Foto: Martin Jansson
Intervju

Petter Vesterheim om norska invasionen: "De gillar norrmän, tydligen"

ANNONS

I svensk ishockey hittar vi i dag flera lovande norska spelare. Ett lag som verkligen har valt att satsa norskt är Mora IK – där två av landets mest talangfulla forwards finns.
– Den nya generationen norska spelare är riktigt bra jämfört med tidigare, säger en av dem, Petter Vesterheim, till Hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Petter Vesterheim är en av de norska talangerna som har väckt uppmärksamhet under året. Forwarden har varit en av serieledarna Moras bästa spelare i J20, och har även varit uppe i Hockeyallsvenskan och levererat.

Men han är långt ifrån ensam norrman i klubben.

I J20-laget finns det hela sex stycken spelare från Norge.
– De gillar norrmän, tydligen. Det är bra för oss också. Det blev en trygghet när jag flyttade hit, säger Petter Vesterheim.

Hur har det varit att få komma till Mora?
– Det har varit jättekul att komma hit. En bra och trevlig start. Jag har fått en bra roll och får spela mycket. Det var för att den norska serien inte är lika bra som jag valde att komma hit. Om jag skulle ha stannat skulle jag ha spelat med seniorer men jag vill ha ett år till på juniornivå.

“Ett lätt val egentligen”

Förutom Petter Vesterheim hittar vi Michael Brandsegg-Nygård, Noah Steen, Mathias Schjerpen Arnkværn och Johannes Løkkeberg i Moras J20. Lägg därtill Lukas Finckenhagen som är en ledande spelare i J18.

Norrmännen har varit en stor del av den framgång Mora har haft på juniornivå under säsongen där både Petter och Michael Brandsegg-Nygård har varit uppe och visat sig i A-laget.

Foto: Martin Jansson. Petter Vesterheim trivs bra i Mora.

Hur har dynamiken varit med så många norrmän i laget?
– I början var det kanske att vi blev en grupp i gruppen men efter lite tid pratar vi inte bara med norrmännen. Vi har en riktigt bra grupp som jobbar med varandra. Vi jobbar hårt, har ett bra system och två bra tränare.

Laget har också fått utdelning under säsongen och allt pekar på att man kliver in i topp tio-serien efter jul som seriesegrare i J20 Nationell-Norra.

A-lagsdebuten kom snabbt

Sedan tidigare har Petter Vesterheim endast spelat för moderklubben Lørenskog i den norska andraligan. Där blev det förra säsongen nio matcher och två poäng i A-laget för talangen.

Vad var det som gjorde att det blev en flytt till Mora?
– Jag pratade med några andra klubbar i Norge men Mora verkade bra. Det var ett lätt val egentligen. Jag var lite osäker på vad jag kunde förvänta mig. Det är en annan liga men jag tycker att det har gått bra.

Foto: Bildbyrån. Petter Vesterheim efter sitt första mål i Hockeyallsvenskan.

Och bra får vi ändå säga att det har gått. På 25 matcher i J20 har det blivit 20 poäng och i A-laget har det blivit ett mål på fem matcher. 

Där både han och Michael Brandsegg-Nygård har fått stort förtroende av A-lagstränaren Johan Hedberg.
– Det var lite oväntat att debuten kom så snabbt. Kalle Miketinac var skadad så då tränade jag där och fick spela match på fredagen. Det var kul att känna på nivån och jag tycker att jag gjorde det bra.

“Nya generationen är riktigt bra”

Det är inte bara i Mora som norsk hockey är på framfart.

Runtom i Sverige finns det flera lovande talanger. Inte minst Martin Johnsen i Färjestad, Gabriel Koch i Malmö och Lars Petter Eckholm i Rögle.
– Det är väl framförallt 04-kullen som är bra i Norge. Vi gick upp till högstadivisionen i J18-VM förra året. Den nya generationen är riktigt bra jämfört med tidigare och jag tycker att vi har en bra utveckling sista åren.

Foto: Martin Jansson. Petter Vesterheim har fått stort förtroende av svenske Tobias Johansson.

Inom norsk ishockey har det också skett en förändring på landslagsnivå. När svenske Tobias Johansson tog ut sin första A-landslagstrupp i Norge fanns det flera spännande unga spelare med i den.

Bland annat Petter Vesterheim.
– Det var grymt kul. En dröm man har haft sedan man var liten. Han ville ha en turnering med ett yngre lag och det tror jag är bra att han låter oss känna på det. Jag tycker att det gick bra och jag tacklade nivån bra.

“Honom har jag sett upp till sedan jag var liten”

I Sverige har vi genom åren haft flera norska storspelare som har färgat SHL.

Men det är en som sticker ut lite extra.
– Min favorit var Mats Zuccarello som var i MoDo ett tag. Honom har jag sett upp till sedan jag var liten. Han var en liten magiker med pucken och bra med pucken. Bra på straffar och det var kul att kolla när man var yngre. Man stod på skottrampen och kollade när man var yngre och tog lite inspiration.

Foto: Bildbyrån/USA Today Sports. 35 år gammal är Zuccarello fortsatt en offensiv kraft i NHL.

I dagsläget är det också Mats Zuccarello som är ensam norrman i NHL. 35-åringen spelar i Minnesota Wild och gör fortsatt mycket poäng.

Och om den kommande generationen fortsätter att utvecklas i rask takt finns det goda möjligheter att han får en arvtagare den dagen karriären lider mot sitt slut.
– Största drömmen för alla är att spela i NHL men det är en väldigt lång väg dit. Jag kommer jobba hårt och det är det viktigaste.


TV: "Måste sänka förväntningarna på Mario Kempe"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL