Barys Arena.
Foto: AFLOSPORT/IMAGO
KHL

En hockeymatch – mitt i upploppen

ANNONS

De senaste dagarnas omfattande protester har lett fram till att Kazakstans regering har upplösts och att landet har utlyst nationellt undantagstillstånd. Mitt i allt detta fortsätter KHL rulla vidare och flera svenska spelare spelade under dagen en match i den kazakiska staden Nur-Sultan som även den drabbats märkbart av protesterna.

Det stormar i KHL och Kazakstan. De senaste dagarna  har varit en dag fylld av blod, förstörelse och kaos. Idag? Detsamma. Men hockey också.

Det som har hänt sedan årsskiftet har att göra med priset på gasol. Det här är en oerhört viktig fråga för den kazakstanska befolkningen. Precis som att priset på bensin, elektricitet och diesel är heta frågor i Sverige. Utan gasol kan du inte värma ditt hus eller laga mat. Livet stannar. Tack vare en ny lagändring som regimen i Kazakstan genomfört så har priset på ökat markant.

Detta har gjort att folket i Kazakstan mer eller mindre gjort uppror mot regimen. Man har protesterat på gator och torg. Det har varit sammandrabbningar med poliser och flera människor har dött. Myndigheter i flera städer har stormats och övertagits. Flygplatsen i den största staden Almaty intogs av protesterande.

SVENSKARNA I KAOSET

Mitt i allt detta har också KHL-laget Barys Nur-Sultan spelat en match mot Metallurg Magnitogorsk på hemmaplan i huvudstaden. På plats i arenan var det hela fem svenskar. Eric Martinsson, Olle Alsing, Jakob Lilja och Jacob Berglund spelar för hemmalaget. Linus Hultström spelar i Metallurg Magnitogorsk.

Enligt KHLs eget regelverk så ska matcher skjutas upp vid sådana här omständigheter. Det har varit aktuellt vid ett flertal tillfällen. Det belarusiska laget Dinamo Minsk spelar också i en diktatur som haft stora protester. Det enda som hände då var att Jokerits supportrar bojkottade matchen, medan KHL var knäpptysta.

I dagarna så var det stor uppståndelse när Avtomobilist Jekaterinburg fick sina matcher uppskjutna till följd av att nästan hela laget testat positivt för COVID-19. Eftersom Avtomobilist är ett av ligans mest populära lag fick man matcher uppskjutna.

Som följd fick KHL mycket kritik. Fans hänvisade till att Dinamo Minsk var tvungna att spela när de var i en liknande sits. De issatte då nästan bara juniorer. Ledningen i KHL buktade denna gång för fansens ilska. Avtomobilist skulle till varje pris ställa upp oavsett hur truppen såg ut. Det skulle vara att skänka bort matchen till en konkurrent, också.

UNDVIKER ATT SKJUTA UPP MATCHER

Den egentliga anledningen? OS närmar sig. KHL har satsat allt på att skicka iväg en så slagkraftig rysk trupp som möjligt. Uppskjutandet av matcher hindrar detta. Dessutom har KHL gjort en stor poäng av att de minsann bryr sig om internationella tävlingar. Till skillnad från NHL, som är deras största konkurrent.

Men i sista stund beslutade man sig för att skjuta upp matchen ändå. Då med hänvisning till att COVID faktiskt tar livet av otroligt många människor. Och hädanefter ska matcher skjutas upp. Om du har tappat räkningen på hur många gånger de ändrat uppfattning, då är du inte ensam. Hela Jekaterinburg undrade det med.

Så kommer vi till dagens händelser. I morse, onsdagen den femte januari, blev oroligheterna allt större och spreds till i princip hela Kazakstan. Även till Nur-Sultan, där Barys spelar sina matcher. Samtidigt som myndigheter och flygplatser överrumplats. KHL håller fast vid att matchen ska spelas, eftersom spelarnas och arrangörernas säkerhet kan garanteras enligt ligan. Detta har möts med skeptisism, till och med från regitmtrogna medier i Ryssland. Varken statliga myndigheter eller flygplatser har kunnat skyddas, men enligt KHL kan en hockeyarena det?

MATCHEN SPELADES – OCH AVGJORDES

I slutändan spelades matchen. Barys Nur-Sultan besegrade Metallurg Magnitogorsk med 3-2 i förlänging. Eric Martinsson stod för en assist. Allt detta medan folk pucklar på varandra utanför. Vad som pågår i skrivande stund är oklart, men det kommer mycket oroande signaler från Ryssland. Signaler som allt mer liknar de vi såg innan Ukraina invaderas 2014.

Vad innebär detta i det långa loppet? För KHLs del är det en medial katastrof. Varken utlandet eller de inhemska medierna och hockeyfansen står bakom detta beslutet. Man riskerade spelares och anställdas säkerhet, samtidigt som man skjutit upp matcher till höger och vänster när det passat mediebilden. Att KHL är en del i den ryska maktapparaten har alltid varit tydligt. Men det har nog aldrig varit så smärtsamt tydligt som just idag.

Vad som händer i Kazakstan vet vi ännu inte. För folket i Kazakstan, och våra svenska spelare i Barys Nur-Sultan, så får vi hoppas en fredlig uppgörelse.


TV: Han var SHL:s bästa spelare 2021

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL