Dans Locmelis, Filip Bystedt och Felix Unger Sörum – tre framstående spelare i J20-slutspelet.
Foto: Bildbyrån
J20 Nationell

Så spelas J20-slutspelets kvartsfinaler

ANNONS

J20-slutspelet är på väg in i kvartsfinalspelet. Och det med ett par skrällag kvar i slutspelet. Detta efter att åttondelsfinalerna avgjorts tidigare i helgen. Nu står det klart vilka lag som möts i kvartsfinalerna som startar på onsdag.

Under påskhelgen avgörs JSM i Nyköping. Nu har åtta J20-lag tagit ett steg mot att kvalificera sig för den hockeyfesten. På fredagen och lördagen spelades de sista åttondelsfinalerna i J20-slutspelet. Där var det flera skrällar som tog sig vidare.

Den mesta uppenbara av dem var att toppseedade Mora, som tog förstaplatsen i J20 Nationell Top 10, förlorade mot Timrå efter två raka nederlag. Timrå vann 4–1 på hemmais i match ett och tog sedan en straffseger i Smidjegrav Arena på fredagen, vilket skickade dem till kvartsfinal där man ställs mot andraseedade Luleå. Emil Melander blev stor matchvinnare med det avgörande straffmålet – tillsammans med målvakten Markus Nykvist Sandrud som stoppade 41 av 42 skott i matchen.

Luleå behövde å sin sida tre matcher på sig för att besegra AIK i sin serie. Efter 0–4 i den första matchen i Stockholm tog Luleå två raka vinster på hemmais, 7–2 och 3–1. Letten Dans Locmelis utmärkte sig med fem poäng (3+2) på tre matcher.

Gjorde sex poäng – i en match

I den andra kvartsfinalen ställs Leksand mot uppstickaren Västerås. Leksand slog planenligt Färjestad med 2–0 i matcher efter 3–2 i första matchen och 6–2 i den andra. En match där Felix Unger Sörum briljerade med fyra mål och två assist.

Västerås lyckades skrälla mot Växjö. Man kvalificerade sig för kvartsfinal genom att vinna båda matcherna i Småland efter att ha förlorat hemmamatchen efter straffar. Bägge segermatcherna kom efter förlängningsspel, 3–2 och 1–0. Marcus Lindström och Rasmus Larsson stod för segermålen.

I den tredje kvartsfinalen blir det en repris på fjolårsfinalen mellan Djurgården och regerande mästarna Linköping. Djurgården avfärdade Örebro med 2–0 efter straffseger på bortais och klara 5–1 hemma på Hovet.

LHC, som haft en tung grundserie då man missade Top 10, besegrade Skellefteå i raka matcher efter storspel av målvakten Hugo Hävelid. Förstärkta av genombrottsmannen Filip Bystedt, som varit ordinarie i SHL under säsongen, vann man första matchen på hemmais efter förlängning, 2–1. I returen blev det sedan seger med 4–3. Bystedt har noterat fyra assist på två matcher medan Hävelid stoppat 60 skott på två matcher.

Målkungen Zether – stor matchvinnare

I den fjärde och sista kvartsfinalen ställs HV71 mot Rögle. HV slog ut Malmö med 2–1 i matcher efter en tajt serie där den tredje och sista matchen i Jönköping slutade 2–1 till hemmalaget, Målvakten Lukas Swedin var den stora hjälten där med 41 räddningar på 42 skott.

Rögle tog sig vidare genom att slå ut Frölunda med 2–0 i matcher. Efter 6–2 hemma avgjorde man serien i Göteborg med en övertidsseger, 4–3. Simon Zether, som skjutit fyra mål på två matcher, satte det avgörande målet där. Annars är centern Vilmer Stahmann poängbäst hos skåningarna med 1+4 på två matcher hittills.

Kvartsfinalserier

Serierna spelas i bästa av tre matcher. Det sämre seedade laget börjar på hemmais på onsdag. Match två och en eventuell match tre spelas fredag respektive lördag med det bättre seedade laget på hemmaplan.

Luleå Hockey – Timrå IK

Leksands IF – Västerås IK

Djurgårdens IF – Linköping HC

HV71 – Rögle BK


Den här artikeln handlar om: