Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.
U18-VM

Isabelle Leijonhielm: "Vi snackar mycket om att vara fem i bild"

ANNONS

Isabelle Leijonhielm och Sverige vann med 6-1 över Slovakien. Nu väntar USA i en semifinal. Här berättar AIK-talangen om tankarna efter kvartsfinalen.
– Vi har ett väldigt bra lag där alla är ungefär lika bra, säger hon om det utspridda målskyttet.

ÖSTERSUND (Hockeysverige.se)

Sverige är klara för semifinal i U18-VM efter att ha besegrat Slovakien med 6-1. En väntad seger, men ändå en match som måste genomföras på bästa sätt för att det inte skulle bli nerver i den. En av målskyttarna var AIK:s Isabelle Leijonhielm
– Vi växer oss in i matchen och gör många mål, vilket är jättekul. Det var dessutom ganska många olika personer som gjorde mål, vilket jag tycker är jättebra, berättar Isabelle Leijonhielm för hockeysverige.se strax efter att semifinalen var bärgad. 
– Vi har spridit ut målen mellan spelarna under egentligen hela turnering. Jag tycker också att vi har ett väldigt bra lag där alla är ungefär lika bra, vilket känns roligt.

Är styrkan i gruppen just själva laget?
– Exakt. Vi spelar inte som att vi skulle vara en mot en utan att är vi som fem utespelare gemensamt på planen. 
– Vi snackar mycket om att vara fem i bild, om kamera filmar ska vi vara fem i bild. Det här jobbar vi ganska mycket med. 

Slovakien var ett lag som backade hem väldigt mycket, vilket inte alla gånger är det lättaste att spela mot. 
– Slovakien var väldigt defensiva av sig. När dom sedan ser en chans på en lös puck så går dom väldigt hårt på det. 
– Jag tycket att vi gjorde det bra genom att hjälpte varandra väldigt mycket. Var pucken i hörnen så gav vi varandra understöd hela tiden. Alla vet att det alltid finns en bakom sig samtidigt som vi snackade väldigt mycket med varandra. Då blev det också lättare att vinna tillbaka puckarna. 

Sverige tog ledningen med 1-0 innan Slovakien, genom ett konstmål, kvitterade till 1-1. Då tycktes det smyga in en viss osäkerhet i laget.
– Hon gjorde ett snyggt mål, men vi visste att vi hade matchen och kände att vi var mycket bättre än Slovakien. Vi snackade mycket om att vi måste skjuta mycket, få in folk framför mål och göra några fula mål.

Favoriterna i semifinalen

Isabelle Leijonhielm vinner mycket puck i matcherna, vilket är en av hennes stora styrkor. 
– Jag är väldigt tävlingsinriktad och kan bli jättesur om jag inte vinner tillbaka pucken, säger AIK-forwarden med ett skratt. 

Är det här något du tränat på?
– Ja, jag brukar köra mycket med min brorsa, Rasmus, på ”almis”. Där har vi kört mycket en mot en och sådana grejer. Även om han är bättre än mig blir jag väldigt sur när han vinner. Då vill jag bara jobba tillbaka pucken. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Isabelle Leijonhhielm efter matchen mot Slovakien.

Hur snabbt släpper du den här matchen och börjar se fram mot lördagens semifinal?
 Vi stänger matchen i kväll. Sedan är det fullt fokus på semifinalen som vi ska vinna. 

Hur går tankarna kring semifinalen?
– Det kommer bli en tuff match. Vi vet att USA är duktiga som lag och väldigt snabba. Jag tycker vi gjorde det bra i förra matchen när vi spelade mot USA. 
– Då gäller det att vi jobbar på dom här små detaljerna, att vinna lösa puckar och sätta dit puckarna. Den som gör flest mål vinner, avslutar Isabelle Leijonhielm med ett skratt.


TV: "Lassi har eventuellt fått stå för många matcher"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL