SHL

Krister Holm om Linus Söderströms succé: "Fruktansvärda gåvor"

ANNONS

Det fanns ett stort frågetecken kring Linus Söderström efter flera år av tuffa skador. Men inledningen i Skellefteå AIK har varit en succé. Nu ser Söderström ut att bli nästa målvakt i raden att få ett lyft i Skellefteåtröjan.
– Jag vill att Skellefteås målvakter ska uppnå sina drömmar, säger målvaktstränaren Krister Holm till hockeysverige.se.

Skellefteå AIK:s målvaktstränare Krister Holm har gjort succé efter succé den senaste tiden med flera målvakter som tagit nästa steg i karriären. Nu kan Linus Söderström vara hans nästa guldkorn.

Söderström exploderade som 20-åring under säsongen 2016/2017. Målvakten blev en stor publikfavorit i Jönköping när klubben bärgade sitt femte SM-guld. Succén gjorde att NHL-laget som draftade honom 2014 i fjärde rundan, New York Islanders, plockade över honom till andra sidan Atlanten. Men sedan skulle Linus Söderströms höfter sätta käppar i hjulen för NHL-drömmen. På två säsonger spelade han enbart fyra matcher för Worcester Railers i ECHL.

Linus Söderström valde att återvända till Europa och i finska Ässät lyckades han återhämta sig från sina höftproblem och fick äntligen spela ishockey igen. Inför den här säsongen blev det en återkomst till svensk ishockey och ny klubbadress blev Skellefteå AIK. Där har han inledningsvis gjort succé, med ett enda insläppt mål på två matcher i SHL.

“Förmåga att ta smarta beslut”

Klubbens målvaktstränare, Krister Holm, är imponerad över det han har sett.
– Höftproblematiken har lagt sig och det ser positivt ut, säger Holm till hockeysverige.se.
– När han är fräsch så har han fruktansvärda gåvor. Han är väldigt lugn och det ser alltid ut som han har gott om tid på sig varje gång. Han har en förmåga att ta smarta beslut.

Hos målvaktstränaren finns det inga tvivel på klubbens nya burväktare.
– Han har haft det tufft med skador, men det är åtgärdat. Nu ska vi lära känna varandra lite bättre och jobba mycket med hållbarheten. Han har visat att han har en hög kapacitet. Målvaktsparet med Gustaf Lindvall och Linus ser jättespännande ut. 

Skellefteås sylvassa målvaktspar. Foto: Bildbyrån.

Krister Holm har jobbat som målvaktstränare sedan säsongen 2006/2007. De senaste åren har målvaktsspelet varit en av lagets starkaste lagdelar. Arvid Söderblom, Strauss Mann och Gustaf Lindvall är några av de målvakter som Holm hjälpt till stora genombrott. Lindvall är kvar men både Söderblom och Mann har efter succén i klubben tagit steget över till Nordamerika.

Skellefteå AIK har länge haft filosofin att få sina målvakter att dela på ansvaret, vilket ses som en av framgångsfaktorerna.
– När man kommer till Skellefteå så får man spela. Plus att vi tränar bra. Jag vill att Skellefteås målvakter ska uppnå sina drömmar. Min största styrka är att jag kan se människan bakom.

“Hennes resa är hennes egen resa”

Bortsett från sina två målvakter i Skellefteå AIK har Krister Holm koll på en annan målvakt, borta i Nordamerika. Dottern Tindra Holm är inne på sin andra säsong i collegehockeyn och gör bra ifrån sig. Den tidigare Modo - och Luleå-målvakten landade en räddningsprocent på 93,2 i fjol för Long Island University, och har i år 93,6 i räddningsprocent på fyra matcher.

Men pappa ligger inte bakom de fina siffrorna.
– Hennes resa är hennes egen resa. Det är inget familjeprojekt och hon gör sina egna val. Vill hon bolla så är det hon som hör av sig och ställer frågor. Jag lägger mig inte i hennes karriär och det är bra att hon får äga sin egen idrott, avslutar han.


TV: Hyllningen till Oskarshamn

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM