INFÖR JVM-KVARTSFINALEN
Juniorkronornas målvakter har delat på speltiden under JVM.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Jesper Wallstedt sporras av konkurrensen med Calle Clang

ANNONS

Jesper Wallstedt hålls som en av de största målvaktstalangerna i världen. Under JVM-turneringen har han fått hård konkurrens från Calle Clang om speltiden – något Juniorkronornas burväktare bara ser som positivt.
– Vi är två bra målvakter och vi håller väldigt hög klass i den här turneringen, säger Wallstedt till hockeysverige.se.

EDMONTON (HOCKEYSVERIGE.SE)

Gruppspelet är avklarat och fört till handlingarna. Nu börjar det roliga för Juniorkronorna, när man under sena onsdagskvällen, svensk tid, spelar kvartsfinal mot Lettland. Onsdagens möte blir lagens första i ett JVM-slutspel någonsin, vilket inte är speciellt konstigt då Lettland aldrig tidigare tagit sig förbi gruppspel, än mindre vunnit en gruppspelsmatch innan 5–2-segern mot Tjeckien under natten till måndag.

För Juniorkronorna och målvakten Jesper Wallstedt är det därmed en annorlunda utmaning som väntar i kvartsfinalen.

– Jag vet ärligt talat inte vad jag ska förvänta mig, jag har inte kollat så mycket på dem. För min del, om jag får spela, så tror jag att det kommer att bli mycket skott från obekväma situationer. Jag tror att de kommer att ta mycket puckar på mål och ta vara på de lägena de får att skjuta, säger Wallstedt till hockeysverige.se.
– Spelmässigt är det viktigare för oss att fokusera på vårt spel och hålla oss till vår spelidé, snarare än att fokusera på vad Lettland kan göra. Då tror jag att det här kommer att gå bra.

Jesper Wallstedt. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

“En annan typ av utmaning”

För Wallstedt kan kontrasterna bli närmast diametrala jämfört med matchen mot USA, där burväktaren ställdes inför 41 avslut från amerikanarna. I matchen mot Lettland väntas Juniorkronorna dominera puckinnehavet och matchbilden.

– Om jag får stå så blir det en annan typ av utmaning. Som jag sade så kan det bli mycket skott från ovana situationer och då måste jag vara påslagen ändå. Det lär inte bli så att jag får 15 skott mot mig i den första perioden och på så sätt tar mig in i matchen, utan jag får jobba med den biten själv. Det gäller att vara stark i huvudet. Jag gillar att hålla blicken på pucken konstant under spelets gång, för då känns det som att man är helt inne i det.

Sveriges förbundskapten Tomas Montén ville under tisdagen inte avslöja vem av Wallstedt och Calle Clang som kommer att vakta kassen mot Lettland i kvartsfinalen.

– Båda målvakterna har varit bra och vår plan från början har varit att de skulle ha tre matcher (två i gruppspelet och en träningsmatch) vardera när vi nu står här. Vi är jättenöjda med båda. ”Jeppe” är jättebra och har rutin från att spela på en hög nivå, precis som Calle. Där känner vi oss trygga, säger Montén.

Båda har skrivt NHL-kontrakt

Juniorkronorna är minst sagt välbeställda på målvaktssidan, där både Wallstedt och Clang har skrivit NHL-kontrakt med Minnesota Wild respektive Anaheim Ducks under sommaren. Utöver Sverige kan bara värdnationen Kanada (Sebastian Cossa och Dylan Garand) stoltsera med två målvakter med NHL-kontrakt i laget.

– Det är en bra konkurrenssituation, konstaterar Wallstedt och fortsätter:
– Vi är två bra målvakter och vi båda håller väldigt hög klass i den här turneringen. Båda bevisade förra säsongen att vi håller hög nivå i SHL också. Jag och Calle känner mig varandra sedan en lång tid tillbaka. Vi har gått igenom mycket tillsammans och följt varandra genom ungdomslandslagen fram till att vi står här i dag. Vi har en bra relation och är bra vänner, så det är kul att åka i väg med landslaget och tävla med så bra målvakter som Calle och Carl (Lindbom). Vi är en bra grupp, vi pushar varandra och håller varandra om ryggen.

Wallstedt, Lindbom och Clang. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Wallstedt och Clang har hållit ihop i landslaget sedan U16-tiden, likt många andra spelare födda 2002 i Juniorkronorna. Totalt fanns åtta spelare i Sveriges nuvarande JVM-lag med i U16-landslaget under säsongen 2017/18.

– Vi är ett gäng spelare som varit med sedan U16-landslaget och gått igenom alla leden. Det gör att vi känner varandra på ett lite djupare plan än vad man gör när man träffar varandra första gången. Vi är inte ett lag som bara känt varandra i någon vecka, vi känns som en familj, säger Wallstedt.

“Gäller att släppa och gå vidare”

Målvakterna delade som sagt broderligt på speltiden i gruppspelet, där Wallstedt stod i premiärsegern mot Schweiz (3–2) samt förlusten mot USA (2–3). På dessa två matcher står 19-åringen noterad för en räddningsprocent på 92,2 procent.

– Jag började bra redan mot Finland i träningsmatchen och det kändes även bra mot Schweiz i premiären rent tekniskt och med spelidén. Sedan har jag släppt in några mål som jag har velat ha tillbaka, men det är sådant som händer. Jag kan inte gå och fokusera för mycket på det som har hänt, utan det gäller att släppa det och gå vidare. Nu är vi i en kvartsfinal och då kan vi inte fokusera på gruppspelet längre. Nu släpper vi det som har hänt och blickar vidare.

Får Wallstedt chansen i kvartsfinalen mot Lettland är han mer än redo att ta den.

– Jag vill så klart jättegärna stå. Det är i slutspelet som man vill spela, speciellt med tanke på att vi aldrig fick spela något slutspel under JVM i vintras och att jag inte fick spela i kvartsfinalen mot Finland året innan det (2020). 
– Jag har alltid följt JVM under alla år och kollat på lagen som lyckats. Sverige har haft många bra grupper som gått långt och jag vill väldigt gärna vara med på en sådan resa. 

Vad krävs för att ni ska få vara med om en sådan resa, då?
– Det gäller att vi håller oss till vår spelplan. Vi känner som sagt varandra bra och alla har en bra relation med varandra, så det gäller att vi gör rätt saker på isen och håller oss det till vi har sagt. Då kommer det att gå bra.


Clang hyllas av experterna: "Kommer tillbaka som Pekka Lindmark"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL