Intervju

Ebba Ridderstolpe klar för AIK: "Känns jättebra"

Hon har spelat åtta matcher i TV-pucken - och hållit nollan i alla. För hockeysverige.se berättar Ebba Ridderstolpe om den osannolika statistiken, och hennes beslut att fortsätta karriären i AIK.
– Dels är det hemma, dels är det en bra skola, förklarar supertalangen.

RÖNNINGE (Hockeysverige.se)

Lisa Jönsson, Amanda Johansson, Felicia Frank, Frida Axell, Ida Boman, Ebba Svensson Träff… Raden av unga framtida svenska stormålvakter kan göras lång. Vi kan lägga till ytterligare minst ett namn till den raden, 15-åriga Ebba Ridderstolpe, som nu gör sin sista säsong för Flemingsberg. Nästa säsong kommer vi se henne i AIK:s tröja. 

Nu är Ebba Ridderstolpe lång ifrån ensam målvakt i släkten. Hennes bror, Philip Ridderstolpe, har vaktat kassen i Flemingsberg, Göta/Traneberg och Tumba, men har nu flyttat till Karlstad för studier. På andra sidan av Atlanten hittar vi kusinen Kristoffer Eberly som spelar i USHL för Green Bay Gamblers, så man undrar varför alla i släkten valt att bli målvakter?

- Jag vet inte hur det kommer sig, men det började med att min brorsa blev målis. Efter det blev kusinen målis så jag hängde också på, säger Ebba Ridderstolpe med ett leende då hockeysverige.se träffar henne för en intervju på ett café i Rönninge. 
- Både jag och Philip började i Tumba. Sedan flyttade han till ”Flempan” i U13. Jag kom sedan dit året efter. Har du varit målvakt hela tiden?
- Det har varierat. När jag var liten, körde man inte som målis var man med som utespelare. Sedan blev det målis eftersom brorsan var det. 

Vilka förebilder inom hockeyn hade du under uppväxten?
- Det har väl varit Henrik Lundqvist. Jag gillar hans spelstil, en duktig målvakt. 

I MoDo-målvaktens fotspår?

Ebba Ridderstolpe är inte ensam som målvaktstalang att komma från Flemingsberg. Det gör även MoDos Lisa Jönsson. 
- Det stämmer. Vi har kört lite ”målis”-träning tillsammans. Vi känner varandra och jag såg henne då hon spelade i U18-VM. Då var hon riktigt, riktigt bra. Däremot har jag inte sett henne i någon SDHL-match. 

Lisa Jönsson. Foto: Bildbyrån.

En som har betytt mycket för målvaktstalangen är hennes bror Philip. 
- Ja, han har betytt väldigt mycket. Vi har övat mycket på skottrampen där vi skjutit på varandra. Att ha en brorsa som också är målis har såklart varit väldigt betydelsefullt. Han har slutat nu och pluggar juridik i Karlstad. 
- Det är under målis träningarna i Tumba och ”Flempan” vi har tränat tillsammans. Sedan tränade vi tillsammans hela den här sommaren. Annars har det inte varit så mycket. 

“Skulle vara kul att komma till samma klubb”

Ebba Ridderstolpe har alltså en kusin, Kristoffer (Kris) Eberly, som bor i Detroit och kommande säsong ska spela i NCAA för Ohio State University. 
- Pappas syster är det som bor där. Hon träffade en pilot därifrån så hon flyttade dit. Min kusin har dubbla medborgarskap om han någon gång skulle vilja spela i Sverige. 

Hur mycket kontakt har du med honom då det handlar om ishockeyn?
- Vi skriver till varandra om det hänt något speciellt. Tillexempel nu då jag gått vidare i landslaget eller om TV-pucken. Det blir att vi önskar varandra lycka till, men annars blir det inte så mycket hockeysnack. Har du varit över till USA och tränat med honom?
- Nej, aldrig. 

Finns det en dröm att sticka över till college någon gång i framtiden?
- Jo, det finns. Det skulle vara kul att komma till samma klubb som honom. 

Vad vet du om collegelivet och hockeyn i Ohio State University?
- Inte mycket. Jag vet bara att det är en bra liga, allt går lite snabbare…

Hur ska du nå dit?
- Genom att fortsätta träna på hårt, inte fuska, säger Ebba Ridderstolpe som mestadels under karriären har spelat med killar. 
- Det har även varit lite med Huddinges flickor A, men dom var fem år äldre än jag. Jag fick dispens att spela med dom. Annars har det bara varit killar fram till TV-pucken och landslaget. 
- Jag tycker det har fungerat jättebra, Eftersom jag redan från början spelade med killar kom jag in i det rätt snabbt och har alltid blivit behandlad som en i laget. Från början var det en tjej till med i laget, men hon lade av. Efter det har jag varit själv i varje kill-lag. 

Klar för AIK

En som betytt mycket då det gäller att behandla tjejer på ett jämställt sätt i Flemingsberg är Fredrik Strandfeldt. 
- Han har haft hand om många tjejspelare: Mina Waxin,Ida Winkler, Estelle Forsberg och Lisa (Jönsson). 

I Flemingsbergs tröja. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Idag spelar 15-åriga målvaktstalangen för Flemingsbergs U16, men till kommande säsong blir det en ny hemmarink för henne. 
- Det blir AIK nästa, att till att börja med få vara med och träna med SDHL-laget. Sedan skulle det vara kul att få vara med och spela någon SDHL-match första eller andra året. 

Varför just AIK?
- Dels är det hemma, dels är det en bra skola. Dessutom känner jag många i laget och det är en bra lagsammanhållning där, vilket känns jättebra. Fyra av AIK:s spelare var även med i TV-pucken. Sedan har AIK Damjuniorer, Division 1 och A-laget. 

Hur ser du på din säsong i Flemingsberg så här långt?
- Det har gått jättebra och jag tycker att jag har fått jättemycket förtroende av Fredrik och fått spela väldigt många matcher. Dessutom har vi bra träningar hela tiden som gör mig bättre. Och TV-pucken?
- Det gick riktigt bra, säger Ebba Ridderstolpe samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende. 

Åtta matcher - åtta nollor

Stockholm vann TV-pucken. Ebba Ridderstolpe stod fem matcher och släppte inte in något mål under hela turneringen. Året innan stod hon tre matcher och höll nollan i samtliga.
- Målet jag hade innan turneringen var att åka hem med guldet. Det sa jag redan innan kvalet, att det kommer gå hela vägen. Jag kände att vi hade ett bra lag. 
- Även där hade vi en väldigt bra lagsammanhållning. Alla ville verkligen ta hem guldet och kämpade för det. Sedan hade vi många camper tillsammans innan där vi kunde träna ihop oss. Allt satt och vi lyckades. 

Vad behöver du utveckla för att bli en mer komplett målvakt?
- Tålamodet är något jag behöver öva mig på. Inte gå ner så snabbt då skotten kommer. Det händer att jag går ner lite för snabbt och då skjuter killarna över axlarna. Sedan vill jag utveckla spelet med klubban mer. 

Får visa upp sig i landslaget. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Landslagsuttagen

Nu väntar närmast en förberedande camp med U16-landslaget för Ebba Ridderstolpe. 
- Jag blev kallad efter TV-pucken och det var riktigt kul. Att jag sedan gick vidare till den här campen är kul. Nu blir det att fokusera på nästa camp, njuta och hoppas att jag går vidare hela vägen. 

Blev du överraskad när du blev uttagen?
- Det kändes bra under TV-pucken så jag var inte så förvånad, men att jag gick vidare var både kul och lite förvånande. Vad betyder det för självförtroende att få den här chansen?
- Det var en svår fråga, men jag tror det betyder ganska mycket. Om jag kommer med nu känns det som säsongen med ”Flempan” kommer gå ännu bättre och jag kommer att mer självförtroende, avslutar Ebba Ridderstolpe. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

TV: “Killen är född till ledare”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 22 mars
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten