölundas zon där de skapade tryck ner mot Frölundamålvakten Lars Johansson. Det blev däremot inga mål och Växjö fick sedan ett avbräck då stjärnan Kalle Kossila klev av skadad efter en krock med Frölundabacken Christian Folin

Det blev även en intensiv period md en hel del tacklingar och smällar åt båda håll.

Halvvägs in i perioden fick Frölunda spela powerplay och även om de inte gjorde mål i numerärt överläge så fortsatte Frölunda anfalla och det gav utdelning. Patrik Carlsson spelade upp pucken till backen Filip Johansson som tittade upp och hittade en fri Max Friberg på bortre stolpen som kunde slå in 1-0 till Frölunda.

Efter målet spelade hemmalaget bättre men 1-0 stod sig perioden ut.

– Jättefin passning att lura målvakten med skott och sedan vika över den i sista sekunden. Jag vad glad att han såg mig. Det var ett viktigt mål i en sån här match. Det är skönt att kunna ha ledningen inför tredje, säger Friberg i pausen.

Växjö var därmed i underläge inför tredje perioden.

– Första tio minuterna får vi matchbilden dit vi vill. Vi kanske inte radar upp chanser men vi får mycket tid i anfallszon. Det är några halvstudsar som vi kunde förvaltat lite bättre. Sedan får de sitt mål och då känns det som att de kommer in i det, får energi och då blir det mer fram och tillbaka, säger Robert Rosén.

Växjö tvingade fram förlängning

I den tredje perioden jagade sedan Växjö först för att få in en kvittering men återigen utan att få utdelning. Frölunda fick sedan spela powerplay igen och radade då upp heta chanser för att få in ett andra mål i matchen då stod Växjös Emil Larmi emot.

Strax efteråt kom då kvitteringen. Robert Rosén sparkade loss pucken till Joachim Blichfeld i offensiv zon och dansken åkte sedan nästan ner till förlängda mållinjen där han sedan slängde in en backhandpassning framför mål där Manuel Ågren stod och slog in 1-1 för att utjämna tillställningen.

Det var då vidöppet i matchen och spelet svängde återigen fram och tillbaka med chanser för båda lagen att göra ett avgörande mål. Inget lag lyckades däremot få in pucken och i stället väntade förlängning för första gången i den här semifinalserien då det stod 1-1 efter 60 spelade minuter.

– Det känns som vi släpper lös lite och spelar mer på vår känsla och intuition. Därav kom det en kasse också. Det är en fantastiskt passning av “Jocke” och sen är det bara att raka in den, säger Ågren efter tre spelade perioder.

Robert Rosén avgjorde i sudden

Det blev en lite avvaktande start på förlängningsspelet där det mestadels var kamp mellan de bådalagen utan många klara målchanser. Det blev mer försiktigt spel i hopp om att inte göra något misstag som skulle leda till ett baklängesmål.

Växjö hade flest skott under första halvan av fjärde perioden men sedan kom ett jätteläge – för Frölunda. Christian Folin skjuter ett skott från blålinjen som stoppas på vägen och landar mellan fötterna på Anthony Greco med ett vidöppet mål framför sig. Hans klubba är dock lite upphakad och han får inte till skottet utan pucken föses utanför.

Bara ett par minuter senare svänger spelet och Växjö kommer i ett två-mot-ett-läge. Ludvig Nilsson passar då vidare till Robert Rosén och Växjöstjärnan gör inga misstag utan skickar in pucken bakom Lars Johansson för 1-2.

Rosén skjuter alltså Växjö vidare till SM-final medan säsongen tar slut för Frölunda.

Frölunda – Växjö 1–2 OT (0-0,1-0,0-1,0-1)

Frölunda: Max Friberg.
Växjö: Manuel Ågren, Robert Rosén.

Växjö vidare till final med 4-2 i matcher.

TV: Sam Hallam om NHL-spelare i VM-truppen: "Pågår en kontakt året runt"