Statistikansvarige berättar: Så långt har Vehviläinen till rekordet

14, 17 eller 24 minuter? Hur länge behöver Veini Vehviläinen hålla nollan för att slå Alexander Salaks rekord på tidernas längst hållna nolla? Erik Melakari, ansvarig på Statnet som förser SHL med statistik, har svaret.

Att Veini Vehviläinen är SHL:s hetaste spelare behöver vi knappast diskutera närmare. Han har hållit fem nollor på elva matcher, fyra nollor på fem matcher - och tre nollor i rad. Det gör att han är på väg att slå Alexander Salaks rekordnolla på 204 minuter och 47 sekunder. En notering som stått sig i nio år.

Det råder dock lite delade meningar om hur länge Veini Vehviläinen hållit nollan och därmed också hur långt han har kvar till Alexander Salaks rekord. Anledningen är att Brynäsmålvakten byttes ut de sista 2:29 av matchen mot Färjestad - den match där han senast släppte in ett mål. Om de 2:29 räknas har Vehviläinen bara 14:35 upp till rekordet. Om de 2:29 inte räknas har han 17:04 till rekordet.

Eller är det till och med så att sviten “bryts” av att finländaren inte stod i kassen, vilket gör att sviten “bara” är 180 minuter lång och att det därmed är 24:48 upp till rekordet? Erik Melakari, ansvarig på Statnet som är firman som förser SHL med statistik, har svaret. Men det var inte helt enkelt att få fram det.
– Det blir en liten kantboll. Men det var egentligen samma med Salak, som hade en straffläggning i sin svit. Målen som släpps in då räknas inte på målvaktens statistik, berättar Melakari.

DET GÄLLER

Viktor Fasth har ett inofficiellt rekord från ifjol, då han höll nollan längre än Salaks rekord, men han stod inte alla matcher i rad vilket diskvalificerar honom. Veini Vehviläinen måste alltså starta kvällens match för att ha chans på rekordet.
– Regeln är att man ska stå hela tiden, inte hoppa ut och in var tredje minut. Det är samma om en spelare är skadad och inte står på tre månader. Det blir svårt att hålla koll på alla rekord i så fall.

Så, vad gäller kring Veini Vehviläinen?
– Det är 17:03 som gäller om han ska dela rekordet - vid 17:04 så slår han rekordet, slår Melakari fast efter att ha konsulterat med andra sakkunniga i den snåriga frågan.

INTE SLÄPPT IN MÅL PÅ TRE VECKOR

Vehviläinen har hållit nollan mot Frölunda, Malmö och Örebro. Tre matcher Brynäs vunnit med 4-0. Senast den finske målvakten släppte in mål var halvvägs in i den tredje perioden mot Färjestad för tre veckor sedan.

Ironiskt nog är det just Alexander Salaks tidigare klubb Färjestad som kan stoppa Veini Vehviläinen från att sno stjärntjeckens rekord. Men då krävs ett mål innan klockan slagit 17:03 i Monitor ERP Arena i kväll.

TV: Johan Garpenlöv om efterträdaren Sam Hallam