Eric Martinsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist/Bildbyrån
Intervju

Att stanna i KHL var inget alternativ för Eric Martinsson: "Väldigt olustigt"

ANNONS

Trots att återkomsten i HV71 har blivit en poängsuccé, är Eric Martinsson inte helt nöjd med sin eller lagts säsongsinledning. För hockeysverige.se berättar backen om året i KHL och beslutet att återvända till HV. 
– Det fanns inga tankar alls på att stanna, säger Martinsson. 

Eric Martinsson är tillbaka i HV71 efter en säsong i KHL. Han har inlett säsongen med att vara poängbästa back i laget. Under sina fem inledande matcher har backen från Klippan (backklippan?) svarat för ett mål och totalt fyra poäng. 

– SHL har varit bra under många år. Det är en höghastighetshockey som spelas där och med extremt mycket press över hela banan. Jag skulle säga att SHL ytterligare lite vassare den här säsongen mot då jag spelade här senast med tanke på att det kommit in så pass många bra spelare från främst Ryssland, men även Schweiz berättar Eric Martinsson för hockeysverige.se.

Trots att han ligger tvåa i lagets poängliga tycker han att sin personliga insats varit ojämn så här långt. 

– Det har varit lite blandad kompott under första matcherna i grundserien. Senaste två har vi, både för egen del och lagts sida, slarvat lite och gett bort för enkla mål som resulterat i poäng tapp. 
– Både jag och laget har spelat bra i vissa stunder, men gjort onödiga misstag som kostat oss poäng. Det måste både jag och laget städa bort. 

Hur städar man på bästa sätt bort det?
– Misstag kommer alltid hända, så är det, men det handlar om att minimera dom. Nu har det skett lite för många. 
– Det är en liten inställningsfråga, att man måste gå in med inställningen att man ska minimera sina misstag så mycket det går samtidigt som man spelar ut. Det gäller att hitta den balansen. Den tycker jag inte riktigt att vi hittat, både jag personligen och vi som lag, men det kommer. 

"Den största pressen på mig kommer från mig själv"

Eric Martinsson har två SM-guld och meriter från spel med Tre Kronor innanför västen. Han värvades också till HV71 för att leda det här laget och stå för en hög prestationsnivå i match efter match, men någon speciell negativ press känner han ändå inte kring att han ska vara en av spelarna som ska leverera. 

– Press är något jag gillar att ha på mig. Jag ville spela med lite press, men jag kan inte påstå att jag åker runt och känner en extra press och ska leda laget bara för jag varit i väg och nu kommit tillbaka. 
– Den största pressen på mig kommer från mig själv och jag skulle aldrig säga att jag störs av någon press utifrån. 

Eric Martinsson under uppvärmningen inför matchen mot Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån. 

Hemmapremiären för HV71 var mot Leksand i en kokande arena. Matchen vanns av Leksand efter förlängning. Just den här matchen var något som HV71-backen hade sett fram mycket emot. 

– Att spela hemma betyder otroligt mycket. Jag hade längtat efter den matchen länge just med tanke på att under min senaste säsong var det corona och inga fans på läktarna. 
– Det är ett speciellt tryck i Husqvarna Garden och få arenor kommer upp i dom ljudnivåerna. Vi har otroligt passionerade fans som det är fantastiskt kul att spela inför. 

Tar tipsen med en nypa salt

Under upptaktsträffen inför SHL-starten hade tränarna röstat fram HV71 som favoriter till att vinna SM-guld, något som Martinsson inte lägger någon större vikt vid. 

– Alla dom här tipsen får man ta med en nya salt. Klart att det är kul då det finns tränare som tycker vi har ett spännande lag och så vidare, men jag kan inte påstå att jag lägger någon jättestor energi och vikt vid det. 

Hur går snacket kring målsättningar i HV71:s omklädningsrum?
– Vi vill såklart ta oss så högt upp som möjligt, men vi har inte satt upp vart vi exakt ska komma i tabellen. Vi vill bli bättre och bättre och ta match för match hela tiden, sätta upp korta mål. Det tror vi kommer gynna oss längden. 
– Vi har valt att gå på spåret att ta match för match, vecka för vecka och inte blicka för långt fram eftersom man annars kan glömma bort nuet lite. Bygga en stabil grund att stå på och ta allting därifrån. Då tror jag det kommer bli bäst i slutändan. 

Med andra ord blickar ni varken uppåt eller neråt?
– Klart att man alltid blickar uppåt och, som jag sa, vi vill komma så högt upp som möjligt. Tabellen är så tajt den här säsongen så det är svårt att säga att vi ska komma si eller så. Vi försöker bara ta det match för match. Då tror jag vi kommer komma bra till i tabellen. 

"Väldigt mycket hästkött"

Senaste säsongen spelade Eric Martinsson för Barys Nur-Sultan i KHL. Där svarade han för elva assist på 38 matcher. 

– Jag hade en lite annorlunda roll där. I Sverige var jag van vid att spela mycket och många offensiva minuter. Här blev det tvärtom, att jag fick mer defensiva minuter och mycket box. 
– Visst, det var väl nyttigt även om jag känner att jag skulle fått ut ännu mer om jag fått dom här offensiva minuterna också. Det var, som sagt var, nyttigt att även testa på den delen och ha en annan typ av roll. 
– Det är många väldigt bra spelare i ryska ligan så jag vill ändå tro att jag utvecklats av att vara med och stänga ner dom. 

Hur trivdes du socialt med att bo i Kazakstan?
– Det var väldigt udda. Långa resor och lite annorlunda mat. Jag hade med min sambo dit och vi hade ett kul år. Vi fick se otroligt många nya saker och upplevde mycket tillsammans. 
– Det är kul att vi har fått uppleva den delen av världen och något vi kommer ha med oss under resten av livet. 

Vad var mest udda?
– Ja du… Kanske att man där äter väldigt mycket hästkött. Det är ganska udda och vi äter inte speciellt mycket häst i Sverige. 

Hade du chans att stanna kvar i Barys ytterligare en säsong?
– När kriget bröt ut hade vi fortfarande en del kvar av grundserien så vi hade inte börjat prata om någon fortsättning. Hur det hade blivit vet jag inte, men jag är glad att jag fick tre säsonger med HV71. 

Eric Martinsson blöder ifrån ansiktet, 25 mars 2021. Foto: Bildbyrån. 

Var det en självklarhet för dig att åka hem?
– Ja, så var det. Det fanns inga tankar alls på att stanna. Allt kändes väldigt olustigt. 

Ute efter revansch

Fanns det flera alternativ än spel med HV71?
– Jag sa ganska tidigt till min agent att det skulle vara väldigt kul att komma tillbaka till HV71 och få lite revansch efter det som hände innan jag åkte. När jag pratade med agenten hade inte ens HV71 börjat sitt kval och var fortfarande på allsvensk mark. 
– Klart att det även fördes dialog med andra klubbar, men när väl HV71 gick upp och dom ville ha mig fanns det inte så mycket annat att fundera på. 

Du är från Klippan, varför valde du hockey och inte brottning?
– (Skratt) Vi har mycket brottning i släkten. Mina kusiners far är Benni Ljungbäck. Han är en gammal OS-bronsmedaljör. Dom var på mig lite då jag var yngre, men det var faktiskt inget som lockade. Jag har alltid varit mer intresserad av lagsporter. 
– Man vet ändå aldrig, hade dom varit på mig lite mer då jag var yngre kanske det hade blivit brottning. 

Gjorde du rätt val?
– Ja, det tycker jag nog. Absolut. Det har ändå alltid varit att jag haft lite koll på brottningens värld i och med att han både brottats i OS och varit Förbundskapten, avslutar Eric Martinsson. 


TV: Rögleprofilen som blev HV-kapten: "Jättestolt"


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL