Bildbyrån
Intervju

Håkan Svedman: "Vi har tittat mycket på HV"

ANNONS

Efter över sex decennier i högstaligan är Brynäs ett hockeyallsvenskt lag. Hur ska klubben ta sig upp igen?
– Vi har redan nu fått ett starkt stöd av våra partners, säger klubbdirektör Håkan Svedman.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

För första gången har Brynäs ramlat ned till andraligan. Och redan nu påbörjas arbetet med hur man ska ställa om till en allsvensk klubb - och hur man ska ta sig tillbaka till finrummet.

Sportchefen Johan Alcén menar att man måste få sörja - men att arbetet med att bygga ett allsvenskt lag börjar på en gång.
– Jag tror alla är olika, men för oss påbörjas ett jobb imorgon. Jag ska hit till jobbet imorgon.

Hur långt har ni kommit i er plan B?
– Det är klart att det funnits en plan B, men innan allt blir definitivt är det svårt att jobba.
– Allt blir så definitivt idag, men det är inte idag vi tappar det här. Vi har spelat bort poäng under säsongen som kostat oss platser i tabellen.

“Bra bild över hur det ser ut”

Alcén säger att han själv vill jobba vidare i klubben
– Jag själv är det sista jag tänkt på den sista månaden. Men jag älskar föreningen, personerna i den och så länge de vill så jobbar jag för klubben.

Klubbdirektören Håkan Svedman klev på sitt uppdrag efter den kaosartade säsongen 20/21. Han menar att man redan nu kommit en bra bit in i den nya verkligheten.
– Utifrån ett finansiellt perspektiv har vi en bra bild över hur det ser ut. Vi har en bra ram att jobba med. Sen behöver vi fördela ramen och se hur det ser ut, med intäkter och kostnader på totalen. Men det vill jag inte gå in på idag.
– Vi tänker inte ta någon lång semester.

Hur mycket har ni tittat på HV71, som lyckades kraftsamla på en gång?
– Vi har tittat mycket på HV, och andra allsvenska klubbar. Det har vi förberett väl. Vi har mycket att dra lärdom av. Vi har aldrig varit i den här situationen. Men vi får hantera nuet utifrån vad vi vet.

Svedman menar att det kommer finnas förutsättningar att bygga ett starkt allsvenskt lag.
– Det är tacksamt att vi redan nu fått ett starkt stöd av våra partners, som står bakom oss. Flera har redan sagt det. Det finns en kraft i Gävle och Brynäs. Jag hoppas folk kommer samlas runt oss.

Svedman vill inte gå in på om Johan Alcén fortsatt är rätt person att vara sportsligt ansvarig.
– Jag tänker inte gå in i sådana analyser nu. Vi måste prata ihop oss som klubb. Vi vinner och förlorar som klubb, och jag är ytterst ansvarig. Jag kommer börja titta på vad jag gjort, innan jag börja titta på andra.

“Inte varit jätteframgångsrika”

Både Alcén och Svedman menar att degraderingen är ett resultat av många års misslyckanden.
– Ska man se det nyktert, över en längre tid, har vi inte varit jätteframgångsrika de senaste 20…jag ska inte slänga mig med årtal, men vi har haft det tufft i ganska många år. Det är tid för självrannsakan. Det kommet bli en tuff tid framåt, säger Alcén.

– Ser vi till den senaste 20-årsperioden har vi varit i dessa situationer oftare än vi tagit oss till semifinal. Förr eller senare går det fel. Nu gick det fel. Det blir en dyrbar lärdom. Vi får ta den och blicka framåt.

Huvudtränaren Ove Molin tror att Brynäs kommer kunna kraftsamla likt HV71.
– Jag är övertygad om att Brynäsfamiljen är otroligt stor. Vi har haft med dem jämt, och vi har det nu också. Jag är bara glad att vara brynäsare. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL