Herman Träff.
Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån
Intervju

16-årige Herman Träff debuterar i SHL: "Överraskad"

ANNONS

Han tillbringade hela fjolårssäsongen i J18-laget, men i kväll får Herman Träff göra SHL-debut. I går gjorde talangen sin första träning med HV71 – och i kväll väntar match mot Örebro.
– Jag är såklart väldigt tacksam, men framför allt överraskad, säger Träff till hockeysverige.se.

I dag debuterar ytterligare en 16-årig spelare i SHL. Det handlar om Herman Träff som inför den här säsongen var aktuell i HV71 som J18-spelare, men resan har gått snabbt och idag kommer han vara 13:e spelare då smålänningarna möter Örebro på borta-is. 

– Jag är såklart väldigt tacksam, men framför allt överraskad. Jag förväntar mig inte riktigt någon istid, men jag kommer ta in alla intryck och vara redo om chansen kommer, berättar Herman Träff som knappt varit med laget och tränat ännu. 
– Första träningen gjorde jag nu på morgonen (läs: i går). Det var ett helt annat tempo mot vad jag är van vid. Det är en riktigt kul utmaning att få testa på A-laget också.

Hur togs du emot av killarna där vissa nästan är dubbelt så gammal som du?
– Jag kände mig väldigt välkommen. Alla hälsade, berättade vad dom hette och sa att om jag hade någon fråga var det bara att säga till. 

Vad har Tommy Samuelsson och övriga ledarstaben sagt att dom förväntar sig av dig?
– Nu ska jag vara 13:e forward så jag, som sagt var, förväntar mig ingen istid. Han sa bara att jag skulle hänga med och om jag får chansen ska jag ta den. 

Vad vet du om Örebro som lag?
– Örebro har alltid varit ett duktigt lag. Jag har kollat på SHL-matcher sedan jag var liten så jag har koll på att Örebro är ett av bästa lagen som spelar i SHL så det blir väldigt häftig utmaning. 

Tommy Samuelsson och HV71 har välkomnat 16-åringen. Foto: Bildbyrån

Spelade hela fjolårssäsongen i J18

Herman Träff kom till HV71 inför säsongen 2020/21. Efter det har det bara blivit spel i U16 och J18 fram till och med den här säsongen. Den var också tänkt att inledas i J18, men nu kommer alltså chansen till spel i SHL som en av dom yngsta spelarna någonsin. 

– Jag har jobbat väldigt mycket i två års tid här i HV71 med min fys, kost, mentala biten, video och mycket mer. HV71 har varit väldigt bra mot mig. Dessutom har jag fått en grymt bra hjälp av min agent, Andreas Johansson, på Super-10. Det har verkligen gjort skillnad. 
– Dom har verkligen stöttat mig i att vad som än händer ska man alltid ta i och fortsätta. Det har jag tagit med mig och tycker det har varit välförtjänt att jag fått komma upp och spela i J20, men kanske inte riktigt i A-laget. 

Har du alltid varit ordinarie i juniorlagen du spelat för?
– Nej, det skulle jag inte säga. Jag kom hit till Jönköping då jag var 14 år och skulle fylla 15. Då spelade jag i U16, men fick också vara med i någon J18-match. Det var inte riktigt optimalt. Dessutom var det corona då så jag missade många U16-matcher. Det blev att nästan hoppa in i J18 direkt. 

Spelade ungdomshockey hos konkurrenten

Hur har du upplevt steget upp till J20?
– Det är ett mycket bättre tempo än vad det är i J18. Samtidigt spelade jag förra säsongen i J18 med grabbarna som nu spelar i J20, många av 04:orna och vissa andra 05:or som blivit uppflyttade. 
– Andreas och dom har hjälpt mig väldigt mycket på resan jag vill göra. Likaså HV71 som utbildar mig och gör mig bättre dagligen så jag trivs jättebra. 

Du är från Oskarshamn, varför hittar vi dig nu hos konkurrenten HV71?
– Jag spelade i Oskarshamn senast under U15-året. Då ringde Max Bolin, före detta J18-tränaren i HV71. Han tyckte att jag skulle komma och provträna. 
– J18 i HV71 är mycket bättre än det i Oskarshamn så det kändes riktigt kul att få testa på att träna med en J18 Elit-klubb. Det var också skillnad så jag körde helt enkelt på HV71. 

Även om Herman Träff idag är i HV71 är han imponerad över Oskarshamns prestation i SHL säsong efter säsong.

– Det är sjukt kul det med. Oskarshamn är min moderklubb så det är grymt kul att se hur bra det går för dom med. 

Släkt med målvaktstalangen

HV71-forwarden kommer från en idrottssläkt i Oskarshamn där flera med efternamnet Träff från samma stad går att hitta på eliteprospects.com. 

– Jag har sedan jag var liten gillat sport. Mina kusiner har också spelat väldigt mycket så det blev att jag själv fick testa på hockey och alltid tyckt det varit jättekul. Sedan har det bara fortsatt och fortsatt. Till slut blev det bara hockey. 

Två av kusinerna är Ebba Svensson Träff och Ludwig Svensson Träff

– Jag har väldigt bra kontakt med dom. Ebba spelar i Linköping och ”Ludde” i Kalmar. Alla vi älskar hockey, vilket är riktigt kul. Förr tränade vi mycket tillsammans på somrarna, men vi har faktiskt inte gjort det under senaste åren. 

Har du matat en del puckar på junior-VM-målvakten Ebba Träff under åren?
– Ja, det har jag gjort. När vi var små stod vi på skottrampen hade hon på sig stålskor på sig för att inte få ont tårna då jag sköt slagskott.  
– Det går jättebra för henne, vilket är grymt kul. Hon är jätteduktig och har egentligen alltid varit det. För mig är det ingen chock att det går bra för henne, avslutar Herman Träff.

Ebba Svensson Träff. Foto: Ronnie Rönnkvist

TV: Ett Brynäs i kris? “Till slut ramlar man ur”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL