Foto: Bildbyrån
U18-VM dam 2023

Kanada pressades hårt av Finland - vann efter övertidsdrama

ANNONS

När det gällde som mest var Finland på topp. 
Kanadensarnas pressades hårt, men kunde efter ett övertidsdrama till slut vinna med 3–2.
– Det är en fenomenal insats av Finland. Vilken dramatik, säger Chris Härenstam i SVT.

Tidigare under lördagen stod den svenska bragden klar. U18-landslaget slog ut USA i semifinalen av JVM och säkrade därmed en plats i finalen. 

För USA blir det därmed första gången sedan turneringen startades 2008 som man missar finalspel, trots att man återigen var en av de stora favoriterna. 

Senare under kvällen gjorde Kanada och Finland upp om den andra finalplatsen. En match som Kanada bara skulle spela av och gå segrande ur enligt många, även Sveriges Mira Jungåker som efter matchen berättade för hockeysverige.se hur hon ser på den kommande finalen. 
– Det är antagligen Kanada i final imorgon och det är där vi lägger fokus för vi ska gå härifrån med guld, säger Jungåker.

Men när pucken var i spel verkade det inte bli så enkelt för storfavoriterna. Finland som förlorade sin gruppspelsmatch mot kanadensarna med 0–8 sprattlade till och gjorde det svårt för motståndarna. 

Chockade Kanada med oväntat ledningsmål

Första perioden slutade med 1–0 till Kanada på resultattavlan, men i den andra kvitterade Finland i mitten av perioden. Den tredje inleddes sedan med ytterligare ett mål. Direkt från nedsläppt och efter endast åtta sekunders spel satte Pauliina Salonen dit ett ledningsmål mellan benen på Hannah Clark.

Kanada fick kämpa sig tillbaka och lyckades till slut göra sitt andra mål i matchen med dryga sju minuter kvar att spela. 
– Det kommer i ett läge där Kanada faktiskt har det ganska jobbigt i matchen, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam. 

Dramatisk avslutning

Avslutningen bjöd på ett ordentligt drama. När Finland redan hade en spelare mer på isen drog Kanada på sig en ny utvisning, sin 16:e utvisningsminut i matchen. 

Men Finland gav inte bort pucken förrän och “slösade" därmed bort en del tid och chansen att spela 5-mot-3. Man skapade en målchans och fick sedan fortsätta spela i 5-mot-4 under den sista minuten, men hittade inte ett ledningsmål. Istället skulle en förlängning spelas med ett fortsatt numerärt överläge för Finland. 

Strax efter det powerplay-spelet var över gjorde Kanada vad som såg ut att vara ett ödesdigert misstag. För många kanadensare klev ut på isen och Finland fick en ny chans i powerplay, men inte heller där kom avgörandet. 

De efterföljande minuterna var ett drama med chanser åt båda håll när pucken gick fram och tillbaka. Till slut kom 3–2-avgörandet på en kontring när de finska spelarna var som tröttast. 
– Det är en fenomenal insats av Finland. Vilken dramatik, säger Chris Härenstam i SVT.


TV: Experten; Han har varit näst bäst efter McDavid

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL