HLINKA GRETZKY CUP
Hlinka Gretzky Cup

Småkronorna till final i Hlinka Gretzky Cup

ANNONS

Småkronorna är i final i det som brukar benämnas som “inofficiella U18-VM”. De besegrade Tjeckien med 6-2 i semifinalen - och får nu göra upp om guldet med Kanada.

Småkronorna är i sin första final i Hlinka Gretzky Cup sedan 2018 - och kan i natt säkra sin första titel i den så prestigefyllda U18-turneringen sedan 2007. Detta efter en 6-2-seger mot Tjeckien i semifinalen. Matchen var betydligt mer spännande än siffrorna kan ge sken av.

Det stod nämligen 3-2 en bit in i den tredje perioden sedan Jiri Felcman överlistat den svenske målvakten Noah Erliden i boxplay. Tjeckien försökte sedan febrilt få in en kvitteringspuck också, men poängkungen Otto Stenbergs 4-2-mål med 3:16 kvar avgjorde matchen. Därefter kom också 5-2 (Wille Johansson) och 6-2 (Otto Stenberg igen) i tom kasse, och storsegern var ett faktum.

Förstakedjans dominans

Det var Sverige som var i förarsätet hela tiden. Skellefteås Zeb Forsfjäll, vars storebror Måns ska spela JVM kommande vecka, gav Småkronorna ledningen i slutet av den första perioden. Brynäs Noel Nordh lyckades sen utöka ledningen till 2-0 i början av den andra perioden. Växjös Jakub Stancl reducerade för Tjeckien, men Sverige återtog tvåmålskommandot när Noah Dower Nilsson satte 3-1 i slutet av den andra perioden. Det målet blev, i det officiella matchprotokollet, också det matchavgörande. Förstakedjan med Stenberg, Forsfjäll och Nordh gjorde alltså fyra av de sex svenska målen.

Tjeckien vann sin grupp efter att ha slagit både Finland och USA. Sverige besegrade Slovakien och Schweiz men föll mot Kanada med 3-0 i gruppavslutningen. Nu får de chansen till revansch mot “Lönnlöven”. Den kanadensiska segermaskinen besegrade Finland med 4-1 i sin semifinal, och har därmed vunnit samtliga matcher i turneringen med minst tre måls marginal. Värdnationen får därmed gå in i finalen i natt som ganska klar favorit.

Ryssland har vunnit turneringen de två senaste gångerna. Kanada har därför inte vunnit sedan 2018 (2020 ställdes turneringen in). Mellan 2004 och 2018 vann de dock turneringen alla gånger utom två. Dels 2007, då Sverige tog sin hittills enda turneringsseger, och dels 2017 då Tjeckien vann. Småkronorna har två raka tredjeplatser men är nu äntligen i final igen.


TV: Zeb Forsfjälls minnesvärda SHL-debut


 

 

FAKTA

Det här är Hlinka Gretzky Cup

Hlinka Grezky Cup är en årligen återkommande turnering i ishockey för spelare under 18 år representerade i landslag. Denna turnering är inte en officiell IIHF-turnering, till skillnad från U18-VM. Då den spelas i augusti och alla de bästa spelarna kan vara med har turneringen ändå fått hög status.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL