Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.
U18-VM dam 2023

Optimism i Sverige inför rivalmötet: "Jag tror verkligen att vi har dom"

ANNONS

Astrid Lindeberg och Sverige har öppnat med två lovande prestationer mot USA och Kanada – som dock båda slutat med förlust. Nu väntar rivalen Finland, och nu är det dags för första segern.
– Så som vi lirat mot USA och Kanada… gör vi det tror jag verkligen vi tar det, säger Luleåtalangen till Hockeysverige.se. 

Sverige har inlett U18-VM i Östersund med två imponerande prestationer. Dock står det noll poäng i den kolumnen, men det var bara små marginaler mellan vinst och förlust. 3-6 mot USA följdes upp med 2-4 mot Kanada. Både sexan mot USA och fyran mot Kanada gjordes i tom kasse. Luleås Astrid Lindeberg har varit en av turneringens stora utropstecken för svensk del.

– Jag tycker ändå att vi gjorde ett bra jobb under hela matchen och alla i femmorna höll ihop både offensivt och defensivt så det inte blev en mot en. Hela laget gjorde det tillsammans, säger Astrid Lindeberg vid frukosten dagen efter Kanada-matchen och fortsätter:
– Det som fattades… Jag skulle säga att det här lilla sista som krävs, att sätta dit puckarna när vi väl har lägen. Vi hade många powerplay och boxplay. Vi dödade väldigt många boxplay, men det är i powerplay, att verkligen trycka dit pucken när vi får chansen. Annars tycker jag att vi gör det jättebra. 

Det var runt 20 utvisningar under matchen och givetvis ryckte det sönder matchbilden en hel del. 
– Klart att det påverkade, kan jag tycka. Det blev så många avblåsningar och många som tyckte till om både det ena och andra. Men det var så läget var där och då. Det var mest att inte ”foka” på det utan bara köra på.

Foto: Bildbyrån. Sverige firar 2-2-målet mot Kanada.

Hur var stämningen i gruppen efter matchen?
– Vi pratade igenom matchen och sa till varandra att vi gjorde det väldigt bra, oavsett att vi förlorade. Att vi sedan ska ta med oss det bra vi gjorde in i nästa match för vi vet att vi kommer slå dom nästa gång. 

Tisdag betydde vilodag för U18-landslaget innan sista grundspelsmatchen mot Finland som spelas onsdag. 
– Nu på morgonen ska vi i väg på lite lagaktivitet. Sedan är det lite vila som gäller. Vi har en anhörighetsdag så dom som har sina föräldrar här kommer få träffa dom från lunch till kvällsfikat. Det ska bli skönt att få lite vila.

"Gör vi det tror jag verkligen vi tar det"

Hur mår kroppen efter dom två tuffa matcherna mot USA och Kanada?
– Kroppen mår ändå väldigt bra. Jag känner mig såklart lite småsliten och därför är det skönt att vi idag (läs: igår) får en vilodag för att sedan vara redo att köra på mot Finland. 

Vad vet du om Finland som lag?
– Jag har inte sett jättemycket av Finland. Dom slog Kanada i en träningmatch, men det har inte gått lika bra för Finland under dom två inledande matcherna här på VM. Jag tror verkligen att vi har dom om vi fortsätter spela som vi gjort. 

Vad blir nyckeln om ni ska slå Finland?
– Att spela under alla 60 minuter med mycket fart och tävla hela tiden. Så som vi lirat mot USA och Kanada. Gör vi det tror jag verkligen vi tar det. 

Det kan bli ett annat utgångsläge spelmässigt mot Finland där ni kan vara det förande laget, hur tänker du kring det?
– Jag tycker inte vi ska tänka för mycket på det utan i stället fortsätta köra som vi gjort. Då tror jag att det kommer gå vägen, avslutar Astrid Lindeberg.


TV: Tre svenskar uttagna till All Star-matchen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL