Foto: Bildbyrån.
SHL

Per Svartvadet vill utöka SHL: "Se över det här seriesystemet"

ANNONS

Det är fler faktorer än enbart den sportsliga principen som spelar roll för att utveckla svensk ishockey, och ett alternativ är att utöka antalet lag från 14 till 18 i högstaligan, menar Per Svartvadet.
– Man måste se över det här seriesystemet, säger Svartvadet till Radiosporten.

Att alla lag ska kunna spela sig upp är ett fundament i det svenska ligasystemet. Hockeyprofilen, tillika experten Per Svartvadet anser att det finns fler vägar att gå, med mer fler faktorer att ta hänsyn till för att ligan ska utvecklas.

– När man ser hockeyallsvenskan så mycket som vi gör, ser man att det är intresse, det är bra spelare och att klubbarna verkligen satsar för att gå upp. Det är så smalt det här fönstret för att kunna gå upp. Vi har, som tabellen ser ut nu, Modo, Björklöven, Mora och SSK i topp fyra. De lagen skulle inte göra bort sig i SHL. Därefter även Karlskoga, Djurgården, Västerås och AIK också, i stora städer, med fina arenor och ett enormt intresse, säger Svartvadet till Radiosporten.

“Man måste ändra någonting”

Den svenska mästaren från Sollefteå menar att glansdagarna för SHL som liga är förbi. För att ändra på trenden tycker han att ligan ska öka antalet lag i ligan.

– SHL har ju spets ut, och är inte lika spetsig som det var för 10 år sedan kanske. Många unga spelare flyttar till Nordamerika. Därför tycker jag att man måste ändra någonting  i det här systemet som är nu för att annars kan klubbarna kvävas, säger han.

– Det är klart det, att alla lag vill ju ha en en uppflyttning, men om du tar till exempel Djurgården, AIK och huvudstad, vad det skulle betyda för SHL att få upp två sådana lag. Och vilken stämning det skulle vara, det kittlar ju lite extra med AIK och Djurgården i SHL.

”Utsålda hus och bra drag”

– Och tar du Modo och Björklöven i norr - Luleå, Skellefteå, Björklöven, MoDo, Timrå och Gävle - hela Norrlandskusten. Där skulle också vara utsålda hus och bra drag för SHL. Men det är väl klart att det ska spelas om. Jag tror att ligan skulle bli mycket, mycket starkare och mycket, mycket bättre och mer intresse, säger Svartvadet.

Om det scenario Svartvadet målar upp kan bli verklighet, är en svår fråga att sia om. Enligt honom själv behöver Svenska Ishockeyförbundet utreda nuvarande system.

– Jag förstår ju att det är ju stadgar i svenska ishockeyförbundet och att det ska spelas om hit och dit, naturligtvis - men jag tror att man måste se över det här seriesystemet, avslutar han.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL