OS 2022

Damkronorna vinner avgörande matchen mot Danmark – vidare till kvartsfinal

Sverige är klara för kvartsfinal i OS.
Detta efter vinst mot Danmark i ödesmatchen med 3-1.

I går spelade Damkronorna en avgörande match som skulle avgöra deras vara eller icke vara i OS och då blev det seger med 2-1 över Kina.

Under tisdagen var det dags för Sveriges andra “vinna eller försvinna-match” på två dagar.

Äntligen fick de då en fin start och tog ledningen med 1-0 efter tre minuters spel då stjärnforwarden Emma Nordin sköt sitt första mål under OS-turneringen. Det var första gången som Sverige tog ledningen i en match då de hamnat i underläge tidigt i alla tre tidigare gruppspelsmatcher.

Sverige drog dock på sig fyra utvisningar tidigt och fick spela åtta minuters boxplay på de tolv första minuterna men redde ut stormen och bibehöll ledningen efter 20 spelade minuter.

– Såklart jätteskönt och förlösande att göra mål men vi hade en ganska tuff start med åtta minuters boxplay så det var skönt att vi kunde ta ledningen trots allt. Jag vet inte om det är lite övertaggning eller övermod att vi är lite för aggressiva så vi behöver ta och lugna ner oss inför andra perioden, sade Emma Nordin till Kanal 5 i periodpausen.

UTDELNING I POWERPLAY

I den andra perioden lyckades Damkronorna inledningsvis hålla sig utanför utvisningsbåset och i stället var det då Danmark som drog på sig utvisningar. Efter ett väldigt svagt första powerplay i matchen för Sverige kunde dock danskorna vända på spelet och då kom även kvitteringen då Julie Oksbjerg höll sig framme framför svenska målvakten Emma Söderberg och styrde in 1-1.

Strax efter kvitteringsmålet så fick Sverige en ny chans i powerplay och då kom äntligen utdelningen när Lisa Johansson sköt ett slagskott från blålinjen som letade sig hela vägen in i nät. Det var Damkronornas första powerplay-mål i turneringen och Sverige kunde därmed gå in i den tredje perioden med en 2-1-ledning.

– Det blir mycket flipper i mitten och spelet går väldigt mycket fram och tillbaka. Men det var bra att andra PP:et satte en puck, det var jätteviktigt, sade Maja Nylén Persson till Kanal 5 i den andra periodpausen.

AVGJORDE I TOM KASSE

Det blev sedan en tillknäppt och dramatisk tredje period med mycket spel fram och tillbaka men med få klara målchanser för något av lagen.

Sverige fick dock chansen i powerplay med fem minuter kvar av perioden och hade ett perfekt läge att stänga matchen men de lyckades inte skapa något farligt framåt då heller utan i stället var känslan att Damkronorna allra helst ville fokusera på att hålla tätt bakåt.

Danmark tog sedan ut målvakten i slutet då de behövde göra två mål för att gå vidare till kvartsfinal. Sverige drog sedan på sig en utvisning sent vilket gjorde att Danmark fick spela sex-mot-fyra i avslutningen av matchen. Danmark drog dock på sig en onödig utvisning precis i slutet och sabbade deras chanser till att spela sex-mot-fyra.

Danskorna tog ut målvakten igen och fick spela fem-mot-fyra och prickade ribban med mindre än en minut kvar. Emma Söderberg och Sverige lyckades däremot hålla emot mot den danska pressen och vinna matchen med 3-1 för att säkra kvartsfinalplatsen efter att Ebba Berglund gjort mål i tom kasse.

Nu väntar Kanada i kvartsfinal för Damkronorna.

Sverige – Danmark 3–1 (1-0,1-1,1-0)

Sverige: Emma Nordin, Lisa Johansson, Ebba Berglund.
Danmark: Julie Oksbjerg.

TV: Tre Kronors tre nyckelspelare i OS