Linus Klasen är tillbaka i Sverige igen.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Linus Klasen om tiden i Visp: “Jag var helt enkelt alldeles för bra”

ANNONS

Linus Klasen är tillbaka i Sverige igen efter att ha skrivit på för Djurgården. 
För hockeysverige.se berättar spelgeniet om klubbvalet, mäktiga känslan under Stockholmsderbyt och åren i Schweiz. 
– Visp var ingenting för mig. Jag var helt enkelt alldeles för bra för att spela där, säger Klasen. 

HUDDINGE (Hockeysverige.se)

Totalt har det blivit inte mindre än sju och en halv säsong för Linus Klasen i Schweiz. 36-åringen gjorde en säsongs stopp i Luleå 2020/21, men annars har han pratat italienska sedan 2014. Nu är dock den tiden förbi och han har åter landat i Huddinge. Den här gången är även familjen med tillbaka. Klasen är långt ifrån klar med hockeyn och nu har han skrivit ett treårskontrakt med Djurgården
– Schweiz som land? Det är en bra kvalité på livet där. Vi har haft det bra där nere och varit en grym tid, men var sak har sin tid. Att vi har flyttat hem nu känns helt rätt och roligt för barnen också, berättar Linus Klasen för hockeysverige.se då vi träffar honom för en intervju utanför hallen där allt började, det vill säga Björkängshallen. 

Hur har du och familjen trivts vid sidan om hockeyn i Schweiz?
– Det har varit jättebra. Samtidigt, om man vill spela, sova hemma, inte resa utan familj samtidigt som jag inte är purung längre så… Det är värt mer att få sova hemma och vara med familjen varje dag. Hjälpa ungarna med sina idrotter, skjutsa, hämta, lämna och sådana grejer. Det ska bli magiskt. När jag spelade i Luleå var familjen kvar i Lugano så det har varit två år utan familjen. 

Vilka förväntningar hade du på flytten till Lugano 2014?
– Jag sajnade fyra år på en gång, vilket är ganska ovanligt som import. Vi visste vad vi ville och Lugano vad dom fick. 
– Sedan hade jag ”Freddan” med mig där nere som tjatade. Vi två klickade på en gång, vilket gjorde allt enklare. Sedan har det gått på räls tills att han drog. Efter det blev allt tuffare. Ska jag vara rak och ärlig fick jag spela med sämre spelare och folk som inte har samma hjärnkontor. Då blev det tufft även om jag klarade att spela själv som jag gjort senaste säsongerna. 

Vad betyder Schweiz som land för dig idag?
– Oerhört mycket. Jag är hemma här nu och jag kan säga att jag inte saknar Schweiz ett dugg. Vi är färdiga med det landet. 
– Schweiz finns alltid kvar, men att som hockeyspelare få chansen att komma hem och spela med Djurgården var mitt största mål. 

Linus Klasen är hemma igen. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Kastades sten och bengaler på bussen efter vi förlorat”

Linus Klasen spelade även fyra matcher för Nashville säsongen 2010/11. Han gick poänglös från dom matcherna. Däremot svarade han för 22 mål och totalt 45 poäng på 47 matcher i farmarlaget Milwaukee. 
– Det var många saker som spelade in där också. Jag åkte på två riktigt otäcka skador. Det här var i skiftet då NHL blev när dom små ”skillade” spelare fick lyftet och började ta över. Det ser man nu, att det är många små spelare som spelar på i stort sett samma sätt som jag själv gjorde. 
– Jag kanske var lite tidig, men i AHL dominerade jag så det var inga konstigheter där. Att få den istiden i NHL som jag fick i AHL var tufft med alla veteraner som spelar där, har spelat 800 matcher och mycket att säga till om även om jag bättre än många av dom. 

Kan du idag känna att du åkte över för tidigt?
– Jag är född 1986 och jag tror tajmingen helt enkelt var fel, men jag har haft bra tajming med annat, säger Linus Klasen med ett snett leende och glimten i ögat. 

Vad ser du som höjdpunkten under din tid i Schweiz?
– Höjdpunkten är då vi gick till finalen första gången. Det var mäktigt med trycket som är där nere. Framför allt i Lugano. 
– Det är en väldigt sofistikerad publik som kräver skönspel, om jag ska uttrycka mig rätt. När det går åt andra hållet kan jag lova att man får känna på det. Det var mycket skit när vi spelat dåligt, sten på bussen och bengaler som kastade mot den då vi kom efter matcher som vi förlorat. Jag har fått uppleva det mesta. 

Har du personligen utsatts för några angrepp från fans?
– Nej, inte personligen Jag har alltid haft en sjuk support från fansen där nere och har inget ont att säga om dom. Dom har stöttat mig i vått och tort. 

Du saknar ingenting av Schweiz längre, kan du utveckla hur du menar där?
– Jag är bara klar. Mentaliteten, socialt och livet är helt annorlunda runtomkring där nere. Alla kanske inte drar åt samma håll, många grupperingar i laget då alla är från olika ställen i Schweiz. 
– Det är ett fyrspråkigt land. Tyskarna håller sig för sig själva, italienarna för sig liksom fransmännen och importerna. Jag kom överens med alla och, som jag sa, hade en hög status i framför allt Lugano. 

Klasen trivdes inte i Visp. Foto: Manuel Geisser/IMAGO

“Magiskt att få spela för Djurgården”

Linus Klasen inledde säsongen 2022/23 i Visp där han även tillbringade förra säsongen. 
– Visp var ingenting för mig. Mer jobbigt och tråkigt än vad det var roligt. Jag var helt enkelt alldeles för bra för att spela där. Dessutom spelade jag med sämre spelare. 
– Jag skulle dra lasset själv varje kväll samtidigt som folk checkade ut här och där. 

Tappade du motivationen?
– Jag behövde något nytt eftersom jag inte hade samma sug. Samtidigt visste jag att det var någonting i görningen så jag såg till att göra det jag skulle, vilket jag också gjorde. 

Vad var det som fick dig att flytta hem och spela för Djurgården?
– Det har varit på gång länge med Djurgården. Vi pratade lite grann redan förra säsongen. Det tog ett tag att lösa mig från kontraktet med Visp, men allting löste sig till slut. 
– Jag har ändå alltid känt… Är man från Huddinge och uppväxt med Huddinge/Djurgården som man kallade det då… Min farsa har varit materialare för många av dom här spelarna och haft dom i A-J. Samtidigt har jag varit med på matcher och sett allting. Dessutom stod jag i Djurgårdsklacken 2000 då dom vann SM-guld. När det blev ett signalfel på Linje 19 med Sedinarna och Mattias Weinhandl, skrattar Linus Klasen och fortsätter:
– När allt det här med Djurgården dök upp blev det en ”no brainer”. Det känns magiskt att bo med familjen i Stockholm och få spela för Djurgården. 

Linus Klasen har tidigare gjort 162 matcher i Luleå. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Lockade SHL-spel med Luleå?
– Det har egentligen bara funnits ett spår och det är Djurgården. Jag är tacksam över att fått vara med och uppleva åren som jag fick i Luleå. Det gjorde mig till en helt annan spelare både hockeymässigt och mentalt. 
– Jag har mycket att tacka ”Bulan” (Thomas Berglund) och ”Rönnken” (Jonas Rönnqvist) för, men jag kände att det var med Djurgården jag ville spela för om jag skulle åka hem. 

“Kanske häftigaste matchen jag spelat i min karriär”

Linus Klasen har svarat för två mål och totalt fem poäng på fyra matcher i inledningen av HockeyAllsvenskan. 
– Inledningen har varit helt okej, men jag tycker att jag borde haft några mer pinnar. Det kommer. Det gäller att gnugga varje dag. Då brukar allt läsa sig och fall på plats till slut ändå. Jag var dessutom lite rosslig när jag kom. 

Direkt fick Linus Klasen vara med och spela ett derby mot AIK i en fullsatt Avicii Arena. 
– Magiskt och den kanske häftigaste matchen jag spelat i min karriär. Inramningen… Den går inte att beskriva. Jag tror det blir ännu bättre vid jul då vi har hemmaplan. Ett plus ett hade jag i den matchen. Jag är där för att producera så jag hade hoppats på att göra mer. 

Hur har du utvecklats som spelare sedan du lämnade för Schweiz första gången?
– Jag är mer attack och farligare över hela banan, tar ett större ansvar. Jag är bättre än vad jag var för så många år sedan. Det går inte ens att jämföra. 

Känner du dig mognare som person vid sidan av också?
– Ja, klart jag gör det. Jag blir äldre, har sett mycket och spelat många olika turneringar, VM och allt sådant så jag har mycket i bagaget. Klart att jag idag har bra koll. 

Klasen vill lyfta upp Djurgården till SHL igen. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Vad är din personliga målbild den här säsongen?
– Såklart att hjälpa Djurgården tillbaka till SHL. Sedan är det mycket som ska falla på plats. Alla måste göra sitt, men samtidigt ska vi ro det här skeppet tillsammans. Det är inte en eller två spelare som ska göra det utan vi är 20 spelare plus målvakter som ska göra det. 
– Alla vill slå Djurgården, vilket man märker då man kommer till bortamatcher. Det är en utmaning, men det ser bra ut. 

Du har kommit hem till en grupp, skiljer den sig mycket mot lagbyggena i Schweiz?
– Det går inte att jämföra. Stora skillnaden att vi är ett gäng svenska killar där många är från Stockholm. Även många yngre killar som vill framåt. Alla drar åt samma håll och är proffs. Det är ingen lek. 
– Det var också vad som var jobbigt i Schweiz, att det var för mycket lek. Framför allt då man kommer från mentaliteten i Luleå. Där är det raka puckar. Klarar du av att spela i Luleå klarar du att spela överallt. 

Du har skrivit kontrakt till 2025, innebär det att du kommer spela i SHL med Djurgården?
– Ja, det kommer jag göra, avslutar Linus Klasen med ett leende.


TV: Pappa Zibanejad presenterar laget

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga