Ebba Hedqvist ska hjälpa MoDo till semifinal.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Intervju

Ebba Hedqvist om SDE: "Ett tufft lag att möta – väldigt fysiska"

ANNONS

Efter seger i den första kvartsfinalmatchen mot SDE vänder matchserien nu till Örnsköldsvik. Där ska MoDo se till att säkra sin första kvartsfinalplats på fyra år.
– Jag förväntar mig samma matchbild som senast, fysiskt spel, snabbt, säger MoDo-forwarden Ebba Hedqvist till Hockeysverige.se.

MoDo inledde SM-slutspelet på bästa tänkbara sätt genom att vinna över svårberäkneliga SDE på bortaplan med 4–0. Tyvärr bara inför 75 betalande åskådare i Enebybergs Ishall. 

U18-VM-spelaren Ebba Hedqvist gjorde som vanligt en stabil insats och noterades för en assist. 
– Jag tycker att vi åkte ner SDE. Vi hade en väldigt bra ”forechek” och spelade bra över hela banan. Sedan satte vi puckarna, vilket vi kanske inte gjort i matcherna innan mot SDE, Vi hade kollat på hur dom brukar spela och hur vi skulle spela. Vi följde vår gameplan och gjorde en riktig bra match, säger Ebba Hedqvist till Hockeysverige.se och fortsätter:
– SDE är ett tufft lag att möta och väldigt fysiska. Det gäller att vi då är fysiska tillbaka, vilket jag tycker vi gjort bra i senaste matcherna. Det var mycket närkamper även i onsdagens match, men vi stod upp med lika mycket närkamper som dom. Det är kul med sådana matcher. 

Ebba Hedqvist. Foto: Bildbyrån

Enebybergs Ishall är speciell och framför allt liten, hur är det som spelare att spela där?
– Ritorp och Enebyberg är dom hallar som sticker ut jämfört med alla andra, säger Ebba Hedqvist med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag tycker ändå det är ganska kul att spela där och det är samma spel oavsett hall. Det är bara lite hårdare is där. 

Gjorde succé i U18-VM: “Betytt väldigt mycket”

Ebba Hedqvist, som stod för en assist, var relativt nöjd med sin prestation i matchen. 
– Det gick helt okej och jag känner att jag gjorde vad jag skulle. Sedan finns det såklart alltid saker man kan göra bättre i alla matcher. 

16-årigen med Svedjeholmen kom för någon månad sedan hem från ett succéfyllt U18-VM där hon samlade på sig en hel del självförtroende efter både lagets och sin egen prestation. 
– Den har betytt väldigt mycket. När jag kom tillbaka från den var jag lite sliten, men efter det har det bara gått bättre och bättre. 

Blev det en extra kick för dig som spelare att gå till final i en sådan stor turnering som dessutom spelades på hemmaplan?
– Ja, det tycker jag. Det var jättekul att vi kunde ta oss så långt. Sedan blev det som det blev i finalen (0–10 mot Kanada), men att bara komma dit var stort. 
– Jag tycker att med lite distans till den gjorde vi en jättebra turnering. Bland annat skrällde vi mot USA. 

Ebba Hedqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad var det som lyfte det här laget?
– Sammanhållningen. Matchen mot USA var en match där alla kämpade för varandra matchen igenom. Det syntes inte minst i slutet av matchen som jag tyckte vi gjorde riktigt bra. 
– Vi hade kört ihop under hela säsongen under U18-turneringar och fått ihop ett riktigt bra gäng. 

En av ledarna som var med U18-landslaget under säsongen och inte minst vid U18-VM var tidigare landslagsstjärnan, Pernilla Winberg.
– Hon betydde mycket. Hon var med i omklädningsrummet vilket Andreas Karlsson inte kunde. Hon är dessutom en stor förebild för många i laget. Hon delade även med sig av en del knep eftersom hon själv varit i samma sits tidigare. 

“Vi har en bra blandning”

Åter till det som händer i eftermiddag då MoDo ställs mot SDE i Örnsköldsvik. 
– Vi går för att vinna matchen. Jag förväntar mig samma matchbild som senast, fysiskt spel, snabbt…

Vad är nyckeln om ni ska ta er till semifinal?
– Att alla gör jobbet och är där. Det är allra viktigast.

Vad är det speciella med gruppen MoDo har den här säsongen?
– Det är ett väldigt bra gäng samtidigt som vi har många olika spelartyper. Många skridskostarka, några målskyttar, andra som står för assisterna, spelare som jobbar hårt… Vi har en bra blandning av spelare, avslutar Ebba Hedqvist.


Nylander: "Ledsen att se honom lämna"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL