Foto: USA Today Sports / Bildbyrån
Old School Hockey

Old School Hockey – Daniel Alfredsson

Han har gått till historien som en av de mest framgångsrika svenska NHL-spelarna vi har haft. I dag fyller Daniel Alfredsson 50 år – och med det väljer vi att återpublicera Old School Hockey från 2019 med jubilaren.
– Jag var en spelare som spelade väldigt mycket på känsla, berättar 50-åringen. 

Daniel Alfredsson valde att sluta spela hockey efter säsongen 2013/14. Då var han 41 år gammal. Han kan nu se tillbaka på en karriär som gör honom till en av svensk hockeys största spelare genom alla tider där han bland annat var lagkapten för Ottawa Senators i NHL under 13 säsonger. Dessutom var han med i det svenska OS-lag som vann guld i Turin 2006.

Men det var i Göteborgs IK allting började.
– Ska jag vara ärlig minns jag inte ens hur jag började med hockey där hemma, säger Daniel Alfredsson med ett skratt.
– Min pappa var med och startade GIK och jag hängde på. Jag var bara fem eller sex år då och hade egentligen inga idoler då. Utan det började väl med att pappa hade en kompis som fick barn nästan samtidigt och, som sagt var, sa att dom skulle starta ett lag.

Foto: Bildbyrån

Under uppväxten blev det spel med Göteborgs IK, men innan Alfredsson skulle hamna i Västra Frölunda, där han får sitt nationella genombrott, blir det några säsonger i Mölndal.
– Jag flyttade över till Mölndal då jag var förstaårsjunior. GIK hade ingen juniorverksamhet. Det var först pojklag och sedan blev det direkt A-lag. Tanken var också första att jag skulle stanna kvar och spela i GIK:s A-lag som 14-åring.
– Till slut blev det ändå att jag flyttade eftersom den näst yngsta i A-laget var 21 år. Det kändes som att det blev ett lite för stort steg så jag ringde upp Mölndal och frågade om jag fick komma dit.

I Mölndal, som då spelade i gamla Division 1, får han spela med duktiga spelare så som Tyrone Lasu, Anders Rybrink, Thomas Tallberg, Joakim Hökegård, Nikolaj Davijdkin och så vidare. Säsongen 1990/91 gör Alfredsson bara tre seriematcher, men i play-off till elitserien svarar han för fyra mål och totalt åtta poäng på åtta matcher. Säsongen därpå är han etablerad i Mölndals A-lag. På 32 matcher gör han tolv mål och totalt 20 poäng.
– Mölndals-tiden var grymt viktig för mig. Det var ett bra ledarskap i hela klubben. Vi hade bra juniorlag och Mölndal hade även ett bra seniorlag på den här tiden. Vi var till och med och fightades om att gå upp i elitserien året innan Kaaber gick i konkurs, när det nu var. Dom satsade väldigt mycket på just oss.
– Jag spelade först i B-juniorerna och sedan i A-juniorerna. Efter det fick jag vara med A-laget och träna. När jag väl fick chansen att spela i A-laget så fastnade jag där.

”Kanske inte en oslipad diamant, men något åt det hållet”

Hur minns du idag debuten i Mölndals A-lag?
– Den första stora matchen var mot Björklöven borta i playoff till kvalserien. Jag har faktiskt kvar tidningsurklipp i någon källare hemma i Göteborg från den här tiden. Vi vann med 5–2 och jag fick göra ett av målen.
– Björklöven var ett storlag då och det var stort att få göra det här målet just på dom.

Säsongen 1992/93 tar Daniel Alfredsson klivet in i elitserien och spel för Västra Frölunda under Leif Boorks och Christer Kellgrens ledning.
– Frölunda var det naturliga steget att ta i Göteborg. Jag förhandlade även med HV 71 samtidigt men mest bara för att ha alternativ. Ordförande i Västra Frölunda, Hasse Andersson, var bekant till min pappa. Dom båda hade tidigare spelat fotboll tillsammans.
– Frölunda var trots allt laget i stan och att flytta dit var det som kändes mest motiverande.

Det blev en tuff första säsong i Frölunda där laget efter jul kom att spela i allsvenskan. Via den allsvenska finalen klarade sig Frölunda kvar i elitserien.
– Steget upp till elitserien tyckte jag nog var som alla andra steg. Jag visste att det skulle bli lite tuffare och lite svårare. Snacket var att det kunde bli ganska svårt för mig att ta en plats i laget.
– Jag var lite av, kanske inte en oslipad diamant men lite åt det hållet. Jag hade mycket kunskap, men min taktiska kunskap passade först inte in i ”Boorkens” system över huvud taget. I stället var jag en spelare som spelade väldigt mycket på känsla. När jag tittar tillbaka på Mölndals-tiden så tillät dom mig att spela så, vilket gjorde att jag utvecklades väldigt mycket där. Jag blev inte tillbakadragen och en spelare som bara spelade olika system. Jag fick bara spela hockey och lösa situationer på bästa sätt.
– När jag sedan lärde mig spela efter ett system blev det en bra mix och det var då det verkligen började hända grejer.

Under dom här åren var Västra Frölunda lite svajiga. Ena säsongen var man i kvalserien och den andra i playoff och så vidare. Hur upplevde du klubben och organisationen under den här tiden?
– Jag var så pass ung och samtidigt bara fokuserad på hockeyn. Egentligen märkte jag inget annat än bra grejer under min tid i Frölunda då. Jag kände heller ingen press utan försökte bara spela och fokusera på det jag kunde kontrollera.
– Det var bara att gå ut och försöka spela så bra som möjligt samtidigt som jag kände att jag utvecklades hela tiden.
– Jag hade egentligen inte tränat ordentligt tidigare på somrarna, styrketräning och sådant som man gjorde i Frölunda då jag kom dit. Det bidrog också väldigt mycket till min utveckling. Jag blev starkare och successivt även snabbare. Samtidigt hade jag lite talang för att blomstra ut.

Sköt Tre Kronor till VM-final

Efter några lyckade säsonger med Västra Frölunda i elitserien plockar förbundskaptenen Curt Lundmark ut Daniel Alfredsson till att representera Tre Kronor under VM i Globen 1995. Sverige kommer tvåa efter att ha förlorat mot Curt Lindströms Finland i finalen. Alfredsson svarar för tre mål på åtta matcher under turneringen och utses till en av Sveriges tre bästa spelare. Bland annat avgjorde han den gastkramande semifinalen mot Kanada med ett övertidsmål.
– Anledningen till att jag ville stanna en säsong till på hemmaplan efter det att jag draftades av Ottawa 1994 var att VM skulle spelas på hemmaplan. Att få vara med där var ett av mina stora mål.
– Det började med att jag kom med i Vikingarna säsongen 1992/93. Sedan hade jag turen att göra en bra match när vi var i Örebro och spelade en match i allsvenskan när Curre (Lundmark) satt på läktaren. Jag fick komma med i Tre Kronor och känna på hur det var och efter det var målet att få komma med i VM-laget.
– Just innan VM kvalade vi mot Rögle för att vara kvar i elitserien. Efteråt har jag hört att hade vi inte vunnit den bäst av fem serien så hade Curre redan hunnit plocka ut laget innan vi hade spelat klart. Där hade jag lite tur.
– VM var otroligt stort. Jag kommer aldrig glömma den upplevelsen samtidigt som intresset var helt fantastiskt med fullsatt arena i varje match då vi spelade. Det är en av dom bästa turneringarna jag har varit med om.

Hur upplevde du din turnering på isen?
– Det var ett steg till från det jag hade varit med om innan. Först elitserien och att sedan få spela ett VM kändes större helt enkelt.
– Svensk hockey gör det väldigt bra att när man kommer in som ung kille så är det bara gå ut och spela och bidra med energi. Det var ingen press utan allt var riktigt roligt. Vi hade dessutom ett skönt gäng och bra ledare.
– Det var finalen mot finnarna som jag önskar gått lite bättre, men i det stora hela var det en grym upplevelse för mig.

Foto: Bildbyrån

På hösten 1996 får Daniel Alfredsson chansen att spela i World Cup. Där placerar nya förbundskaptenen Kent Forsberg honom i en kedja med Peter Forsberg och Johan Garpenlöv.
– Det var ändå landslaget och det kändes inte som att det större än VM även om det kanske var en tuffare trupp att ta sig in i.
– Alla lagen hade sina bästa spelare med och på så vis var det givetvis större, men jag tycker att det var mer upphaussat på hemma-VM än vad det var under World Cup. Självklart var också World Cup en riktigt häftig turnering att få vara med och spela.

Du hade spelat en säsong i Ottawa Senators när du spelade World Cup, men när tog du själva beslutet att du skulle åka över till NHL?
– Det var precis efter VM 1995. Jag hade lite prat med Frölunda och dom försökte få mig att stanna kvar och göra om mitt kontrakt, men jag ville ta min an nästa utmaning vilket var NHL, att försöka ta sig in i världens bästa hockeyliga.

Glömde skridskorna hemma i Sverige

Fanns någon tvekan hos dig om du skulle åka?
– Nej, det gjorde det inte. Var det någonting jag tvekade på var det hur länge jag skulle vara kvar där borta. Lyckades jag inte så visste jag att jag ändå kunde komma hem igen. Jag kände också att jag hade ingenting att förlora.

Kunde du ens då drömma om att du skulle bli kvar i NHL så pass länge?
– Nej. Det jag trodde var att jag kanske kunde bli kvar två eller tre säsonger. Hade jag klarat det så hade det varit bra, skrattar Daniel Alfredsson och fortsätter:
– Att det skulle bli så här längre hade jag inte några tankar på då. Jag tror heller aldrig jag har försökt se så långt fram utan stannat i nuet så länge som möjligt. Det har jag egentligen alltid gjort. Det var bara att ”nu ska jag över och prova så får vi se hur det går”. Funkar det inte så åker jag hem. Det fanns inte på kartan att de skulle bli så passa många år (18 säsonger) här borta. 

Foto: Bildbyrån

När Daniel Alfredsson kom över till Ottawa Senators inför säsongen 1995/96 var han ensam svensk i laget, men det upplevde han aldrig själv som något stort problem även om han var lite nervös.
– Det var nervöst såklart. När jag hade landat mötte dom upp mig på flygplatsen och tog mig till ett hotell. Först var det en rookiecamp under en vecka. Jag kände inte någon där vilket gjorde det extra nervöst. Att jag dessutom hade glömt mina skridskor hemma i Sverige gjorde inte saken bättre, skrattar Alfredsson.
– Samtidigt var det spännande och det är något speciellt med hockeymänniskor. När du kommer in i ett lag brukar dom som varit där ett tag ta bra hand om dom som kommer in nya. Det här kände jag på en gång. Speciellt Martin Straka tog ganska bra hand om mig redan på rookiecampen och hjälpte mig mycket. Han var även med på den stora campen.

Hur löste du det här med skridskorna?
– Jag fick låna ett par begagnade under rookiecampen som dessutom var två nummer för stora. Det var inte mycket annat att göra.

Blev årets rookie i NHL

Daniel Alfredssons första säsong i Ottawa Senators blir en succé för hans personliga del. På 82 matcher gör den då 23-åriga Göteborgaren 26 mål och totalt 61 poäng på 82 matcher. Han vinner även Calder Trophy (Årets Rookie i NHL). Men för laget gick det inte lika bra utan Senators slutar säsongen som ligans klart sämsta lag.
– Det var en väldigt turbulent säsong. Det var lite samma sak när jag kom till Ottawa som när jag kom till Frölunda, jag försökte bara spela hockey samtidigt som det hände mycket i klubben. Jag hade tre olika tränare och två olika general managers under min första säsong. Vi vann inte mycket matcher, men samtidigt när jag tittar tillbaka på det så kände jag det inte så turbulent i själva laget. Dom som hade varit i NHL och laget innan tog ruggigt bra hand om mig. Speciellt när det var tufft, frustrerande och vi förlorade mycket.
– En av killarna, Sean Hill, sa till mig: ” Alfie, den här upplevelsen som du har haft det här året, den kommer du aldrig att behöva vara med om igen”.
– Det här är något som jag kommer ihåg väldigt starkt. Vi hade en bra attityd fast vi var så pass dåliga. Jag lärde mig oerhört mycket av den här säsongen, fick spela mycket matcher och i alla situationer. Tittar jag tillbaka så var det den perfekta starten på resten av karriären.  

Du utses som årets rookie så för dig måste det ändå ha fungerat bra?
– Jag kom in i det bra och hade också tränat som ett djur hela den sommaren. Jag visste att skulle jag prova på NHL så måste jag vara förberedd. Hade jag inte klarat det så ville jag känna att jag hade gett allt jag kunde.
– Jag var bra tränad, Ottawa hade haft en dålig säsong innan och tränaren sa redan på campen att det inte spelar någon roll vad man hade gjort innan, den här säsongen skulle han bara ta ut dom bästa spelarna. Nu gick det bra för mig redan på träningslägret och jag fick tränarens förtroende redan från start. Dessutom spelade jag bra och fick mycket istid redan från början och det här fortsatte under hela säsongen.
– När vi hade det riktigt tungt kände ändå jag att jag gjorde vad jag kunde och jag fick spela med bra killar. Man gav mig ändå förutsättningarna att lyckas för mig personligen.

Foto: Bildbyrån

Kände du en press på dig inför andra säsongen eftersom du utsetts till just Årets Rookie?
– Nej, inte så att jag måste leverera mer än tidigare. Det är ju så att du måste leverera varje säsong oavsett vilken nivå du spela på eller i vilken liga, man försöker bara bli bättre. Det här måste jag jobba på och så vidare. Jag var aldrig orolig för att det skulle gå dåligt eller sämre.

Kommande säsonger dras Daniel Alfredsson med en del småskador som håller honom borta från en del matcher, men det var ingenting som direkt påverkade hans utveckling.
– Tredje året hade jag inget kontrakt förrän sex, sju matcher in i säsongen. Jag hade lite skador flera säsonger i rad. Det var knä, fotled, mage och allt möjligt. Jag hade över huvud taget aldrig varit skadad under min karriär innan så det var lite annorlunda.
– Det var ändå inga allvarliga skador som gav några men eller som jag behövde vara orolig för. Det var bara att försöka ta sig igenom det så gott det nu gick.

Utsedd till kapten: “En viktig milstolpe för min utveckling”

Säsongen 1999/00 får Daniel Alfredsson ett C på bröstet som ett tecken på att han numera är Ottawas kapten, en roll som han behöll fram till det att han flyttade till Detroit 2013.
– Nu när jag tittar tillbaka tror jag att det var en viktig milstolpe för min utveckling i karriären. Jag kände kanske ännu mer ansvar gentemot laget och den rollen är ingenting du tar på dig och gör bra på en gång. I alla fall kände jag så och kaptensrollen var något som jag växte in i.
– Jag hade lite svårt i början med att jag ville för mycket stundtals. Med åren lärde jag mig hantera det också. Samtidigt är det ett stolthetsuppdrag när en europé blir kapten i ett kanadensiskt lag. Det var verkligen kul och motiverande att få det uppdraget.

Säsongen 2002/03 har Ottawa Senators etablerat sig som ett av ligans bästa lag. Man går till semifinal där det dock blir förlust mot New Jersey Devils.
– Styrkan var just gruppen som vi hade fått ihop. Sedan hade vi givetvis bra talang också, men vi spelade verkligen som ett lag. Vi hade en oerhörd arbetsmoral i laget och vi hade haft många högt draftade spelare spelande hos under ett bra tag och som nu hade spelat ihop sig. När vi förlorade sjunde och avgörande matchen mot New Jersey hemma var det en av dom tyngsta förlusterna jag varit med om i Ottawa eftersom det kändes där som att vi hade en bra chans att gå hela vägen.
– Jag kommer också ihåg att jag inte var på topp i det slutspelet, men som helhet hade vi ett riktigt bra lag.

Foto: Bildbyrån

Säsongen 2006/07 tar Ottawa Senators ytterligare ett steg då laget går till Stanley Cup final mot Anaheim Ducks som vinner med 4–1 i matcher. Alfredsson blir slutspelets bästa poängplockare med 14 mål och totalt 22 poäng på 20 matcher.
– Det var ett lite annorlunda lag jämfört med 2003. Vi hade ett bättre lag 2007 med mer offensiv. Det som kanske saknades och som hade hjälpt till lite var om vi hade haft lite mera tyngd i laget, men vi hade ett riktigt bra lag.
– Vårt powerplay var bra liksom målvaktsspelet och backarna. Det är nog det bästa laget vi hade talangmässigt under alla år jag var där.

Säsongen dessförinnan, 2005/06, svarar Daniel Alfredsson för sin poängmässigt bästa säsong i NHL då han på 77 matcher svarar för 43 mål och totalt 103 poäng. På det slutar han femma i NHL:s poängliga. För övrigt på lika många poäng som hans lagkamrat Dany Heatley.
– Det här var efter lockoutsäsongen. NHL hade ändrat reglerna lite för att få mer skicklighet i spelet och tog nu mer utvisningar på fasthållningar, hakningar och sådana grejer. Inledningsvis blev det då mer powerplay än normalt. Det tror jag bidrog till att jag kom över 100 poäng. Får du dessutom en bra start på säsongen, vilket jag fick, så hjälper ju även det till.
– Sedan hade vi en ruggigt bra kemi Heatley, jag och (Jason) Spezza. Det gick riktigt bra för mig och vår kedja den säsongen.

Jagade 100 poäng

Blev det en jakt på att komma över 100 poäng då du närmade dig det strecket?
– Ja, det är klart. Är man så nära vill man verkligen uppnå det. Även Heatley hade 103 poäng samma säsong. Han gjorde dessutom 50 mål. Vi hade lite extra motivation båda två för att nå över 100 poäng och dessutom spelade vi ju ihop.

Förutom din sista säsong i NHL har du alltid spelat för Ottawa Senators, vad har klubben betytt för dig genom åren?
– Klubben, organisationen och staden har betytt oerhört mycket. Har man förmånen att få vara en klubb under så lång tid och dessutom i Ottawa där hockeyn är den enda stora sporten så bildar man en relation till fansen och folket i stan. Även om jag inte känner dom så på det sätt som dom hejar på laget och även uppskattar det jag gör även utanför hockeyn gör att det bildas en speciell relation. Jag var nog dessutom den enda gemensamma faktorn från det jag kom in i laget till det jag slutade.

Var det mycket folk som kom fram för att snacka hockey med dig då du var ute på stan?
– Inte snacka hockey på det sättet. Det var mer att folk hejade eller bara ville skaka hand. Det tror jag att dom flesta hockeyspelare känner när man kommer till Kanada, att folk har bra koll på hela ligan. Som en känd hockeyspelare har du också svårt att röra dig som anonym, men jag tycker att det till 99.9 procent är positivt.

Vilket är ditt starkaste minne från åren som spelare i Ottawa?
– Det är några stycken. Första NHL-matchen hemma mot Buffalo. Mitt andra år där borta när vi för första gången gick till slutspel. Det var också väldigt speciellt när vi vann en slutspelsrunda för första gången. Det var mot New Jersey hemma. Sedan självklart också Stanley Cup-finalen. Alla är riktigt häftiga minnen som alltid kommer att leva med mig.

Avslutade i Detroit: “Ville ha en ny utmaning”

Din bästa match i NHL?
– Bra fråga… Jag gjorde sju poäng i Tampa en gång, men jag kan inte säga att jag var superbra i just den matchen.

Daniel Alfredsson lämnade Ottawa Senators 2013 för att avsluta NHL-karriären som spelare med en säsong i Detroit Red Wings.
– Den främsta anledningen till att jag valde att flytta dit var att jag ville ha en ny utmaning, att prova något nytt och utmana mig själv både på och utanför isen. När man kommer till en ny klubb måste man bevisa sig igen. Samtidigt var det en utmaning för familjen att utvecklas och växa som familj.
– Jag pratade med svenskarna som var här men även tränare och managern och det lät som ett väldigt bra ställe att spela hockey på men även för familjer att bo på.

Foto: Bildbyrån

Det blir 18 mål och totalt 49 poäng på 68 matcher under sin sista NHL-säsong. Totalt kom det att totalt bli 1 246 NHL-matcher, 444 mål och totalt 1 157 poäng från Alfredssons klubba i NHL.
– Det var en spännande säsong i Detroit, men jag hade problem med ryggen till och från under hela den säsongen. Jag spelade inte heller lika bra som jag hade velat, men samtidigt var det mycket kul under den här säsongen. Jag kom till en ny organisation där man gjorde saker på ett annat vis jämfört med Ottawa.
– Det var även en annan tradition i Detroit. Man var vana att vinna här, vilket jag tycker att man kände i hela organisationen. Samtidigt var det mindre press på oss spelare i och med att det inte var lika mycket media runt om. Det var något som jag verkligen märkte av jämfört med hur det var i Kanada. Även om intresset för hockeyn i Detroit är stort är det inte riktigt på samma nivå.

När du lämnade kaptensrollen i Ottawa var det en annan svensk, Erik Karlsson, som tog över den rollen. Hur ser du på det ledarskap han visade under sina säsonger som lagkapten?
– Han gjorde det jättebra och han är en av dom största talangerna som vi någonsin fått fram i Sverige. Trots sin unga ålder har han hunnit med att göra väldigt mycket och blir bättre och bättre på mycket säsong efter säsong.

Vann SM-guld under NHL-lockouten 

Inledningsvis var väl du som en fadder för Erik Karlsson?
– Ja, lite så blev det. Han var väldigt ung när han kom över och vi kände inte varandra innan, men vi fann varann ganska snabbt som kompisar även om det är en stor åldersskillnad mellan oss.   
– Det är också vad som är det underbara med hockey, när du blir äldre kommer det alltid nytt ungt folk in som har energi och ser alla möjligheter som finns i hela världen. Det är kul att vara runt sådant folk och Erik är verkligen en positiv och energispridande människa.

Även om Daniel Alfredsson aldrig fick vinna ett Stanley Cup som spelare så fick han ändå vinna ett mästerskap. Det var när han under lockoutsäsongen 2004/05 spelade hem SM-guldet med Frölunda.
– Det blev en ganska kort säsong för mig eftersom jag var inblandad i förhandlingarna mellan facket och NHL. Jag hade inga tankar att spela över huvud taget den säsongen, men när vi kom till december och förhandlingarna inte gick bra och snacket gick från NHL:s sida att säsongen skulle bli inställd började jag tänka om lite. Jag ville inte att det skulle gå ett helt år utan att jag skulle få spela.
– Frölunda hade haft en fantastisk säsong fram till jul. Efter jul ställde man in NHL och då beslutade jag att nu vill jag spela. Då tog vi kontakt med Frölunda och löste det där ganska snabbt. Jag kom in i ett riktigt bra fungerande lag med fyra riktigt starka kedjor, bra backar och en grym målvakt i Henke (Lundqvist).
– Det var verkligen en höjdpunkt att få komma hem till Sverige igen och vara med i ett sådant grymt lag. Jag kände verkligen hur jag hade utvecklats som spelare jämfört med när jag var där första gången.

Foto: Bildbyrån

Om du tittar tillbaka på din karriär, hur högt värderar du det här guldet?
– Jag värderar det väldigt högt. Jag har inte heller vunnit mycket i min karriär. I och med att vi vann serien ganska överlägset hade vi pressen på oss och jag kände själv att ”nu fan ska jag se till att fixa det här”.

Kände du en press på att du skulle vara den som levererar?
– Press kände jag väl, men samtidigt var jag inte orolig för det. Det är en press hela tiden oavsett om du spelar i Mölndal, Frölunda eller landslaget. Ju fler gånger du är med i sådana situationer desto bättre lär du dig att hantera dom och blir bättre på det. I alla fall var det ingen jobbig press.

OS-guld 2006: “Visste att vi kunde vinna”

Du har nästan alltid ställt upp när Tre Kronor har kallat, vad har landslagsspel betytt för dig?
– Sedan jag fick vara med Vikingarna (B-landslaget) i St. Petersburg fram till OS Sotji har landslagsspel betytt mycket för mig. Inte bara då att få representera Sverige utan även för min utveckling som hockeyspelare.
– Det är alltid kul att spela i Tre Kronor och det har alltid varit en bra grupp runt om landslaget också med materialare, sjukgymnaster, ledare och så vidare. Det finns en bra energi som man tar med sig till NHL som är svensk och väldigt unik. Samtidigt är det ett väldigt kul avbräck från den långa säsongen i NHL att då få komma till ett lag som jobbar mot ett mål under en kortare tid, vilket är väldigt roligt.

Första VM-turneringen gjorde Daniel Alfredsson 1995 och först elva år senare, 2006, får han vara med och vinna sin första och enda titel med Tre Kronor när OS-turneringen i Italien slutar med ett svenskt guld.
– Min roll i det här laget? Jag var lite av en målskytt vid den här tiden i min karriär. Vi hade ett bra lag, vilket vi hade haft i tidigare turneringar också. Nu var det även så att för några av oss äldre kunde det här vara vår sista stora turnering. Vi ville verkligen göra allt vi kunde för att göra en riktigt bra turnering. Speciellt efter hur OS 2002 slutade (förlust i kvartsfinalen mot Vitryssland).
– Vi visste redan innan att kunde vi få till det så kunde vi vinna. Jag tycker att vi växte under turneringen och blev bara bättre och bättre.

Foto: Bildbyrån

Många hyllar det faktum att förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson gav er ganska fria tyglar då det gällde att lösa era uppgifter på isen, hur upplevde du det här?
– Det passade mig bra, men över huvud taget tror jag att det passar många svenska spelare bra. Vi svenskar är ansvarsfulla om man ser till helheten. Vi har bra värderingar då det gäller vad som är rätt och vad som är fel och alla ser till laget i första hand. Det är också en anledning till varför det alltid är roligt att spela för Tre Kronor, att alla verkligen försöker dra åt samma håll. När vi väl får till det då så är det grymt kul.

Vad är det som ni får till här i OS och som gör att Sverige vinner guldet?
– Vi hade en bra mix i laget, men jag kanske inte kan säga att det var något speciellt som stack ut och gjorde så att just vi vann. Vi hade lite flyt i lottningen också då vi får möta Schweiz i kvarten (6-2), Tjeckien i semin (7-3) och Finland i finalen (3-2).
– Vi hade haft det ruggigt tufft mot ryssarna i gruppspelet och fått duktigt med stryk (5-0). Nu slog finnarna ut ryssarna i andra semifinalen. Det tror jag passade oss perfekt. Allt föll på plats helt enkelt. Sedan hade vi spelare som kunde vinna matcher åt oss och gjorde mål i dom rätta stunderna. Plus att vi hade en bra målvakt (Henrik Lundqvist), vilket är väldigt viktigt.

Delaktig i Tre Kronor efter karriären

När jag ber Daniel Alfredsson plocka ut sitt tråkigaste minne från Tre Kronor så kommer svaret blixtsnabbt.
– Utan tvekan OS ’02 när vi förlorade mot Vitryssland.

Vad hände där egentligen?
– Vi startade matchen bra och gör 1-0 i spel fem mot tre. Sedan vinner Vitryssland en tekning i vår zon och gör mål på det. Det blir det tveksamt hos oss efter det. Vitryssland backar hem samtidigt som man fick haka och hålla fast ganska bra vid den här tiden. Vi får inte till det och Vitryssland lyckas hela tiden hålla sig kvar i matchen.
– Sedan är det små tillfälligheter som avgör. Tommy (Salo) släpper in ett mål som han kanske ska ha, men jag känner inte att det är där vi förlorar matchen. Vitryssland är ett lag vi ska slå ändå.
– Jag tror det här med allvaret i matchen, en kvartsfinal i OS och Vitryssland hela tiden hänger men och gör mål vid rätt tillfällen var det som avgjorde.

Efter NHL-karriärens slut har Alfredsson bland annat jobbat som senior adviser i Ottawa Senators och under World Cup i Toronto 2016 hade han samma roll åt dåvarande förbundskaptenen Rikard Grönborg och hans Tre Kronor.
– Det är roligt att vara involverad med landslaget. Rikard Grönborg var väldigt duktig på att hålla ihop assisterande tränarna och oss som var rådgivare samtidigt som han samlade in så mycket information som möjligt inför laguttagningar och så vidare. Det var roligt att vara inblandad och ge tillbaka till svensk hockey igen.

Daniel Alfredsson tycker också att det är viktigt att Svenska Ishockeyförbundet tar vara på den erfarenhet som tidigare landslags- och NHL-spelare kan dela med sig av.
– Tommy Boustedt ringde och frågade mig om jag ville vara delaktig. Jag tyckte att det lät väldigt roligt att vara med i landslaget igen fast nu då på den här nivån. Det var inte så svårt att tacka ja, säger Alfredsson med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag tycker det kul att spelare med den erfarenhet som Nicklas (Lidström) och Mats (Sundin) har använts och även kan delas nedåt i leden. Det tror jag kommer bli viktigt, inte bara nu utan även i framtiden inom svensk hockey. Nu vet jag inte hur länge jag själv kommer att vara delaktig, men det finns många fler med en stor erfarenhet som svensk hockey kan ha nytta av. Vi kommer inte vinna matcher åt oss, men jag tror att vi kan hjälpa till i många olika syften.


TV: "Måste sänka förväntningarna på Mario Kempe"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 mars
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
18:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:30 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:30 Brynäs - Malmö SHL
19:00 Nashville Predators - Winnipeg Jets NHL
19:00 Minnesota Wild - Boston Bruins NHL
21:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
22:00 Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Florida Panthers - New Jersey Devils NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 19 mars
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
03:00 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
03:30 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
03:30 San Jose Sharks - New York Islanders NHL
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten