Ulf Dahlén i Tre Kronor-tröjan.
Foto: Stig Kenne
Bilden

"En tom känsla som smärtar och gör ont"

ANNONS

Ulf Dahlén fick både jubla och deppa under sin tid med Tre Kronor. Här minns han tillbaka på allt från extatiska känslan VM-guldet 1998 till mörkret efter Vitryssland-fiaskot fyra år senare.
– Det är nog det tommaste jag har varit med om, säger Dahlén om stämningen i omklädningsrummet efter OS-fiaskot i Salt Lake City.

Ulf Dahlén gjorde sin första VM-turnering 1989. VM spelades i den nybyggda Globen i Stockholm. Förväntningarna är stora på Tommy Sandlins Tre Kronor, men laget hamnade till slut utanför pallen.

– Samma dag som vi spelade första matchen i VM brann Z-kupolen (Ishallen) i Östersund. Konstiga minnen man har, men det är vad som först poppar upp när jag tänker tillbaka på det VM. Nu har det blivit en ny ishall vilket jag tycker är jättekul för hockeyn där uppe.
– Det var sista året ryssarna hade sina bästa spelare på egen mark. Det var efter 1989 som man släppte sina spelare lite grann. Jag bytte faktiskt tröja med Sergej Makarov under den turneringen det var ju lite kul eftersom vi senare skulle spela i samma lag.
– Vi hade väl förväntningar på oss, men då var verkligen ryssarna riktigt bra.

Du spelade även i World Cup 1996, hur minns du den turneringen?
– Det är små marginaler. Vi vann Europagruppen och gick till semifinal mot Kanada. Matchen gick till övertid och i femte perioden sköt jag i ribban. Anfallet efter gick Kanada upp och gör 3-2.

“Det som hände var inte optimalt”

Hur mycket stördes OS-laget 1998 av att Ulf Samuelsson inte fick spela kvartsfinalen mot Finland efter strul med hans dubbla medborgarskap?
– Det vet jag inte, men det blev ett annat fokus med presskonferens och allt som följde efter det. Jag vet inte hur mycket det störde, men det är som i alla dom här turneringarna att det är små marginaler.
– Finland hade också sitt så kallade ”dream team” med Teemu Selänne i högform. Några matcher mot Finland vinner vi och några förlorar vi. Just den kvartsfinalen mot Finland förlorar vi. Det som händer med Uffe kvällen innan var inte optimalt, men hur mycket det påverkade vet man inte. Man kan ändå inte ha det som en ursäkt utan det var nog mer ett störmoment för tränarna hur dom skulle formera laget. Uffe var trots allt en ganska viktig pjäs bland backarna.

Hur upplevde du OS-stämningen i Nagano?
– Det var en bra stämning och det var det i båda OS-turneringarna jag spelade. Det här är enda gångerna du bor i en OS-by och får kontakt med andra idrottare.

Foto: Stig Kenne

Fiaskot mot Vitryssland

Vid OS 2002 spelade Tre Kronor en fantastisk fin hockey i grundserien. Bland annat slog Sverige Kanada med 5-2 och där bland annat Dahlén gjorde femte målet. Men i kvartsfinalen förlorade Sverige mot Vitryssland 4-3. Samma Vitryssland som i slutspelsgruppspelet hade förlorat med 6-4 mot Ryssland, 8-1 mot Finland och samma siffror mot USA.

– Vitryssland sköt sju skott på mål under sista två perioderna samtidigt som vi inte fick in pucken. Vi hade tränat väldigt sent kvällen innan. Matchen börjar elva så vi gick upp halv sex och ut på promenad i OS-byn för att vakna.
– Vi ska ändå slå Vitryssland i en kvartsfinal i ett OS. Jag vet inte om ni har sett OS-finalen i Lake Placid, men där säger Herb Brooks att USA förlorar nio av tio matcher mot Sovjet, men i kväll är det den tionde matchen. Det här var väl något liknande, tyvärr.

Hur var stämningen i omklädningsrummet efter matchen?
– Det är nog det tommaste jag har varit med om. Det var en tom känsla som smärtar och gör ont.

Vad är det som tog er till VM-guldet 1998?
– Jag skulle nog säga att det lite grann handlar om att vi förlorade kvartsfinalen i Nagano tidigare det året. Det fanns ingen tvekan från någon att ställa upp. Vi får ett väldigt bra lag där både ”Sudden” (Mats Sundin) och Peter (Forsberg) kom över.
– Oavsett vad som hände i turneringen var vi aldrig nöjda. Det är knappt att vi jublar då vi vunnit först mot Kanada och sedan USA. Det var på något vis som att vi inte jublar för än vi vunnit guldet.
– Den känslan har jag från det VM och jag tror att vi inte förlorade en period under hela turneringen.
– I finalerna var det två bra målvakter (Tommy Salo och Ari Sulander). Ofta lyfter man fram matchen mot Vitryssland när man pratar om Tommy Salo, men mitt roligaste hockeyminne är nog VM-guldet 1998 där Tommy Salo håller nollan i båda finalmatcherna mot Finland, avslutar Ulf Dahlén


Här kan du beställa "Stickan" Kennes bok, "Hockeyadeln"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL