Austin Watson fick matchstraff
Bildbyrån
VM 2022

Finsk storseger - efter matchstraffet

ANNONS

Finland körde över Norge med 5-0 i premiären - och efter den knappa 2-1-segern mot Lettland var man tillbaka på överkörningsbanan idag. Finland besgerade USA med klara 4-1.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Finland har fått en perfekt start på hemma-VM med tre raka vinster och bara två insläppta mål inför supermötet mot Sverige på onsdag. Idag krossade man USA efter att ha tagit vara på amerikanernas minst sagt tvivelaktiga disciplin.

Alla de fyra finska målen gjordes nämligen med en amerikan på i utvisningsbåset.

  • Storstjärnan Mikael Granlund gjorde 1-0 i powerplay i den första perioden, efter att ha skjutit pucken mellan benen på Strauss Mann som vaktade USA:s kasse för tredje matchen i följd.
  • 2-0 kom i ett femminuterspowerplay, sedan Ottawas Austin Watson fått matchstraff för en huvudtackling. Målskytt? Lagkaptenen Valtteri Filppula.
  • I samma powerplay kom sedan 3-0 från Sakari Manninen, ungefär en minut efter 2-0-målet.
  • USA skulle sen få spela powerplay - men drog på sig en egen utvisning direkt på tekning. I fyra mot fyra-spelet gjorde sedan Mikko Lehtonen 4-0 redan efter fem sekunder.

I slutperioden lyckades USA få in en 3-1-reducering med bara 1:38 kvar, då Alex Galchenyuk överlistade Juho Juho Olkinuora med ett konstmål där han slog in pucken mellan sina egna ben. Ett mål som till och med applåderades av den finska hemmapubliken.

Efter matchen var USA:s coach David Quinn besviken på spelarnas disciplin, snarare än på domarna. En av domarna var svenske Mikael Nord.

– Vi kan inte ta så många utvisningar. Vi gjorde det inte i de inledande matcherna så det kom från ingenstans. Men domarna gjorde ett bra jobb. Det enda jag hade problem med var varför jag inte fick en bättre förklaring på varför inte Finland fick ett matchstraff för en hård tackling de delade ut i den andra perioden. Men domarna kom fram efter den andra perioden och bad om ursäkt. Så all credd för dem det.

Austin Watson var oförstående till matchstraffet - men David Quinn tycker domarna gjorde rätt bedömning.

– Alla spelare skakar på huvudet om de får ett matchstraff. Men jag tycker det var ett helt rättvist straff.

USA står på fem poäng efter tre matcher.


TV: “Honken” om karriärens höjdpunkter

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL