Johan Södergran sköt två mål i MoDos vinst.
HockeyAllsvenskan

Johan Södergran tvåmålsskytt när MoDo vinner första semifinalen

Johan Södergran gjorde bara fem mål i grundserien.
Men i kväll gjorde han två mål, för totalt tre fullträffar hittills i slutspelet, när MoDo vinner den första semifinalen mot Mora.

Under lördagskvällen inleddes semifinalspelet i HockeyAllsvenskan där MoDo och Mora ställdes mot varandra för att avgöra vilka som går till final och har chans att gå upp till SHL.

MoDo skaffar sig då fördel i serien genom att vinna den första matchen med 4-2 och skaffa sig en 1-0-ledning i semifinalen.

MoDo var bättre i den första perioden och fick även utdelning efter knappt 13 minuters spel. När hemmalaget fick chansen i powerplay så kom nämligen 1-0 efter en lite rörig situation. Pucken hamnar under Johan Södergran som sedan hoppar upp snabbt och skjuter in pucken bakom Moramålvakten Kari Piiroinen.

Ledningen blev dock inte långvarig utan tre minuter senare kunde Mora kvittera till 1-1. 18-årige forwardstalangen Noah Steen debuterade i Moras A-lag i den avgörande matchen i kvartsfinalen mot Södertälje och gjorde då ett av målen när Mora säkrade avancemang till semifinal.

Nu, i sin blott andra seniormatch, gjorde Steen mål igen. Han har alltså gjort mål i båda sina första A-lagsmatcher i karriären.

– Det är jätteroligt, jag försöker bara bidra med det jag kan och det är bara roligt att få hjälpa till. Det är roligt att göra mål men jag tycker vi kan spela lite bättre, säger norrmannen till C More.

Det var alltså oavgjort efter 20 spelade minuter och MoDo var då nöjda med hur spelet såg ut.

– Jag tycker vi börjar starkt, väldigt intensivt och spelar som vi vill. Jag tycker vi behöver bli lite mer jämna men annars är det bra, säger målskytten Södergran.

Elegant mål av Miketinac

Precis i början av den andra perioden tappade MoDo sin center Erik Jinesjö Karlsson som utgick efter en olycklig smäll där han trillade in i sargen med ryggen först

Trots tappet kunde MoDo fortsätta sin fina spel och återigen ta ledningen. Den här gången var det backstjärnan David Bernhardt som klev fram och sköt 2-1 för hans sjunde (!) mål i slutspelet.

Mora kom däremot tillbaka ännu en gång. Precis i slutet av andra perioden, med blott 75 sekunder kvar att spela, så kom Kalle Miketinac i ett friläge och lade elegant upp pucken i nättaket ovanför MoDo-keepern Kristers Gudlevskis

– Jag vet inte om den tar i ribban in eller hur det går men högt är alltid bra. Det var skönt att den gick in. Vi tar alla mål vi får, det spelar ingen roll hur det ser ut. I andra perioden är det lite långa anfall åt båda håll. Det gäller att vi spelar lite bättre och tajtare i tredje perioden så att vi kan vända på dem som vi gjorde vid målet, säger Miketinac.

2-2 inför tredje perioden och David Bernhardt hade då planen klar för sig hur MoDo skulle göra för att vinna matchen.

– Vi ska ligga på dem och få långa anfall precis som vi hade här i andra. Det blir nyckeln till att vi vinner, säger Bernhardt.

Södergran styrde in sitt andra i matchen

MoDo kom ut starkt i inledningen av tredje perioden och lyckades även sätta 3-2 för att ta ledningen för en tredje gång och den här gången var det båda de två första målskyttarna som kombinerade för tredje målet. David Bernhardt sköt ett skott från blålinjen som styrdes in av Johan Södergran.

Södergran gjorde även mål i sista kvartsfinalen mot AIK och har nu alltså gjort tre mål på de två senaste matcherna i slutspelet – efter att bara ha gjort fem mål på 52 matcher i grundserien.

Den här gången höll MoDo i sin ledning och kunde även utöka. Halvvägs in i perioden fick nämligen danske skyttekungen Mikkel Aagaard ett friläge och han tog då i sköt ett stenhårt slagskott bakom Piiroinen för 4-2.

Ö-vikslaget kunde därefter också hålla undan och se till att vinna den första semifinalen mot Mora med 4-2 och skaffar sig nu fördel i serien. Nästa match lagen emellan spelas i Hägglunds Arena på måndag.

– Vi spelar exakt efter vår gameplan och stänger ner dem bra i tredje perioden, säger Aagaard till C More efter matchen.

MoDo – Mora 4–2 (1-1,1-1,2-0)

MoDo: Johan Södergran 2, David Bernhardt, Mikkel Aagaard.
Mora: Noah Steen, Kalle Miketinac.

MoDo leder serien med 1-0 i matcher.

TV: Anders Eriksson om speciella Stanley Cup-titeln