DAMKRONORNA – DANMARK
Intervju

Fanny Rask inför avgörandet: "Nu är jag orolig"

ANNONS

Damkronorna måste vinna mot Danmark för att säkra avancemang till kvartsfinalen i OS. Nu kräver Discoverys expert Fanny Rask mer av det svenska laget.
– Jag är faktiskt ledsen att det inte är någon som stuckit ut, säger Rask till hockeysverige.se.

I eftermiddag väntar ödesmatchen för Damkronorna i OS. Vinst är ett måste om laget, som så här långt gjort ett svagt gruppspel, ska ta sig till kvartfinal där ett väldigt starkt Kanada i sådana fall väntar. 

Fanny Rask, som idag jobbar som expert på Discovery, har själv spelat två OS och tre VM. Med det har hon också fått erfarenhet och vetskap om vad som krävs för att gå långt i en internationell turnering. 

– Att man får en bra start. Egentligen behöver det inte vara resultatmässigt. Det ser vi här eftersom det fortfarande finns en chans för Sverige att spela en kvartfinal. Men för att få med sig en bra känsla vill man ha bra prestationer. Det tycker jag inte Sverige har levt upp till, berättar Fannys Rask för hockeysverige.se och fortsätter:
– Dom hade en andraperiod senast som var bra, men det är också egentligen det vi har sett av Damkronorna i den här turneringen.

Fanny Rask. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

“KAN HA FUNNITS VISS ORO”

Damkronorna lämnade fyra spelare, Sara Grahn, Hanna Olsson, Emmy Alasalmi och Linnea Hedin hemma på grund av corona-reglerna, något som delvis kan påverka gruppen enligt Fanny Rask. 

– Jag vet inte exakt hur mycket det påverkar gruppen, men det kan ha funnits en viss oro för alla spelare att själv vara den som drabbas och sådana saker. 
– Det största minuset är att man tappar fyra duktiga spelare som har rutin, vilket många andra spelare i truppen som är på plats inte har. 

Vad tycker du saknades i mötena med Japan och Tjeckien för att Sverige skulle vinna dom matcherna?
– Framför allt deras egna spel. Det börjar med att spelarna inte vågar hålla i pucken, man svänger ifrån situationerna och är inte riktigt där. Det mynnar ut i att dom inte har ett eget spel, vilket man måste ha för att vinna matcherna. 

Varför tror du att man hamnat där?
– Det är svårt att sätta fingret på vad det är som inte fungerat. Jag hade velat se att man efter första matchen låtit formationerna man satt ihop, nu blev det lite rockader på grund av corona-fallen som var, att man vågat hålla ihop dom i alla fall en period till i andra matchen för att ge det en chans att se om det kommer fungera. Nu ändrade man om direkt inför andra matchen. 

IMPONERAS AV SÖDERBERG

Sverige gjorde en mycket fin andraperiod mot Kina som räddade Damkronornas chanser att fortfarande nå kvartsfinalen. Samtidigt var det en första och tredje period som var betydligt darrigare. 

– Första bytena i första perioden gör dom bra. Spelar ganska enkelt, kommer in i zonen, gör enkla uppspel… Det kändes ”okej, det här ser bra ut”. Sedan tappar man resten av perioden och faller tillbaka till hur man spelade i första matchen. 
– Sedan är det sjukt starkt att komma ut och göra den andraperioden som man gör. Då kändes det som att tjejerna släppte loss och det rullade på som det skulle. 
– Situationen innan det blir straff är väldigt avgörande, det arbetet (Johanna) Fällman gör. Hon följde med upp i anfallet. Sedan blev det en vändning på det, men hon jobbade hela vägen hem. Den prestationen är så bra. Hade jag varit hennes lagkamrat i den situationen så hade jag varit stolt över det och att det var där nivån skulle vara för resten av matchen. 
– Jag vet inte vad som händer sedan, men det blev riktigt nervöst på slutet. Det kändes som mycket nerver och man kände pressen att man måste vinna.

Emma Söderberg. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

En som imponerat stort i turneringen är målvakten Emma Söderberg

– Hon har ett fantastiskt lugn och är trygg. Det har varit jätteroligt att se och, som vi pratat om i studion, är det här hennes internationella genombrott. Hon har gjort det fantastiskt bra. Det finns ingenting som hon hade kunnat göra bättre. 

Du har spelat mot Emma Söderberg, förstod du att hon skulle vara så här bra?
– Jag har spelat mot Emma och varit på någon landslagssamling med henne också. Jag tyckte mig då se hennes lugn. Sedan hade hon kanske inte alla bitar på plats då. Lugnet fanns där och jag tror att det är en superviktig nyckel för en målvakt för att få en bra känsla och spela bra i jobbiga och pressade situationer.

“DET ÄR OCKSÅ VAD SOM SAKNATS”

Däremot ser inte Fanny Rask att det här så många andra i laget som stuckit ut så här långt.

– Nej, det har jag egentligen inte. Det är också vad som saknats, någon som tar tag i det. Jag är faktiskt ledsen att det inte är någon som stuckit ut på det sättet. 
– Jag har spelat med ”Zinken”, som vi kallar henne (Felizia Wikner Zienkiewicz), och vet hur duktig hon är på att jobba hårt hela tiden. Hon ger aldrig upp. Det skulle i så fall vara hon. Dessutom gjorde hon en väldigt fin straff. Hon behöll lugnet. 
– Jag sa till Kim (Martin Hasson) när vi tittade på matchen att hon kommer sätta den för hon har inga nerver i den kroppen: ”Det där fixar hon lätt”. Även om hon ser allvarligt på situationen så stressar hon inte upp sig.

Peter Elander och Ulf Lundberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu väntar Danmark, vilka förväntningar har du på Damkronornas prestation i den här matchen?
– Dom måste lämna allt som hänt innan bakom sig och försöka hitta ett sätt att vinna den här matchen. Det spelar ingen roll hur dom gör det. Dom ska också egentligen bara vinna. 
– Nu är jag orolig på grund på grund av hur det har sett ut under den här turneringen, men egentligen ska det inte vara några problem. Sverige ska vinna, men det är mycket runtomkring. Det är ett OS och Sverige har inte presterat så det kan bli tuff beroende på hur situationen är. 
– Det som också är farligt är att Danmark har Peter Elander som förbundskapten. Han har 100-procentig koll på varje spelare i det svenska laget. Jag tror han kommer matcha hårt med vilka han kommer sätta ut mot vilka. Dom detaljerna tror jag inte att Ulf Lundberg har samma koll på. Det kan också bli avgörande. 

Vem blir matchvinnare?
– Jag vill, hoppas och tror att Emma Nordin kan avgöra det här, avslutar Fanny Rask.


TV: Vad kan vi förvänta oss av Damkronorna i OS?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL