Foto: Martin Jansson
Intervju

Lämnade Frölunda efter skadehelvetet – nu tar Otto Stahre ny sats i Mora

ANNONS

Otto Stahre var ett av Frölundas stora framtidsnamn för två, tre år sedan. Men efter en rad tuffa skador lämnade 18-åringen Göteborg – för att hitta tryggheten i Mora.
– Jag har kommit in i en ond cirkel – och det är den jag vill bryta genom att komma hit, säger den tidigare stortalangen till Hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vid 15-års ålder var Otto Stahre kapten för Göteborg i TV-pucken och sågs som ett av Frölundas stora namn för framtiden.

Nu, tre år senare, har centern gått igenom flera säsonger som har präglats av tuffa skador. Och efter sex matcher i Frölundas J20-lag valde han den här säsongen att flytta vidare.

Valet föll då på Mora.
– Jag har under en längre period velat komma därifrån. Jag hade kontakt med Mora via min agent, Peter, och visste vad man får om man kommer hit. De vill utvecklas både på klubb- och individnivå, och jag kände att jag behövde ett miljöombyte, berättar Partillesonen.

Foto: Martin Jansson. Otto Stahre håller på att acklimatisera sig till klimatet.

Den lilla byn i Dalarna har precis fått se sitt första snöfall för i år, och den skicklige centern är nervös för vad som komma skall, eller som hans själv beskriver det:
– I Göteborg har vi bara slask och regn, här har jag hört att det kan bli upp mot -15 grader…

Seniordebut – vid 13-års ålder

När Otto Stahre lämnade moderklubben Partille för spel i Frölunda hade han redan A-lagsdebuterat för moderklubben i division 3, som 13-åring.

Den fina utvecklingskurvan fortsatte sedan i Frölunda där det första säsongen blev 42 poäng på 24 matcher i U16 Elit och sex poäng på tre matcher i J18 Elit.
– Det var klart att jag fick förtroende där och märkte av det att jag fick spela rätt mycket uppåt i ålderskullarna. Det mesta flöt på rätt bra där i början och jag fick spela mycket. Hockeyn var rolig och livet lekte – sedan kom skadorna.

Foto: Bildbyrån. Otto Stahre gör mål för Partille i GP Pucken.

Första säsongen i Frölunda, vid 14-års ålder, blev det som sagt spel med J18 och han sågs som en stor, stor talang i klubben.

Men en efter en började skadorna ramla in.
– Det var en tre säsonger som bara var fyllda med skador och rehab. På det stora hela har det inte varit så lyckade år för mig i Frölunda, rent hockeymässigt.

Fick vara med i landslaget

År två i Frölunda blev Otto Stahre utsedd till kapten för Göteborg i TV-pucken och fick då spela turneringen för andra gången. Samma år blev han också uttagen till U16-landslaget.

I TV-pucken blev det sju poäng på fem matcher, men distriktet tog sig tyvärr inte vidare till något slutspel.
– Det var stort att få representera Göteborg, och det var en stor sak att få vara kapten. Jag blev glad över det förtroendet. Att bara få vara med i TV-pucken överlag var en rolig upplevelse.

Foto: Bildbyrån. Otto Stahre (blått) i duell mot Simon Robertsson.

Sedan var det under det tredje året i Frölunda som skadorna började komma på riktigt. Säsongen 2020/2021 blev det endast tre matcher.. 

Var det jobbigt att åka på så många skador i den åldern?
– Självklart blev man stressad. Och det var lite därför det blev så många skador också. Det började lite med axlar och höfter, speciellt axlarna då. Jag gick för tidigt in i spelet och då tog det inte många matcher innan man fick en ny smäll och axeln hoppade ur led för fjärde gången i rad.

“Lite det jag behöver – en push i röven”

Förra säsongen försökte han då hitta rätt i spelet igen, men kom aldrig riktigt tillbaka till sitt tidigare spel. Efter att ha inlett den här säsongen i Frölundas J20 kom därför beslutet: Det var dags för ett miljöombyte.

Och då klev Mora in i bilden.
– Det är bra spelare och de har ett bra lag. Det är hög konkurrens på träningar och matcher och ett bra driv i gruppen. Det är lite det jag behöver, en push i röven. För här måste man pusha sig själv för att ta en plats i laget.

Foto: Martin Jansson. Otto Stahre har lärt sig tålamod under åren.

Moras J20-lag har under säsongen varit det bästa laget i den norra serien och ligger etta i tabellen, åtta poäng före tvåan Leksand.

Flera av spelarna från juniorlaget har också fått chansen i Hockeyallsvenskan.
– Självklart är det otroligt kul att de ger så många juniorer förtroendet och chansen att komma upp. Men mitt mål med säsongen är att vara skadefri och göra det bra i J20. Jag känner själv att rent fysiskt ska man inte gå upp där än.

Vill hitta tillbaka till offensiven

Starten i Mora har varit lovande för Otto Stahre. På sju matcher i J20-laget har han levererat fem assist, parallellt med att han bygger upp kroppen för att slippa skadorna.

Vad har allt det du gått igenom lärt dig som spelare?
– Alla gör sin egna resa men just jag försöker ta det lite lugnare. Jag har all tid i världen här i Mora att komma i bra form och jag vet att om chansen skulle komma har Mora stort förtroende för sina juniorer och skickar upp dem som förtjänar det.

Vid ungdomsåren var centern som sagt en svårstoppad offensiv kraft på isen. Och det är inget snack om att det är dit han vill tillbaka.
– Jo, men det vill jag. Jag känner själv att jag har offensiva kvalitéer och kan vara en poänggörande spelare. Absolut är det en offensiv spelare jag vill vara.

Vad har du för mål med flytten hit till Mora?
– Denna säsongen vill jag få en stor roll i J20, förtjäna det och hålla mig skadefri. Får jag vara skadefri och bara spela på tror jag det mesta kommer att lösa sig. Spelmässigt är jag hittills inte jättenöjd men jag tar det som sagt i en lugn takt och vill inte hetsa upp mig. Jag behöver lite tid att träna upp mig fysiskt, där jag har legat bakom på grund av alla skador. Jag har kommit in i en ond cirkel, får man säga. Och det är den jag vill bryta genom att komma hit.

"Fått den frågan förr…"

Efter en hattig och skadefylld tid i storstaden Göteborg försöker Otto Stahre nu bygga en ny vardag i lilla Mora.

Där det inte är någon brådska med något och gångavstånd till det mesta.
– Det är väl lite det som har varit mitt problem. Att man har velat lite för mycket för snabbt. Så jag ser det här långsiktigt och tar det lite som det kommer.

Foto: Martin Jansson. Inte släkt med Stahre…

Kände du mycket press när du var yngre på att leverera?
– Man har alltid haft ett högt inre driv, men jag har fått zooma ut nu med tiden och insett att man ska spela hockey under en längre tid. Jag har kommit till en insikt att jag vill hålla mig hel och utvecklas smartare.

En sista fråga som du nog förstår att jag måste fråga… heter din pappa Mikael?
– (Skratt) jag har fått den frågan förr. Mikael Stahre, IFK-coachen, är inte min pappa.


TV: "Han var ett monster när han kom till Frölunda i fjol"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL