Hugo Allvin och Patrik Allvin.
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Hugo Allvin om hockeyarvet: "Alla säger att jag och pappa är väldigt lika"

ANNONS

Hugo Allvin går både i morbror Patrik Allvin och pappa Daniel Perssons fotspår. För hockeysverige.se berättar 15-åringen om uppväxten, framtiden och hur det var att vara den tredje i släkten som burit rollen som kapten för Dalarna i TV-pucken. 
– Hoppas vara som (Connor) McDavid snart, säger Hugo Allvin med ett skratt. 

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Född och uppvuxen i Leksand. Dessutom med efternamnet Allvin. Då hamnar såklart tankarna på den kanadensiska staden Vancouver och hockeylaget Canucks där Patrik Allvin är general manager. 

– Patrik är min mammas (Pernilla Allvin) bror. Alltså min morbror, berättar Leksands 15-åriga U16-back Hugo Allvin då vi ses i nybyggda idrottshallen i Leksand för en intervju. 
– Jag var mycket med den familjen då dom bodde i Falun eller nu då dom är hem på somrarna. Det är kul för honom att han har fått den positionen. En jättedriven person som bryr sig om alla andra.



Pappa till Hugo Allvin är Daniel Persson som spelade J20 hockey i Leksand, men också i allsvenskan för Halmstad, Nybro och Nyköping. Han spelade även i ettan för Borlänge. 

– Pappa har betytt jättemycket för mig som hockeyspelare och är framför allt min förebild. Han hjälper mig alltid med feedback och allt sådant. 
– Det där är jätteskönt och det blir som att jag har en egen tränare hem. Pappa har också varit tränare för mig fram till för två år sedan då det blev lite mer U16. 

Patrik Allvin har varit GM i Vancouver Canucks sedan januari 2022. Foto: Ronnie Rönnkvist. 

Har du haft Patrik Allvin som tränare?
– Det var någon gång vi tränade i Falun. Då var han tränare för deras 08:or där min kusin spelade.
– Han har coachat mig på somrarna då han varit hemma och gett mig lite trix och tips, vilket varit kul. 
– Vi har inte varit över dit eftersom det varit corona och allt det där, men vi vill försöka åka över så snart som möjligt och se lite NHL-hockey. Förhoppningsvis, när jag åker över dit så är det i stället för att jag ska spela, säger Leksandsbacken med glimten i ögat och fortsätter:
– Givetvis skulle det vara jättekul att åka över och hälsa på dom och jag hoppas att det blir snart. 

“Allting börjar bli verklighet nu”

Trots att Hugo Allvin kommer från en hockeysläkt var det inte givet för honom att satsa på hockeyn. 

– Nej, verkligen inte. I början fick mamma och pappa dra mig till hallen, skrattar Hugo Allvin och fortsätter:
– Det är jag idag jätteglad över. Nu har jag märkt hur kul det kan vara att träffa nya människor. Eftersom hockeyn alltid funnits i familjen blev jag intresserad ganska tidigt och jag började i Tre Kronors hockeyskola då jag var fyra eller fem år. Sedan åkte jag såklart skridskor tidigare.



Höll du på med flera sporter?
– Jag har hållit på med lite fotboll, men även baseboll och sedan spelar jag golf på somrarna. Jag tycker det är jättekul att gå ut med polarna och spela lite. Sedan har jag testat på innebandy och allt sådant som alla hockeykillar gjort. 

Du ska börja på hockeygymnasiet nästa höst, hur viktig är just utbildning för dig?
– Den är såklart jätteviktig. Jag har alltid haft ganska lätt att lära mig saker. Det har oftast fungerat väldigt bra och jag har kunnat fokusera på båda sakerna, men även hunnit med det jag tycker är kul utanför också. Det kommer ett liv efter hockeyn också.

Idag går du i nionde klass på Sammilsdalskolan, hur har det fungerat att kombinera med hockeyn?
– Det har varit några gånger jag haft tidiga träningar och fått gå lite tidigare. I början var det ganska lugnt, men det blev lite diskussioner ju fler gånger det blev. 
– Jag tycker att skolan har ställt upp väldigt bra och jag fick gå från klassrådet till den här intervjun nu. Mina mentorer är fantastiska och stöttar mig i allt jag gör, vilket också är jätteskönt. 

Hugos “hemmais” vid gården. Foto: Privat. 

Kan du tänka dig själv att spela och plugga på college i USA eller Kanada?
– Det är inget jag tänkt på. Jag känner att jag vill stanna kvar i Sverige och gå den vägen. Ingenting är omöjligt, men det är inte mitt fokus just nu. 

Om tre år väntar draften för spelare födda 2007 som Hugo Allvin är. Precis som många unga spelare har även han börjat fundera kring att bli just draftad. 

– Allting börjar bli verklighet nu. När jag var yngre såg jag på TV-pucken på TV. Nu har jag varit med där, upp i landslagen och som du säger är draften om tre år…
– Samtidigt, jag måste kunna leva i nuet och göra som Patrik brukar säga, ”Gör man bra saker varje dag så händer det bra saker.” Sedan får det gå som går.
– Jag var aldrig en toppspelare då jag var yngre. Jag har fått göra jobbet varje dag, vilket jag tycker är roligast. Samtidigt har jag haft jättebra stöd utifrån och bra förutsättningar här i Leksand.

Kaptensmaterialet finns i blodet

Hugo Allvin, hans pappa Daniel Persson och hans bror Henrik Persson har alla tre varit lagkaptener för Dalarna i TV-pucken, vilket tyder på att det någonstans där inne finns en stor portion ledarskap. Vi ska inte heller glömma att Henrik Perssons son Viktor Skoglund Persson varit assisterande lagkapten.

– Alla runtomkring säger att jag och pappa är väldigt lika. Både utseende och personlighetsmässigt så det kan säkert finnas någon koppling till det där. 
– Jag tycker det är väldigt kul att kunna leda laget och få ihop alla i en grupp. Jag tror säkert pappa varit likadan. Både jag och han är väldigt målinriktade. 

Hur leder man en grupp på ett bra sätt?
– Man måste få ihop alla individer. Först se alla, höra vad alla tänker. Sedan bygga gruppen utifrån det. Att försöka ha en seriös jargong och träning varje dag. Även att kunna ha kul tillsammans utanför isen. 
– Här i Leksand blir man en väldigt tajt grupp eftersom man umgås med varandra hela tiden. Har man bra människor i laget blir det ganska automatiskt att det blir en bra grupp och då också väldigt kul att få lyckas tillsammans. 

Hugo tränar hemma. Foto: Privat

Den här säsongen har Hugo Allvin spelat både i U16 och J18. Totalt har det blivit 18 matcher, två mål och 15 poäng. 

– Jag tycker att jag tagit steg varje säsong senaste tre, fyra åren. Hittills är jag jättenöjd. Jag har fått spela TV-pucken, varit med i landslaget lite och fått testa att vara på den nivån, varit i J18 och i U16 är jag kapten… Det har varit kul och jag hoppas det kan fortsätta så. 
– Det jag utvecklat mest under säsongen är nog just att göra jobbet varje dag, att gå hit och göra det seriöst hela tiden. Även att kunna träna vid sidan av lagträningen. Sedan har jag försökt jobba upp min explosivitet och snabbhet senaste två åren. Jag tycker att jag fått upp den så jag hoppas vara som (Connor) McDavid snart, skrattar Hugo Allvin.

Uttagen i U16-landslaget: “Jag kan klara av det”

Det blir fortfarande en hel del landhockey utanför huset hemma i Leksand. 

– Pappa är snickare så han har byggt upp en mini rink. Vi fick låna Drömmarnas arenas golv och lagt den på gården. Då kör vi där på somrarna och nu har vi is så på den s jag var ute och testade den häromdagen. Det är mycket hockey, men också kul att kunna dra ihop ett gäng och spela där. 

Vad har du själv för personliga mål den här säsongen?
– Nu när jag fått chansen att vara med i landslaget är det klart att jag siktar på att få vara med på någon av dom kommande två turneringarna. 
– Här i Leksand hoppas jag kunna bygga på det jag börjat med, fortsätta den resan, kanske upp och spela lite J18 och ta erfarenhet av det. Sedan vill jag såklart att vårt lag ska ta oss till SM-slutspel i U16. Jag tycker att vi är på god väg. Vi ska fortsätta göra bra saker så kommer bra saker att hända. 

En allvinare alltså?
– Jajamän. 

Hugo Allvin var nyligen med U16-landslaget på läger i Furudal, något som han ser som en nyttig erfarenhet. 
– Det var jättekul och jättespännande. När jag kom dit var jag smånervös eftersom det var många nya ansikten. Jag tycker att jag kunde spela mitt spel och göra det jag är bra på. Kul att se hur jag stod mig på den nivån. 
– Det var¨också absolut en bättre nivå eftersom jag mötte och spelade med bra spelare. Det var en jättekul upplevelse och något jag tagit lärdom och erfarenhet av. 

Hugo i landslagströjan. Foto: Ronnie Rönnkvist. 

Hur snabbt fick ni ihop den här gruppen med tanke på att det var första gången ni träffades?
– När man är på den nivån måste man kunna anpassa sig väldigt snabbt och få ihop gruppen. Det tycker jag fungerade jättebra. Tränarna är också grymma på det här med lagbygge. Det var klockrent. 

Vilka erfarenheter tar du med dig från det här lägret?
– Att jag ska ta för mig när jag väl får chansen. Visa det jag är bra på, känna att jag är där uppe och nosar, att jag kan klara av det bara jag kör på och tränar som jag ska. 

Kan det här ge en kick till övriga spelare i laget, att kan du så kan dom?
– Ja, det tror jag absolut. Det är en hård konkurrens i U16 och vi har många som är uppe och nosar på J18. Det är många som gör det bra i U16. Det blir lite rivalitet mellan oss eftersom man vill vara den som är bäst, avslutar Hugo Allvin samtidigt som snön börja yra utanför fönstret, vilket känns bra eftersom dom flesta av oss hoppas på en vit jul.


Intervju: Patrik Allvin om nya rollen i Vancouver

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL