KVÄLLENS SHL
Tomas Kollars Malmö tappade efter Robert Roséns show.

Robert Rosén sköt ett hattrick – när Växjö vände 0-3 till 4-3

Malmö ledde med 3-0 mot Växjö i början av den tredje perioden men kollapsade.
I stället kunde Växjö vinna med 4-3 i förlängning efter att Robert Rosén fullbordat ett hattrick.
– Det är mycket tillfälligheter och lite tur, säger stjärnan om sitt hattrick.

Det var mållöst efter den första perioden men i den andra kom det första målet och det var Malmö som satte 0-1 efter en udda situation. Växjö-målvakten Emil Larmi slarvade med pucken bakom eget mål så att pucken studsade ut framför mål och där kom Marcus Sylvegård och högg till direkt.

Bara knappt en och en halv minut senare så kunde bortalaget också utöka sin ledning då Carl Persson fick en puckstuds med sig och kunde slå in pucken bakom Larmi för 0-2 efter två spelade perioder.

– Det är mycket fram och tillbaka, vi bjuder dem på ganska mycket lägen. Men vi är effektiva så det är väl bra att vi är effektiva i alla fall, sade Persson till C More i pausen.

“Mycket mellanmjölk”

Växjö var dock missnöjda med hur spelet såg ut då de låg under med två mål trots att man ledde skotten.

– Det var ganska mycket mellanmjölk från vår sida, över hela banan. Deras två mål kommer som ett brev på posten. Det är alldeles för lågmält där ute, de spelar fysiskt och aggressivt där ute och vi måste verkligen matcha upp det. Vi är för långsamma och visar inte till varandra att vi vill ha pucken, sade lagkaptenen Erik Josefsson.

Men i början av den tredje perioden såg Malmö ut att komma ett steg närmare tre poäng. Marcus Sylvegård sköt nämligen ett långskott från blålinjen som ställde Emil Larmi och letade sig in i mål för 0-3.

Hattrick av Robert Rosén

Därefter vaknade dock Växjö till liv och då small det också två gånger om. 32 sekunder efter 0-3-målet spräckte Växjö nollan då Robert Rosén höll sig framme och satte 1-3 efter en fin passning av Joel Persson. Sedan kom också 2-3, bara elva sekunder (!) efter Roséns mål. Växjö störtade upp direkt efter tekning och kaptenen Josefsson kom då i ett fritt läge och sköt in pucken mellan benen på Malmö-keepern Adam Werner

Växjö hade då fullt med energi medan Malmö började se nervösa ut och hemmalaget skulle också lyckas kvittera. Halvvägs in i den tredje perioden klev nämligen Robert Rosén fram – igen – och petade in 3-3, den här gången efter en fin passning av Jayden Halbgewachs. Växjö hade alltså gjort tre mål och gått från 0-3 till 3-3 på knappt sex minuters spel.

Malmö hade dock en puck inne i mål som hade inneburit 3-4 efter en kontring i boxplay. Det drömdes dock bort av domarna då det bedömdes att Johan Olofsson slog in pucken med sin handske och ställningen var alltså fortsatt 3-3. Växjö hade sedan chanser att avgöra matchen men det blev inga fler mål i ordinarie tid utan förlängning väntade.

I overtime kunde sedan Växjö fullborda vändningen och säkra segern. Och vem var det som avgjorde om inte Robert Rosén. Han klev fram och smällde dit pucken för hans tredje mål i matchen och ett hattrick i 4-3-vinsten.

– Vi får bra utdelning i tredje. Jag tycker väl att vi borde ha gjort mål tidigare. Det kommer kanske lite retroaktivt. Sedan att jag får äran att göra tre av dem, det är mycket tillfälligheter och lite tur. Det är bara att tacka och ta emot, säger Rosén till C More.

Malmös kollaps: “Tappar tålamod”

För Malmö var det dock en tung förlust som bara fick med sig en poäng trots att de ledde med 3-0.

– Vi håller oss till planen i en och en halv period. Sedan får vi 3-0 i tredje perioden och tappar tålamodet. Vi kan inte spela som vi vill i hela matchen. Det är surt, säger Tomas Kollar till C More efteråt.

Växjö – Malmö 4–3 OT (0-0,0-2,3-1,1-0)

Växjö: Robert Rosén 3, Erik Josefsson.
Malmö: Marcus Sylvegård 2, Carl Persson.

TV: Experterna överens – de vinner SM-guld