Efter mardrömssäsongen kan Hana Haasova le igen.
Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
Intervju

Hana Haasova: "När jag åkte till match visste jag att vi skulle förlora"

ANNONS

Hana Haasová gör nu succé i Leksand. Men hennes tid i Sverige har inte alltid varit helt smärtfri. För hockeysverige.se berättar hon nu om förra säsongens mardröm i Göteborg HC.
– Jag är tacksam att Göteborg tog dit mig och gav mig chansen, men för laget var det fruktansvärt, berättar tjeckiskan.

FOTNOT: Intervjun gjordes innan dagens besked att Göteborg drar sig ur SDHL.

LEKSAND (Hockeysverige.se)

Ett av SDHL:s utropstecken den här säsongen är tjeckiska junioren, Hana "Hanka” Haasová. Förra säsongen var hon Göteborgs poängbästa spelare med elva mål och totalt 14 poäng på 36 matcher. Det här gjorde att Leksands sportchef, Alexander Bröms, tog henne till Leksand. Där har Hana Haasová svarat för åtta mål på elva matcher. Alltså närapå hälften av Leksands 17 mål så här långt. 

Haasová kommer från en hockeyfamilj där pappa, Rostislav Haas, var en uppskattad målvakt i tyska andraligan. 
- Nu vet jag inte om han var jättebra, men visst var han ganska bra i alla fall, säger tjeckiskan med ett leende då hockeysverige.se träffar henne i Tegera Arena för en intervju. 
- Vad han har betytt för mig som hockeyspelare? Jag vet faktiskt inte. Självklart började jag spela hockey tack vare honom och min bror. Jag tror ändå inte han som hockeyspelare har betytt någonting för mig. 
- Han var coach efter att han slutat spela och då hjälpt mig mycket. Inte minst under Covid-året då vi inte kunde träna hemma i Tjeckien. I stället var jag i Tyskland och tränade varje dag. Även om han var målvaktscoach kunde han hjälpa mig med att utveckla mina ”skills”. Det uppskattar jag mycket. 

Likson pappa Rostislav har även Hana Haasova varit målvakt. 
- Ja, jag började som målvakt. Jag ville göra mål och inte se puckarna åka in i näten bakom mig så jag blev forward i stället, men däremot är min bror målvakt. 

Hana Haasovás bror är Hugo Haas som spelar i Hockeyettan med Vallentuna, och som tidigare även spelat juniorhockey i Lidingö och Växjö. 
- Han har varit hit upp en gång, men det har inte funnits så mycket tid för mig ännu att åka dit ner. Förhoppningsvis kan jag träffa honom under landslagsuppehållet om ett par veckor. Han var även nere och hälsade på mig då jag spelade i Göteborg förra säsongen. Började du spela hockey när familjen bodde i Tyskland eller i Tjeckien?
- Det var i Tyskland jag började vara på is eftersom han var målvakt i andraligan där. Han tog alltid med mig ut på isen efter sina träningar. Matcher däremot började jag spela i Tjeckien. 

Hana Haasová växte upp i tjeckiska Opava efter det att pappa Rostislav slutat spela. 
- Jag höll även på med gymnastik och tennis då jag växte upp. Jag höll även på med simning och jag älskade det, men inget gick att jämföra med ishockey, säger tjeckiskan med ett skratt. 

Stannade i Europa - på grund av pandemin

Flera av hennes lagkamrater i U18-landslaget har valt spel i Sverige. Bland andra Danijela Pejsova, Sara Cajanova och Viktorie Svejdova. Men varför unga talanger väljer att lämna landet för att spela hockey i just Sverige har inte Haasová något bra svar på. 
- Det är svårt att svara på. Om jag går till mig själv ville jag åka till staterna och kanske gå på Universitet. När Covid kom blev det där komplicerat och jag ville då stanna i Europa. 
- Som jag ser det nu var det inget misstag att ta det beslutet. Jag gillar hur det är här, har närmare hem och så vidare. Däremot vet jag inte varför andra tjejerna valt att spela här. 

Hana Haasová har imponerat i Leksand. Foton: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.

Det är alla vänner till dig, har ni kontakt med varandra under säsongen?
- Ja, vi spelade mot Brynäs för någon vecka sedan och Cajanova, som spelar där, är en väldigt bra vän till mig. Det var kul att träffas på isen igen eftersom vi inte setts på två år på grund av Covid. Vi ska spela mot Luleå i morgon (läs: lördags) och där spelar Pejsova. Det ska också bli kul att träffa henne igen. 

Hade du klart med ”scholarship” innan covid?
- Jag hade pratat med några lag, men det blev, som sagt var, för komplicerat. Det var också problem med vaccinationen eftersom jag inte är vaccinerad.

Mardrömssäsongen: “Det var fruktansvärt”

Säsongen 2021/22 tillbringade Hana Haasová i Göteborg, en säsong som var på tuff och turbulent. 
- För det första är jag glad att dom valde att ta dit mig från början. Innan det hade jag inte spelat hockey på en hel säsong. Jag blev faktiskt överraskad att dom ville ha mig trots att jag inte hade spelat något. 
- Jag är, som sagt var, tacksam att Göteborg tog dit mig och gav mig chansen, men som säsong för laget var det fruktansvärt. Vi förlorade alla matcher, vilket var frustrerande. När jag åkte till match visste jag att vi skulle förlora. När vi exempelvis skulle möta Luleå hoppades jag på att vi inte skulle förlora med 10-0. På så vis var det hemskt. 
- Samtidigt hade jag personligen en bra säsong, vilket jag tror är anledningen till att jag är här idag. 

Foto: Bildbyrån.

Det hände mycket runt Göteborg som lag under säsongen. Inte bara usla resultat utan även coachbyte, interna tråkigheter som kom ut i media, spelare som ”flydde” laget och andra som stannade kvar, men kritiserade ledare och klubben medialt. 
- Jag visste inte att något hade hänt innan några av dom svenska spelarna kom in i omklädningsrummet och berättade om det. 
- Jag visste inte ens att man skulle byta coach som man gjorde strax efter nyår. Det var konstigt och från december och framåt gick allting bara neråt. Hur trivdes du med att bo i Göteborg?
- Jag gillade stan, men vi bodde i ett konstigt område och jag tillbringade en och en halv timme varje dag för att ta mig fram och tillbaka till träning. 
- Jag spelade med Tereza Radová som också spelar här i Leksand nu. Vi har pratat mycket om hur skönt det är nu att kunna hoppa upp på cykeln och ta sig hit till rinken på fem minuter. Som jag sa gillade jag staden, men jag vill inte åka tillbaka dit igen för hockeyn. 

“Alltid velat spela för Leksand”

I början av juni presenterade Leksand Hana Haasová som klubbens senaste nyförvärv. 
- Jag har alltid velat spela för Leksand. Innan jag åkte till Göteborg hade jag kontakt med Leksand och undrade om dom hade plats för mig. Jag gillar stan och allt runtomkring här. 
- Efter att min bror var över till Sverige, bland annat på tryout för Mora, berättade han att Leksand var väldigt vackert så då kände jag ”Okej, där vill jag spela”, skrattar Haasová.

Hur har första tiden varit?
- När jag kom hit tyckte jag inte att det var så litet som jag trott. Sedan skulle vi åka runt och se Leksand och det tog två minuter (skratt). Det är litet, men jag gillar det. 

Vad är hemligheten bakom din succéstart av säsongen?
- Jag ser det inte som en succé eftersom laget ännu inte haft någon succé och inte vunnit så många matcher vilket ”sucks”. 
- För mig gick det inte så bra i början och jag gjorde inga poäng under mina sex första matcher. Däremot har oktober fungerat bra, men jag skulle bli mycket gladare om vi lyckats få ihop mer poäng som lag än att det gått bra för mig. 
- Förra säsongen spelade jag i ett lag som låg i botten av ligan och jag vill inte vara där nere med något lag igen. 

Hana Haasová trivs i Leksand. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur är det här ganska nya Leksand vid sidan av rinken?
- Det är en bra grupp. Vi har ett ungt lag, vilket jag inte riktigt hade förväntat mig, men jag gillar alla tjejerna. Man behöver inte vara bästa vänner med alla, men alla tjejerna är bra. 
- Jag gillar också att vara på isen med tjejerna. Speciellt då jag ser tillbaka på förra säsongen i Göteborg där alla var så frustrerade, arga och grät nästan varje dag. Det är skönt att slippa det varje dag. Ny coach för Leksand är Jordan Colliton
- Återigen: Jämfört med förra säsongen är det fantastiskt. Vi har ett spelsystem även om det inte fungerat fullt ut ännu, men blir bättre och bättre hela tiden. Fortsätter vi utveckla systemet kommer vi vinna många fler matcher, avslutar Hana Haasova

 


TV: Sam Hallam om sin första landslagstrupp

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL