VM-PREMIÄREN
Sverige förlorar mot Tyskland i premiären.
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
Dam-VM 2023

Sveriges fiasko i VM-premiären – förlorar stort mot Tyskland

ANNONS

Damkronorna får en mardrömsstart på VM i Kanada.
Sverige förlorar premiärmatchen mot Tyskland med hela 6-2. 
– Det är inte okej försvarsspel, säger Maria Rooth. 

Under torsdagen klev Damkronorna in i VM-turneringen som spelas i Kanada. 

Då blev det fiasko direkt i premiären för Sverige som förlorade med hela 6-2 mot Tyskland. 

Sverige fick dock en drömstart på matchen då 16-årige VM-debutanten Hilda Svensson gjorde mål redan efter tio sekunder då en tysk spelare slog en felpassning rakt på Svenssons klubba. 

Efter målet tog Tyskland över matchbilden totalt och kom i anfall efter anfall. Damkronorna drog också på sig flera utvisningar vilket gjorde det lätt för Tyskland att bara fortsätta sin press.

Till slut gav det utdelning då Tyskland kvitterade till 1-1 i powerplay efter att Franziska Feldmeier blivit målskytt med endast 1:45 kvar av perioden. Tyskland vann skotten med hela 14-2 i första perioden och Sverige kunde vara nöjda över att ha oavgjort efter 20 spelade minuter. 

– De får lite mer spel på oss. Vi kanske slappnar av lite men vi måste vara beredda på att de fortfarande vill vinna. Jag tycker att vissa utvisningar är lite sådär och om de ska få så många powerplay så måste vi få några powerplay med oss också tycker jag, säger svenska målskytten Hilda Svensson till SVT. 

“Vi är inte nöjda”

I den andra perioden inledde Sverige bra – men släppte stora hål bakåt i planen. Det ledde till att Tyskland kunde kontra och de gjorde då både 2-1 och 3-1 inom fem och en halv minuts spel i mittperioden. 

– Det är så här Tyskland spelar och det måste svenskorna vara mycket mer beredda på i en andra period. De får lite hybris att de (Sverige) har börjat perioden bra men de måste ha koll på de tyska spelarna som sticker iväg, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Förbundskaptenen Ulf Lundberg tog då timeout och snackade ihop sitt lag vilket gav effekt. Bara 19 sekunder efter 3-1-målet så kunde Damkronorna reducera. Återigen var det stortalangen Hilda Svensson som blev målskytt då hon gjorde allt på egen hand innan hon sköt in pucken bakom tyska målvakten. 

Det höll däremot inte utan med sju minuter kvar så gjorde Tyskland 4-2 efter att Svenja Voigt styrt in pucken bakom Sveriges målvakt Emma Söderberg. Damkronorna var därmed i underläge efter två perioder.

– Det har runnit iväg lite här. Vi svarar upp på 3-1 ganska fort men vi måste få in puckarna i powerplay. Vi måste komma ihåg att det är hockey och att vi ska ha roligt. Har man kul så kommer resultaten också. Vi är inte nöjda med perioden inte nöjda med 4-2, säger lagkaptenen Anna Kjellbin

“Sverige går bort sig i defensiven”

I tredje perioden inledde då Sverige en jakt för att komma tillbaka in i matchen men det ville sig inte bättre än att Tyskland kunde göra mål igen på en spelomställning. Celina Haider gjorde sitt andra mål i matchen och 5-2 var ett faktum.

– Sverige har en tendens att gå bort sig i defensiven. Det står en tysk spelare helt ren framför Emma Söderberg. Det är inte okej försvarsspel, säger Maria Rooth. 

Damkronorna chansade sedan genom att plocka ut målvakten för en extra anfallare men då kunde tyskorna definitivt punktera matchen när de gjorde 6-2 i tom kasse. Trots att Sverige vann skotten med 33-27 så blev det förlust 6-2.

Sverige åker alltså på en storförlust i VM-premiären och hamnar nu i ett sämre läge för att ha chans på att nå kvartsfinal. Damkronornas nästa match är på lördag då de ställs mot Ungern och det blir nu en måstematch för att Sverige ska kunna gå vidare från gruppen. 

Tyskland – Sverige 6-2 (1-1,3-1,2-0) 

Tyskland: Franziska Feldmeier 2, Celina Haider 2, Laura Kluge, Svenja Voigt.
Sverige: Hilda Svensson 2.


TV: Hyllningen till Örebros ungdomskedja

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch