🌹BÖRJE SALMING 1951-2022 🌹
Börje Salming.
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Nyhet

Börje Salming får egen staty i Jukkasjärvi – gjord av is

ANNONS

Det står redan klart att Börje Salming ska få en gata uppkallad efter sig i Kiruna. Nu meddelar ishotellet i Jukkasjärvi att den svenske legendaren ska få en staty på hotellet – helt gjord i is.
– Här har han en självklar plats, säger vd:n Marie Herrey i ett pressmeddelande.

På söndag kommer Matojärvigatan i Kiruna byta namn till  Börje Salmings gata. Kommunen nöjer sig dock inte där i sina hyllningar till den bortgångne backlegendaren.

Under torsdagen meddelade ishotellet i Jukkasjärvi, som ligger drygt två mil utanför Kiruna, att konstnären Tjåsa Gusfors kommer att uppföra en Salming-staty av is inuti ishotellet.

– Börje Salming har betytt väldigt mycket för så många och inte minst för invånarna här i Kiruna där han växte upp och påbörjade sin hockeykarriär. En idrottsman av dignitet, men också en generös person som agerat mentor till andra idrottsmän och varit engagerad i samhällsfrågor. En ikon starkt kopplad till isen, precis som Icehotel. Här har han en självklar plats, säger vd:n Marie Herrey i ett pressmeddelande.

Har redan staty i Toronto

Vidare skriver ishotellet att Salmings närmaste familj kommer att närvara under avtäckningen av statyn på söndag. Söndagens ceremoni hålls i samråd med Salmings ALS-stiftelse och det kommer finnas möjlighet för gäster att donera pengar till stiftelsen.

Sedan 2015 står Börje Salming som staty utanför Toronto Maple Leafs hemmaarena Scotiabank Arena.

Här kan du läsa mer om hur du kan stödja Börje Salmings ALS-stiftelse.


TV: Se Torontos minnesstund för Börje Salming

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL