Linnéa Andersson
Foto: Ronnie Rönnkvist.
Intervju

Linnéa Andersson - backen som gör jobbet i det tysta: "Behöver inte vara synlig"

ANNONS

Hon har spelat OS och var med i VM-truppen redan i somras - men fick vid det mästerskapet inte spela något. Nu kan MoDos Linnéa Andersson bli en av de som slår igenom när Damkronorna jagar framgångar i VM.
– Jag behöver inte vara synlig så länge jag gör jobbet, säger backen till hockeysverige.se.

ARLANDA (Hockeysverige.se)

En av Damkronornas mer anonyma spelare är backen Linnéa Andersson. Hon gör nästan aldrig en dålig match, men får ändå sällan dom stora rubrikerna. 

Något som hon själv tycker passar henne ganska bra. 
– Jag har inte tänkt på det, men det är mer att jag inte behöver vara synlig så länge jag gör jobbet, säger Linnéa Andersson med ett leende då hockeysverige.se träffar henne inför avresan till VM.
– Jag är väldigt blyg och har alltid försökt att bara jobba och göra det jag ska. Nu försöker jag ändå vara lite mer utåt och våga synas. Innan har det varit lite att jag inte har vågat. Jag vet inte om jag ska vara glad över att det inte blivit några rubriker, men det gör mig ingenting. 

Andersson är uppväxt i Eksjö, men mellan 2013 och 2022 spelade hon för HV71. 
– Tiden i HV71 var väldigt bra. Jag stannade där under väldigt många år och kände att jag utvecklades mycket som både hockeyspelare och person. 
– Jag är väldigt tacksam för den tiden och alla jag lärde känna där. Jag märker då jag är på en sådan här samling hur många jag lärde känna under den tiden. 

Vad är ditt bästa minne från tiden i HV71?
– Det är nog då vi slog ut Luleå och skulle spela SM-final (2017). Först vann vi hemma mot Luleå och sedan även borta. Vi hade ett bra lag personmässigt.
– Ett stort minne jag har från det är då några i laget står med skridskorna på och utrustningen och dansar på ett bord, skrattar Linnéa Andersson. 

Lämnade för MoDo: “Lockade mig”

Inför säsongen 2022/23 valde Linnéa Andersson att lämna HV71 för spel i MoDo. 
– Jag kände att jag behövde lite nytt och annorlunda just för att jag hade varit så pass länge i HV71. Samtidigt tyckte jag MoDo lät väldigt intressant. 
– MoDo erbjöd väldigt mycket när det kom till gym, coacher och extrajobb. Det lockade väldigt mycket att ha en klubb som satsar så mycket på hockeyn och mig. Jag ville söka mig till något annat och  så här långt har det gått bra. 

Linnéa Andersson i MoDo-tröjan. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Var det MoDo som tog kontakt med dig eller tvärtom?
– Det var först Björn (Edlund) som hörde av sig till mig. Då hade jag redan tänkt att om jag skulle byta lag var MoDo ett av alternativen. På så vis var det väldigt kul att Björn hörde av sig. 

Under sin första säsong i MoDo svarade hon för två mål och totalt åtta poäng på 30 matcher. 
– Jag tycker att jag utvecklat mycket både på och utanför isen. Speciellt då från att ha spelat så länge i en klubb till att allt var nytt. 
– Det har varit en säsong där jag mått väldigt bra, vilket jag tycker är väldigt viktigt. En rolig säsong med väldigt bra spelare bredvid mig som gjort att jag kunnat utvecklas mycket. Det har bara varit positivt. 

Hur har det varit socialt att flytta upp till Örnsköldsvik?
– Det var jag lite nervös över, säger VM-backen med ett skratt och fortsätter:
– Det har faktiskt inte varit några problem. Staden är ganska liten och jag kände mig hemma ganska snabbt. Även med kompisarna i laget, att jag blev inbjuden och lärde känna tjejerna utanför hockeyn. Det har varit en väldigt fin gemenskap, vilket var skönt eftersom det var lite läskigt i början. 

“Rädd att passa till fel lag”

Redan i andra omgången ställdes Linnéa Anderssons MoDo mot hennes gamla klubb Husqvarna Garden. En match somhemmalaget vann med 4-3. Andersson svarade för en assist. 

MoDos VM-spelare: Ebba Hedqvist, Linnéa Andersson, Lina Ljungblom och Olivia Carlsson. Foto: Bildbyrån.

– Det var jättenervöst. Nästan så att jag ibland var rädd att passa till fel lag, men det gick bra.
– Samtidigt var det väldigt kul att träffa alla som jag spelat med innan igen. Många av deras spelare har jag spelat med under flera år. Dom kommer jag alltid vara nära med. 

Nu väntar VM i Brampton, Kanada för Linnéa Andersson och Damkronorna, men när senaste VM-turneringen spelades fick hon och Hanna Thuvik följa turneringen från läktarplats. 
– Den känslan är aldrig rolig, Att vara så nära, men ändå inte riktigt där. Klart att det var jobbigt att se alla andra göra det jag själv ville göra. 
– Vi hade ett väldigt bra lag så jag är ändå glad att jag fick vara där, se på och vara med och träna med laget under första veckan innan det drog igång. Dessutom är jag glad över att vara med nu igen. Att jag har jobbat mig framåt och att det då gett med sig lite. 



Du var med i OS 2022, vilka erfarenheter har du tagit med dig från den turneringen?
– Det var en väldig upplevelse i sig. Speciellt med coronan. Upplevelsen jag tar med mig därifrån är att ta saker lite som det kommer. Det går aldrig att veta vad som kommer hända, hur motståndet ser ut eller hur vi ska göra som lag.   
– Mest bara, som jag sa, ta det som det kommer och njuta av stunden för det är inte alltid man får stå på blålinjen och sjunga nationalsången. Det var bara att ta in den upplevelsen och njuta så mycket som möjligt. 

 Foto: Ronnie Rönnkvist.

“Sätter inga begränsningar för det här laget”

Vad vill du tillföra VM-truppen 2023?
– Mycket positivitet. Även om jag inte spelat VM innan har jag mycket erfarenhet från många år inom hockeyn. Inställningen på och utanför isen, bidra med trygghet. 
– På planen är lite samma sak, att utgöra en trygghet, men också att kunna vara den som utmanar framåt och vågar göra det här lilla extra.

Vilka förväntningar har du på det här laget?
– Jag har ganska höga förväntningar och som det sett ut under säsongen så har vi gjort många bra matcher. Jag tror att det kan bli väldigt intressanta matcher som blir kul att följa. 
– Jag vet också att alla i laget är väldigt taggade på att visa vad vi går för, så jag sätter inga begränsningar för det här laget. 



Vem gör fösta svenska målet i turneringen?
Lina Ljungblom

Sverige inleder VM med spel mot Tyskland imorgon, torsdag, klockan 17:00, svensk tid.


TV: Studio Oddset om semifinalerna

FAKTA

Så spelar Damkronorna VM

Torsdag 6 april
17.00 Tyskland - Sverige

Lördag 8 april
17.00 Sverige – Ungern

Söndag 9 april
17.00 Finland - Sverige

Tisdag 11 april
21.00 Sverige–Frankrike 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games