Den hemska Kyle Beach-historien har kastat en mörk skugga över Chicago Blackhawks.
Foto: Bildbyrån & Imago
NHL med Uffe Bodin
Uffe Bodin om Chicago Blackhawks 2021-22

Det var ett avslöjande som fick hela hockeyvärlden att skaka i sina grundvalar – och Chicago Blackhawks rykte att svärtas ned bortom igenkänning. Den hemska Kyle Beach-berättelsen kastade en mörk skugga över en tidigare så stolt och respekterad organisation. Nu återstår bara spillror – och ett rätt mediokert hockeylag i behov av ombyggnad.

  • "En halvhjärtad nysatsning som floppade."
  • "Kane och Toews ovissa framtid."
  • “Två drafttreor – ett utropstecken och en besvikelse”
  • “Har en lång rebuild att se fram emot”

Det är svårt att föreställa sig en NHL-klubb som råkat ut för en värre PR-kris än den Chicago Blackhawks upplevde hösten 2021. När TSN:s grävande sportjournalist Rick Westhead berättade historien om hur en tidigare NHL-talang hade blivit sexuellt utnyttjad av Blackhawks före detta videocoach Brad Aldrich – och Kyle Beach trädde fram som den spelaren – var det svårt att inte bli otroligt illa berörd.

Historien som sedan nystades upp via advokatfirman Jenner & Blocks oberoende undersökning visade inte bara hur Beach, blott 20 år gammal, hade blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp i samband med Blackhawks resa mot Stanley Cup-titeln 2010. Den visade också upp hur i stort sett en hel organisation hade vänt ynglingen ryggen och sopat händelsen under mattan. Detta trots att det fanns en utbredd vetskap om det inträffade bland både ledare och spelare i klubben.

Beachs berättelse skickade chockvågor genom hela NHL och tvingade flera högt uppsatta ledare att lämna sina jobb. Däribland Blackhawks general manager Stan Bowman och tidigare mästarcoachen Joel Quenneville, som stod i Florida Panthers bås när säsongen startade.

Det är svårt att resonera kring Chicago Blackhawks säsong på isen utan att ta Kyle Beach-historien i beaktande. Även om det inte finns någon direkt koppling mellan årets slutspelsmiss och händelsen har den i allra högsta grad påverkat känslan kring klubben. Det kommer att ta lång tid och kräva mycket hårt arbete från hela organisationen för att Blackhawks rykte ska återupprättas.

Chicago Blackhawks hantering av det som inträffade var inte bara ett enormt svek mot Kyle Beach, det var ett svek mot sporten och alla som har den nära hjärtat.

Utifrån åtta olika kategorier analyserar Uffe Bodin samtliga 32 NHL-lag efter säsongen. 

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
55 kr / mån*
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
*Betalas årligen. Totalt 659 kr
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM