Joel Persson blev segerskytt.
SM-slutspelet 2023

Växjö tar ledningen i kvartsfinalen – nollar Luleå

Växjö skaffar sig fördel i kvartsfinalserien mot Luleå.
Det blev seger med 2-0 i kvällens match – efter att Luleå bara skjutit nio skott på mål under hela matchen.

Under torsdagskvällen inleddes äntligen SM-slutspelet på allvar med kvartsfinalerna och seriesegrarna och guldfavoriten Växjö ställdes då mot Luleå.

Det märktes direkt att det var slutspelshockey i Växjö då båda lagen direkt var tydliga med att de inte gillar varandra med flera tacklingar och en hel del gruff.

I slutet av den första perioden inträffade också en uppmärksammad situation då Ludvig Nilsson delade ut en tackling på Konstantin Komarek. Domarna dömde först fem minuter för interference men efter videogranskning sänktes straffet till endast två minuters utvisning för Nilsson.

Mål blev det däremot inte och ställningen var fortsatt 0-0 efter 20 spelade minuter.

– Vi spelar väl sådär, jag tycker Växjö är bättre än oss. Visst, de skapar väl inte jättemycket men vi måste komma upp och börja spela mer anfallshockey på dem, säger Luleås Niklas Olausson till C More.

Persson gav Växjö ledningen

I den andra perioden växlade dock Växjö upp rejält och visade sin klass genom att trycka tillbaks Luleå rejält. När Växjö sedan fick spela i powerplay kom också utdelningen då backstjärnan Joel Persson sköt ett skott från blålinjen som letade sig in bakom Joel Lassinantti för 1-0 till smålänningarna.

Trots att Växjö ledde skotten med hela 21-7 efter två spelade perioden så var det fortsatt 1-0 i matchen.

– Det är slutspelskänsla direkt och det tycker väl alla om. Vi hade en bra period här med många anfall. Vi ska försöka få ännu bättre betalt här i tredje perioden, säger Joel Persson i periodpausen.

Luleå sköt bara nio skott

Växjö fick en utmärkt möjlighet att utöka sin ledning då de fick chansen att spela fem-mot-tre i inledningen av tredje perioden men Luleå kunde städa av utvisningarna och hålla sig kvar i matchen.

Luleå gick väldigt tunt på folk efter att backen Jonathan Andersson klivit av tidigt i matchen och fick aldrig någon riktig kraftsamling för att pusha efter en kvittering.

Växjö kunde i stället kontrollera hem resten av matchen och hålla undan för att vinna matchen med 2-0 efter att Ludvig Nilsson gjort mål i tom kasse och Emil Larmi hållit nollan. Luleå lyckades dock bara skjuta nio skott på mål i matchen vilket är den sämsta notering av ett lag i en slutspelsmatch under 2000-talet.

Seriesegrarna har därmed tagit ledningen med 1-0 i matcher när serien nu vänder upp till Norrbotten.

Växjö – Luleå 2–0 (0-0,1-0,1-0)

Växjö: Joel Persson, Ludvig Nilsson.