Foto: Ronnie Rönnkvist
Intervju

Mikael Andersson om att spela med Börje Salming: "Min idol sedan jag var knatte"

ANNONS

Till Canada Cup 1991 togs båda bröderna Andersson ut i Tre Kronor. Mikael och Niklas från Kungälv fick då spela med sin stora idol, Börje Salming.
– Det var stort att få spela med honom, men också att få vara med honom i Toronto, säger Mikael Andersson i en försmak på söndagens Old School Hockey.

På söndag möter ni en av våra mesta NHL-spelare, Mikael Andersson, i OLD SCHOOL HOCKEY. Där berättar han bland annat om Canada Cup 1991 där både han och brodern Niklas var med. Men också om hur stort det vara att få spela med sin stora idol, Börje Salming.

– Det var fantastiskt att vi båda två fick vara med där. Jag tänkte nog mest på att Börje Salming var med. Han hade varit min idol sedan jag var knatte. Det var stort att få spela med honom, men också att få vara med honom i Toronto. Folk på gatan var ”Hey BJ”

Foto: Bildbyrån. Båda bröderna Andersson fick vara med i landslaget.

Inför Sveriges match mot Kanada ströks line-upen innan matchen för att Börje Salming inte skulle få en liknande ”standing ovaition” som vid Canada Cup 1976. Arrangörerna sa att det handlade om tidsbrist. Däremot hade man tid att presentera Torontos tidigare lagkapten, Darryl Sittler, så han kunde få en ”standing ovation”. 
– Klart det var en häftig turnering att fått vara med i. Det var stjärnstatus på turneringen och alla dom bästa var med. 
– Jag och Niklas spelade i samma kedja flera av matcherna. Oftast hade vi antingen Tomas Forslund eller Lasse Edström med oss i den kedjan.

“En chock för mig att komma med”

Era föräldrar måste ha varit stolta då två av deras söner var med i Canada Cup?
– Klart att det överhuvudtaget var spännande att följa oss där borta. Det var många resor över och dom tyckte det var kul. 

Var även er mamma hockeyintresserad?
– Ja, hon var väldigt hockeyintresserad. Hon gick bort före pappa, fem, sex år innan. Tyvärr gick dom bort ganska unga båda två. Ska man glädja sig i något så fick dom vara med om hela våra karriärer. 

Niklas Andersson:
– Det var en chock för mig att komma med. Jag satt vid radion för att lyssna om Micke skulle komma med, men då hörde jag mitt namn i slutet också. Jag tror att det handlade om att man, precis som i dag, ville ta med några för att få erfarenhet inför framtiden. Det var nog aldrig tänkt att jag skulle gå in och göra skillnad.
– Jag var ombytt i alla matcher, men jag spelade inte så mycket. Det var fantastiskt att sitta där och vara en del av den här turneringen. Det var hur stort som helst och jag minns att jag hoppades att Börje Salming skulle få vara med på line-upen mot Kanada i Toronto, men det blev inte så. Det vågade dom inte göra om det misstaget igen.
– Jag fick spela med många av spelarna jag hade sett upp till, även mot i motståndarlagen. Pappa hade en bensinstation då och han hade en kund som hade Sky Sport. Där var det mycket Edmonton Oilers så jag hade sett mycket NHL om och om igen på videoband som det var vid den här tiden. Så visst var jag lite starstruck, så var det.


TV: Här gör Nils Åman sitt första NHL-mål

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL