Hampus Eriksson.
Foto: Bildbyrån/Imago (montage)
Intervju

Hampus Erikssons långa väg till första proffssäsongen: "Har mycket i mig"

ANNONS

I mars 2015 gjorde Hampus Eriksson sin SHL-debut i Brynäs. Efter sex år i Nordamerika är en 26-årig Eriksson nu tillbaka i Europa och gör succé under sin första professionella säsong.
– Jag känner att jag har mycket i mig och vill bevisa det också, säger Eriksson. 

Vid 26-års ålder gör Hampus Eriksson nu sin första säsong som professionell hockeyspelare. Vägen dit har inte varit spikrak som för många andra talanger, utan för Hampus Eriksson har det varit ett långt projekt som äntligen slutat i ett kontrakt och en succé, då han nyligen ledde hela poängligan i Österrikes högsta serie. 

– Det är roligt såklart. Det är det här jag har jobbat för, att bli proffs på heltid och spela hockey på heltid. Det finns mycket möjligheter om man gör det bra i den här ligan. Det ska bli kul, säger Eriksson när hockeysverige.se når honom. 

Laget och ligan som Eriksson nämner är Österrikiska Pioneers Vorarlberg i ICEHL. En klubb som han i slutet av juli bestämde sig för att skriva på för efter sex hela år i Nordamerika, där de senaste fem kom med spel i collegeligan NCAA. 

Av förklarliga skäl är Eriksson därmed fortfarande lite av en “doldis” för oss hemma i Sverige, trots att han under sina juniorår i Brynäs imponerade stort.

– Jag gick från Valbo efter TV-pucken när Brynäs U16 plockade oss. Jag spelade i Brynäs U16 fram till J18. Sen blev det en sväng till hockeygymnasiet i Mora. Jag fick egentligen inte plats i Brynäs från början, utan det var en reservplats. Jag åkte till Mora och var bara där i några månader innan Brynäs ringde igen och ville ha tillbaka mig. Så då kom jag tillbaka till Brynäs vid jul där. Jag längtade lite hem, så det funkade bra.

Eriksson gjorde runt 30 poäng under två raka J20-säsonger och fick chansen att träna med A-laget och till slut även debutera i SHL i mars 2015. 

Hur kändes det att få debutera i SHL?
– Det var häftigt såklart, det var nervöst den dagen. Jag har för mig att jag tränade på morgonen och sen ringde de direkt när jag kom hem och sa ”du spelar i kväll”. Så då var det bara att ställa in sig på det. Det är klart att det var nervöst, men när man väl kom till hallen och klev ut på isen så släppte det mer och mer. Det var en rolig dag. Jag har ju vuxit upp med att kolla på Brynäs så att spela första matchen var roligt.  

Hampus Eriksson firar Brynäs J18-SM-guld 2013. Foto: Bildbyrån. 

Kände du alltid att tiden i Brynäs skulle leda fram till SHL?
– Ja, jag kände att jag var en av de som hade chansen. Jag tränade en del med A-laget när jag var med J20 och gjorde även två matcher i SHL. Jag tyckte det kändes bra i matcherna jag spelade, så det är klart att jag hade förhoppningar på att få ett kontrakt. Så blev inte fallet och då var det bara att kolla på andra möjligheter. 

Imponerade i amerikanska juniorligan

Efter säsongen 2015/16 fick blev det som Eriksson nämner inte ett kontrakt med Brynäs. Han berättar även att det inte fanns konkreta erbjudanden från rätt klubbar i Sverige. 

Hur kommer det sig att du valde att åka över till Nordamerika? 
– Jag bestämde mig faktiskt väldigt sent. Jag kollade på alternativ i Hockeyallsvenskan, men det var ingen som vågade chansa på en J20-spelare. Jag visste intre riktigt vilken väg jag ville gå. Då blev det collegevägen.  

Eriksson valde att åka över till USA för att spela ett år i juniorligan NAHL med Fairbanks Ice Dogs. Spelade han tillräckligt bra där hade han nämligen en möjlighet till att få ett stipendium till college. 

– Jag tänkte att jag skulle försöka med det. Så jag åkte över, och det gick väldigt bra för mig. 

Bra, gick det verkligen för den då 20-årige Eriksson. På 57 matcher i den amerikanska juniorligan smällde han in hela 55 poäng. Stipendiet var säkrat och resan på Lake Superior State University kunde börja.

Sex säsonger i USA, var det planen från början?

– En säsong i juniorligan och fem säsonger i College eftersom jag fick ett extraår i och med Corona. Så det blev många år där borta. Planen var att spela så bra som möjligt för att få stipendium och gå college, och det är ju fyra år. Så jag var ändå inställd på att det skulle bli fem år där borta om inget annat händer.  

Var det studierna där som lockade också?
– Det var en baktanke. Sen var det 90 procent hockeyn som gjorde att jag tog den vägen. Nu i efterhand är jag väldigt tacksam att jag har en utbildning också. Det är ju vissa spelare i min ålder som börjar känna att de borde tagit en utbildning och istället börjar ta kurser på sidan. Jag är klar med det, så det är jäkligt skönt att det blev så. 

"Tror inte att folk hemma i Sverige förstår"

Vägen via college är inte en som väg som många väljer i jakten på en karriär som professionell hockeyspelare, men enligt Eriksson är det något som fler bör ta hänsyn till. 

– Jag tycker att det är en väldigt bra väg att gå. Jag tror inte att folk hemma i Sverige förstår hur hög nivå det är på collegehockeyn. Det är många som går därifrån raka vägen in i NHL. Du möter förstarundare (från NHL-draften). Så det är väldigt bra kvalité på hockeyn och sen får du utbildningen vid sidan om också. Jag kan rekommendera den här vägen till alla. 

Hur viktigt känner du att det har varit för din utveckling som spelare?

– Jag tror att det har gjort väldigt mycket, både på isen och utanför. Jag har fått spela mot bra spelare och lärt mig en del av spelet där borta som jag kan hantera väldigt bra nu. Det fysiska spelet och skridskoåkningen har blivit bättre. Sen på sidan av isen har jag fått mycket med språk och andra erfarenheter, så det har varit mycket lärorikt. 

Hampus Eriksson inför sin andra SHL-match mot Frölunda den 10 oktober 2015. Foto: Bildbyrån. 

Efter äventyret i USA var det äntligen dags för Eriksson att få utdelning för sitt hårda arbete. Tillsammans med sin agent jobbade han för att få en flytt till en av de större ligorna, men fick inte riktigt de erbjudanden han hoppades på. Till slut blev det som sagt en flytt till Österrike. 

– Det var mycket efter. Jag trodde kanske att jag skulle få något där i USA och kanske spela lite i AHL, men det dök inte upp något konkret. Jag väntade till efter sommarens träningsläger och draften, då kom det här upp. Det kändes rätt, det är en bra liga, det går att utvecklas. Gör du det bra här så kan det leda till mycket bra saker.

Nära spel i HockeyAllsvenskan

Under sommaren gick hans dåvarande agent Johan Mörk ut i en intervju och bekräftade att hockeyettan kunde vara ett alternativ för Hampus, men att hockeyallsvenskan var att föredra. 

– Det vore konstigt om inte någon allsvensk sportchef plockar upp Hampus, en aggressiv och målfarlig tvåvägscenter som är en karaktär varje gång han ställer ett par skridskor på en hockeyis, sade Mörk då till hockeystaden.se.

Hur nära var det att det blev hockeyallsvenskan?
– SHL eller någon toppliga i Europa var väl målet. HockeyAllsvenskan var plan B. Det var hyfsat nära med Allsvenskan. Det var några klubbar som var intresserade, men de ville vänta och se om de fick någon som hade spelat i SHL mer. Så när det här dök upp tänkte jag ”jag tar det här, jag orkar inte vänta”. Jag kände att det här var ett bättre alternativ då.

Poängsuccé direkt

Ja, ett bra alternativ verkar det i alla fall ha varit för Hampus, som under inledningen av sin första professionella säsong har gjort det väldigt bra. För någon omgång sedan kunde man hitta den 26-årige centern från Gävle i toppen av poängligan i den Österrikiska serien. Totalt har han på åtta matcher stått för hela åtta poäng (4+4) och har varit en bidragande faktor när det bottentippade laget gått bättre än förväntat. 

 Redan åtta poäng på åtta matcher, ett tag ledde du poängligan, trodde du att det skulle gå så här bra?
– Nej, jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Det är en bra liga och det är ett lag som är tippade i botten, så vi är lite underdogs. Jag viste inte vad jag skulle räkna med, men jag tycker att det har gått bättre för mig och för laget än förväntat. Det är roligt, förhoppningsvis kan vi fortsätta överraska och göra det ännu bättre resten av året.

Hampus Eriksson i Pioneers Vorarlberg. Foto: Bildbyrån/Imago. 

Varför har det klickat? 
– Allt känns bra runtomkring. Jag trivs bra här. Vi har ett bra lag, bra grabbar, bra tränarstab som är väldigt bra med oss. De är duktiga på både det taktiska och att få ihop gruppen. Vi som är underdogs, måste jobba lite hårdare för varandra, så de har gjort ett väldigt bra jobb med det.

Tror du att du kan hålla i det här?
– Jag ska försöka mitt bästa, så får vi se hur det går (skratt). Det är klart att jag inte är nöjd ännu, jag kan mer och ska göra allt jag kan för att hjälpa laget.

Det blir 48 poäng om du håller uppe det här snittet?
– Ja, vi får väl se (skratt). 

"Skulle vara kul att spela i SHL någon gång"

Även om han i nuläget har fullt fokus på denna säsong, finns det även något inom honom som vill bevisa att han hör hemma på den allra högsta nivå, kanske även i SHL. 

Hur långt kan du nå? 
– Det är svårt att säga. Jag vet faktiskt inte. Jag känner att jag har mycket i mig och vill bevisa det också, sen får vi se vart det tar mig. 

Vill du komma tillbaka till SHL och visa att du hör hemma där trots omvägen?
– Det är klart att det skulle vara kul att spela i SHL någon gång. Det är den ligan jag har vuxit upp med att kolla på. Det är en av de bästa ligorna i världen, så det är klart att det hade varit väldigt roligt att göra det.


TV: Felix Sandström kämpar om en plats i NHL


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL