Expressen.
Junior-SM

TV: Ante Karlsson om J20-lagets bragdmedalj: "Lite rörd"

ANNONS

38 år lång har väntat det varit, men till slut kom en ny medalj på J20-nivå för Timrå. 
Detta efter en 5–2-seger mot Djurgården i JSM-bronsmatchen. 
– Jag är otroligt stolt över det här laget och det vi ser idag, säger A-lagets tränare Ante Karlsson. 

NYKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Timrås väg till påskhelgens slutspel i JSM har varit minst sagt imponerande och överraskande. Hela vägen ställdes man mot det högst rankade laget, men höll emot. Mora och Luleå besegrades och semifinal väntade i Nyköping. 

Nu har laget skrivit ny historia. Med en 5–2-vinst mot Djurgården säkrade man bronsmedaljen och kunde konstatera att den långa väntan på 38 år var över. 
– Naturligt nog så känns det jättebra. Jag tycker att vi har gjort en jätteresa sedan vi gick in i slutspelet. Det är roligt för grabbarna att vi också kan ta en medalj. Vi har verkligen gjort en fantastisk resa. In i sista omgången för att säkra en slutspelsplats på egna meriter och sedan har vi tagit oss an allt motstånd vi har fått. Det är jätteskönt att kunna kröna det på det här sättet, säger Timråtränaren Martin Weel Sanne.

Hur stolt är du över killarna? 
– Det är klart man är stolt. De har kommit ihop jättebra som grupp. De har verkligen gått in och accepterat sina roller och tagit det här hela vägen tillsammans. Jag är väldigt imponerad. Stolt såklart, lite rörd också. Jag tycker de är värda det här med den resa vi har gjort. 

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren längst upp i artikeln!

“En jävla stolthet”

Även A-lagets huvudtränare Ante Karlsson var på plats och såg hur laget som slutade så långt ner som på en åttondeplats i vårserien, kunde gå ifrån sent och vinna. 
– En jävla stolthet känner man. Att vi som klubb har vuxit till oss på många sätt, det ser vi framförallt här också när vi blir trea på J20-SM. Det är en bra vardag i Timrå nu. Folk utvecklas och vi jobbar hårt varje dag. Jag är otroligt stolt över det här laget och det vi ser idag. Det är stabilt. 

Vad betyder det att ni tar första medaljen sedan 1985? 
– Det betyder jättemycket för vårt varumärke. Det är här vi vill synas. Att vara med på den här nivån är jättebra för klubben på alla vis. Det är bara stolthet, jag är nästan lite rörd, säger Ante.
– Det kommer man väl kanske landa i sen, nu har man varit i den här bubblan hela vägen in. Men ja det är 38 år sedan Timrå senast tog ett brons på J20-nivå. När det har fått landa lite kanske man inser vilken prestation det är, men all eloge till laget som har stått för en fantastisk resa, säger Weel Sanne.  

J20-lagets huvudtränare Martin Weel Sanne. Foto: Simon Eld.

Både Ante och Martin Weel Sanne kommer sedan in på samma sak. Att det kanske just var den tuffa vägen fram som gjorde det hela möjligt. 
– Jag kan tycka att det är det man ska ha med sig in. Jag tror inte att det är någon nackdel att möta det tuffaste laget i första omgången. Klarar du av det så får du ju en bra känsla av det. De har gjort en bra säsong och en bra resa, definitivt, säger Ante. 
– Sett till förutsättningarna innan slutspelet så tror jag inte att jag säger fel i att ingen trodde att vi skulle stå här i Nyköping med en medalj runt halsen. Sen har det växt fram under resans gång. Spelarna har känt själva att när vi vågar spela ishockey och gör de sakerna vi ska göra, då är vi ett riktigt bra hockeylag. När vi tog Mora hände det något i hela spelargruppen. De kände att om de kan ta det topprankade laget som ändå har vunnit två serier, då kan vi ta vem som helst. Jag tror det tar lite tid att sälta det när man har varit i den här bubblan, men det är underbart att avsluta sista matchen med en vinst, säger Weel Sanne.

“Många som har varit med oss”

Matchen då? 

Timrå gick upp till en 2–0-ledning mot Djurgården tidigt i den andra perioden, men hade det sedan tufft att hålla i. Djurgården nätade två gånger om och såg till att det stod 2–2 inför de sista 20 minuterna. Då klev Dennis Värmhed fram, en av de spelare som varit uppe med A-laget under säsongen. 
– Det många av de här killarna som har fått vara med uppe och tränat med oss. Vi har haft en ganska liten trupp i A-laget så det är många av backarna som har varit med oss och tränat kontinuerligt. Man ser att de är stabila i de här matcherna. Oliver Johansson har varit ute i Björklöven och spelat, vuxit till sig. Dennis Värmhed har spelat med oss många matcher, även Max Sjöholm. Man ser på dem att de är ganska stabila i spelet. 

Martin, vad säger du om matchen? 
– Jag tycker att vi gör en bra prestation. Vi gör en förstaperiod som är okej. Vi vårdar kanske inte pucken så bra som vi ska göra. Sen är det några taktiska saker som vi pratar om och vi startar andra perioden väldigt bra. Vi får lite tryck och går också upp till 2–0, sen när de gör mål i powerplay blir vi väldigt stressiga. Att rida ut den andra perioden var jätteviktigt för oss. Just att kunna lugna oss här inne och fokusera på det vi kan påverka, vår egen prestation. När vi får ett lugn i det tycker jag också att vi hittar tillbaka till vårt spel. Vi tar helt enkelt bättre beslut. De lagen som tar de bästa besluten står oftast som vinnare. Där hamnade vi idag.

Exklusivt erbjudande - se JSM-slutspelet på Expressen för endast 49 kronor.


Den här artikeln handlar om: