Se NHL-nattens mål i videospelaren ovan.

Marco Kasper – en vinnare i NHL-debuten: "Väldigt speciellt"

Marco Kasper blev i natt den första 18-åringen att debutera i Detroit Red Wings sedan 1991. Det firade den tidigare Rögle-spelaren med att vinna nattens möte med Toronto Maple Leafs med 5–2.
– Det var en väldigt speciell kväll för mig, säger Kasper.

Efter Rögles kvartsfinaluttåg mot Skellefteå stod det snabbt klart att Marco Kaspers säsong ännu inte var över. Under förra veckan reste Kasper från Sverige till Detroit och i går kom beskedet att 18-åringen skulle få chansen att NHL-debutera i nattens möte med Toronto Maple Leafs.

I en kedja med Andrew Copp och Lucas Raymond spelade Kasper 15 minuter i 5–2-segern. Kasper blev därmed den första 18-åringen att NHL-debutera i Red Wings sedan Martin Lapointe gjorde det 1991.

– Det kändes bra. Att ta hem segern var grymt. Det var en väldigt speciell kväll för mig. Att spela med “Copper” (Andrew Copp) och “Razor” (Lucas Raymond) gjorde det enkelt för mig och de hjälpte mig väldigt mycket därute, säger Kasper i en tv-intervju med Bally Sports.

“Försökte bara spela ansvarsfullt”

Kasper loggade ett skott på mål och noterades för tre tacklingar.

– Det är viktigt att spela ansvarsfullt i bägge zonerna och inte låta något hända i defensiven. Jag försökte bara spela ansvarsfullt, säger Kasper.

Nattens möte i Toronto fick se två svenska spelare skriva in sig i målprotokollet, då Calle Järnkrok stod för ett av Maple Leafs mål i matchen, medan Jonatan Berggren stod för Red Wings 2–1-mål i den första perioden. Robert Hägg och Lucas Raymond noterades för passningspoängen på Berggrens mål.

Matchens stora förgrundsfigur var emellertid Dylan Larkin, som stod för ett hattrick i matcen för Red Wings och utökade sin målskörd till 31 mål den här säsongen.

Toronto Maple Leafs – Detroit Red Wings 2–5 (1–3, 0–0, 1–2)
Toronto: Calle Järnkrok (19), John Tavares (33).
Detroit: Dylan Larkin 3 (31), Olli Määttä (6), Jonatan Berggren (14).

***

Los Angeles Kings säkrade sin plats i vårens Stanley Cup-slutspel efter att man i natt besegrat Vancouver Canucks med 4–1 på bortais. Alex Iafallo stod för två av Kings mål i matchen, medan Adrian Kempe och Viktor Arvidsson stod för varsin assist i matchen.

Kings har samlat ihop 100 poäng på 77 matcher och ligger med den noteringen på en andraplats i Pacific Division och är den västra konferensens näst poängstarkaste lag bakom divisionsrivalen Vegas Golden Knights (101 poäng).

Vancouver Canucks – Los Angeles Kings 1–4 (1–1, 0–1, 0–2)
Vancouver: Brock Boeser (17).
Los Angeles: Alex Iafallo 2 (14), Arthur Kaliyev (12), Blake Lizotte (11).

***

Mika Zibanejad sköt sitt 39:e mål för säsongen när New York Rangers besegrade Washington Capitals med 5–2. Svensken avrundade matchens målskytte med sitt 5–2-mål i den tredje perioden och har nu skrapat ihop 83 poäng på 77 matcher den här säsongen, vilket är hans poängbästa notering under en NHL-säsong.

Zibanejad behöver göra två mål på de resterande fem matcherna för att tangera sitt egen målbästa notering under en säsong, då han gjorde 41 mål under säsongen 2019/20.

Washington Capitals – New York Rangers 2–5 (0–2, 1–1, 1–2)
Washington: Dylan Strome (19), Aljaksej Protas (4).
New York: K'Andre Miller (9), Alexis Lafrenière (16), Kaapo Kakko (16), Vladimir Tarasenko (17), Mika Zibanejad (39).