Samuel Ersson NHL-debuterade för Philadelphia

Samuel Ersson fick i natt NHL-debutera. Och det blev en match han sent lär glömma…

Eftersom Felix Sandström varit indisponibel för spel den senaste tiden har Samuel Ersson i stället fått vara uppe i NHL, för att främst agera backup till Carter Hart. Men i nattens match mot Carolina fick den svenske burväktaren NHL-debutera.

Det blev en galen debut.

Ersson blev utbytt sju minuter in i den andra perioden, efter att då ha släppt in fem mål på 22 skott. Två av målen kom från landsmannen Jesper Fast.

Carter Hart ersatte, men bara tio minuter efter målvaktsbytet tvingades han kasta in handduken på grund av en skada. Hux flux fick Flyers återigen vända sig till Samuel Ersson, som fick hoppa in i underläge 6-2. Därifrån höll den debuterande målvakten tätt, och han fick från sin position se Philadelphia göra tre raka mål och skapa spänning i matchen.

Men närmare än en 6-5-reducering kom man inte. Och Samuel Ersson fick inte ta jul-ledigt som en vinnare i sin NHL-debut.

– Det var en galen match, som Carolinas coach Rod Brind'Amour konstaterade.

Carolina - Philadelphia 6-5

Carolina: Jesper Fast x2, Stefan Noesen, Andrev Svetjnikov, Jordan Martinook, Jesperi Kotkaniemi

Philadelphia: Travis Sanheim, Tony DeAngelo, Nick Seeler, Scott Laughton, Travis Konecny.

*****

Rasmus Anderssonn har etablerat sig som en av de ledande svenska backarna i NHL, och som en nyckelspelare för Calgary Flames. I natt sköt han sitt femte mål och gjorde sin 24:e poäng för säsongen, när han klev fram och blev övertidshjälte för Calgary i mötet med Anaheim Ducks.

Efter ett Calgary fått snurr i offensiv zon i spel tre mot tre hamnade pucken hos Andersson, som ur en halvlurig vinkel snärtade in avgörandet bakom Anaheims rookiemålvakt Lukas Dostal. Det var svenskens första mål på nio matcher.

Även Jakob Silfverberg blev målskytt. Han gjorde ett av Anaheims tre mål i 4-3-förlusten, och står totalt noterad för 5+4 på 34 matcher. Precis som Rasmus Andersson hade Silfverberg åtta raka mållösa matcher inför natten.

*****

På tal om tidigare Brynässpelare fortsätter Marcus Björk imponera i NHL. I natt gjorde han 1+1 i Columbus 5-2-förlust mot Chicago Blackhawks. Den svenske rookiebacken har nu gjort 3+6 på 20 matcher i NHL. Med det toppar han faktiskt Blue Jackets poängliga för backar.

Patrick Kane var matchens gigant. Superstjärnan gjorde 1+2 i segermatchen.

*****

Elias Petterssons superform är intakt. Efter att ha gjort fem poäng i går natt gjorde han två poäng i natt, när Vancouver 5-2-besegrade Edmonton Oilers.

Pettersson spelade fram J.T. Miller och Bo Horvat till deras mål i vinstmatchen. Totalt har han nu gjort 41 poäng (15+26) på 31 matcher den här säsongen.

Oliver Ekman Larsson levererade en assist. Bo Horvat gjorde 1+2 och nådde med det upp till 400 poäng i NHL. Connor McDavid sköt sitt 30:e mål för säsongen - i den blott 35:e matchen.

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL