Foto: Martin Jansson
Intervju

Lämnade Frölunda efter skadehelvetet – nu tar Otto Stahre ny sats i Mora

Otto Stahre var ett av Frölundas stora framtidsnamn för två, tre år sedan. Men efter en rad tuffa skador lämnade 18-åringen Göteborg – för att hitta tryggheten i Mora.
– Jag har kommit in i en ond cirkel – och det är den jag vill bryta genom att komma hit, säger den tidigare stortalangen till Hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vid 15-års ålder var Otto Stahre kapten för Göteborg i TV-pucken och sågs som ett av Frölundas stora namn för framtiden.

Nu, tre år senare, har centern gått igenom flera säsonger som har präglats av tuffa skador. Och efter sex matcher i Frölundas J20-lag valde han den här säsongen att flytta vidare.

Valet föll då på Mora.
– Jag har under en längre period velat komma därifrån. Jag hade kontakt med Mora via min agent, Peter, och visste vad man får om man kommer hit. De vill utvecklas både på klubb- och individnivå, och jag kände att jag behövde ett miljöombyte, berättar Partillesonen.

Foto: Martin Jansson. Otto Stahre håller på att acklimatisera sig till klimatet.

Den lilla byn i Dalarna har precis fått se sitt första snöfall för i år, och den skicklige centern är nervös för vad som komma skall, eller som hans själv beskriver det:
– I Göteborg har vi bara slask och regn, här har jag hört att det kan bli upp mot -15 grader…

Seniordebut – vid 13-års ålder

När Otto Stahre lämnade moderklubben Partille för spel i Frölunda hade han redan A-lagsdebuterat för moderklubben i division 3, som 13-åring.

Den fina utvecklingskurvan fortsatte sedan i Frölunda där det första säsongen blev 42 poäng på 24 matcher i U16 Elit och sex poäng på tre matcher i J18 Elit.
– Det var klart att jag fick förtroende där och märkte av det att jag fick spela rätt mycket uppåt i ålderskullarna. Det mesta flöt på rätt bra där i början och jag fick spela mycket. Hockeyn var rolig och livet lekte – sedan kom skadorna.

Foto: Bildbyrån. Otto Stahre gör mål för Partille i GP Pucken.

Första säsongen i Frölunda, vid 14-års ålder, blev det som sagt spel med J18 och han sågs som en stor, stor talang i klubben.

Men en efter en började skadorna ramla in.
– Det var en tre säsonger som bara var fyllda med skador och rehab. På det stora hela har det inte varit så lyckade år för mig i Frölunda, rent hockeymässigt.

Fick vara med i landslaget

År två i Frölunda blev Otto Stahre utsedd till kapten för Göteborg i TV-pucken och fick då spela turneringen för andra gången. Samma år blev han också uttagen till U16-landslaget.

I TV-pucken blev det sju poäng på fem matcher, men distriktet tog sig tyvärr inte vidare till något slutspel.
– Det var stort att få representera Göteborg, och det var en stor sak att få vara kapten. Jag blev glad över det förtroendet. Att bara få vara med i TV-pucken överlag var en rolig upplevelse.

Foto: Bildbyrån. Otto Stahre (blått) i duell mot Simon Robertsson.

Sedan var det under det tredje året i Frölunda som skadorna började komma på riktigt. Säsongen 2020/2021 blev det endast tre matcher.. 

Var det jobbigt att åka på så många skador i den åldern?
– Självklart blev man stressad. Och det var lite därför det blev så många skador också. Det började lite med axlar och höfter, speciellt axlarna då. Jag gick för tidigt in i spelet och då tog det inte många matcher innan man fick en ny smäll och axeln hoppade ur led för fjärde gången i rad.

“Lite det jag behöver – en push i röven”

Förra säsongen försökte han då hitta rätt i spelet igen, men kom aldrig riktigt tillbaka till sitt tidigare spel. Efter att ha inlett den här säsongen i Frölundas J20 kom därför beslutet: Det var dags för ett miljöombyte.

Och då klev Mora in i bilden.
– Det är bra spelare och de har ett bra lag. Det är hög konkurrens på träningar och matcher och ett bra driv i gruppen. Det är lite det jag behöver, en push i röven. För här måste man pusha sig själv för att ta en plats i laget.

Foto: Martin Jansson. Otto Stahre har lärt sig tålamod under åren.

Moras J20-lag har under säsongen varit det bästa laget i den norra serien och ligger etta i tabellen, åtta poäng före tvåan Leksand.

Flera av spelarna från juniorlaget har också fått chansen i Hockeyallsvenskan.
– Självklart är det otroligt kul att de ger så många juniorer förtroendet och chansen att komma upp. Men mitt mål med säsongen är att vara skadefri och göra det bra i J20. Jag känner själv att rent fysiskt ska man inte gå upp där än.

Vill hitta tillbaka till offensiven

Starten i Mora har varit lovande för Otto Stahre. På sju matcher i J20-laget har han levererat fem assist, parallellt med att han bygger upp kroppen för att slippa skadorna.

Vad har allt det du gått igenom lärt dig som spelare?
– Alla gör sin egna resa men just jag försöker ta det lite lugnare. Jag har all tid i världen här i Mora att komma i bra form och jag vet att om chansen skulle komma har Mora stort förtroende för sina juniorer och skickar upp dem som förtjänar det.

Vid ungdomsåren var centern som sagt en svårstoppad offensiv kraft på isen. Och det är inget snack om att det är dit han vill tillbaka.
– Jo, men det vill jag. Jag känner själv att jag har offensiva kvalitéer och kan vara en poänggörande spelare. Absolut är det en offensiv spelare jag vill vara.

Vad har du för mål med flytten hit till Mora?
– Denna säsongen vill jag få en stor roll i J20, förtjäna det och hålla mig skadefri. Får jag vara skadefri och bara spela på tror jag det mesta kommer att lösa sig. Spelmässigt är jag hittills inte jättenöjd men jag tar det som sagt i en lugn takt och vill inte hetsa upp mig. Jag behöver lite tid att träna upp mig fysiskt, där jag har legat bakom på grund av alla skador. Jag har kommit in i en ond cirkel, får man säga. Och det är den jag vill bryta genom att komma hit.

"Fått den frågan förr…"

Efter en hattig och skadefylld tid i storstaden Göteborg försöker Otto Stahre nu bygga en ny vardag i lilla Mora.

Där det inte är någon brådska med något och gångavstånd till det mesta.
– Det är väl lite det som har varit mitt problem. Att man har velat lite för mycket för snabbt. Så jag ser det här långsiktigt och tar det lite som det kommer.

Foto: Martin Jansson. Inte släkt med Stahre…

Kände du mycket press när du var yngre på att leverera?
– Man har alltid haft ett högt inre driv, men jag har fått zooma ut nu med tiden och insett att man ska spela hockey under en längre tid. Jag har kommit till en insikt att jag vill hålla mig hel och utvecklas smartare.

En sista fråga som du nog förstår att jag måste fråga… heter din pappa Mikael?
– (Skratt) jag har fått den frågan förr. Mikael Stahre, IFK-coachen, är inte min pappa.


TV: "Han var ett monster när han kom till Frölunda i fjol"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 28 januari
15:15 HV 71 - Luleå SHL
15:15 Malmö - Brynäs SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Södertälje - AIK Hockeyallsvenskan
18:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 Leksand - Örebro SHL
18:00 Oskarshamn - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 HV 71 - AIK SDHL
19:45 Davos - Zug National League
21:00 Colorado Avalanche - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
söndag 29 januari
01:00 Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Winnipeg Jets - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Minnesota Wild - Buffalo Sabres NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Seattle Kraken - Columbus Blue Jackets NHL
04:30 Anaheim Ducks - Arizona Coyotes NHL
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten