Gustav Olhaver.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Gustav Olhaver om starka hösten i Kristianstad: ”Spelar med mycket självförtroende”

ANNONS

Gustav Olhaver flyttade till Kristianstads IK inför årets säsong. 
Sedan återkomsten till Skåne har 24-åringen också fått ett lyft i karriären. 
– Det känns som att jag är på rätt plats, säger forwarden till hockeysverige.se. 

Kristianstads IK är HockeyAllsvenskans hetaste lag och en av de största överraskningarna i hockey-Sverige den här säsongen. Laget, som kom sist i tabellen förra året och hängde endast kvar efter kvalspel, går nämligen som tåget och ser ut att etablera sig som ett topplag. 

En stor anledning bakom lagets framgång är att de har fått flera spelare att ta stora kliv framåt och prestera bättre än vad de gjort tidigare.

En av spelarna som har hittat en ny nivå i sitt spel är den 24-årige forwarden Gustav Olhaver

– Jag trivs bra och det har fungerat på ett bra sätt. Det är alltid kul när poängen trillar in men det är framför allt skönt att vinna mycket matcher. Det är kul att kunna bidra också, säger han till hockeysverige.se. 

Olhaver, som kommer från Ängelholm och är fostrad i Rögle BK, har skjutit sex mål och 15 poäng på 20 matcher och ligger därmed delad tvåa i KIK:s interna poängliga där endast Kristoff Kontos har varit bättre med sina 16 poäng. 

Den storvuxne forwarden (200 centimeter och 107 kilo) går då också mot sin bästa säsong i HockeyAllsvenskan då hans personbästa är 13 mål och 22 poäng på 47 matcher vilket han gjorde i Tingsryd säsongen 2019/20. 

”TRIVS JÄTTEBRA I LAGET”

Olhaver snittar för tillfället 0,30 mål och 0,75 poäng per match och om han håller uppe det snittet resten av säsongen skulle han landa in på 15 mål och 39 poäng. 

– Man har väl utvecklats och kan spela med mycket självförtroende, då blir det enklare att spela, säger 24-åringen och fortsätter: 
– Jag har framför allt jobbat med att bli mer mångsidig, kunna hålla i puck mer och vara ett större hot där ute på isen.

Gustav Olhaver hade det tyngre i MoDo och TAIF i fjol. Foto: Bildbyrån

Framgången är än mer anmärkningsvärd med tanke på hur fjolårssäsongen såg ut för hans del. Gustav Olhaver inledde säsongen i MoDo Hockey men fick lämna klubben redan efter elva matcher då han bara stått för en assist.

Han flyttade då tillbaka till Tingsryd där han avslutade säsongen med sex mål och åtta poäng på 32 matcher. Totalt blev det alltså endast sex mål och nio poäng på 43 matcher över hela säsongen. 

Redan efter 20 matcher den här säsongen har forwarden alltså med råge överträffat fjolårsnoteringen. 

Vad är skillnaden för dig i år jämfört med i fjol?
– Framför allt är det förtroendet. Det känns som att jag är på rätt plats, jag trivs jättebra i laget och jag har en tydlig roll tycker jag. Då blir allt mycket enklare.

”HAR GJORT EN BRA SCOUTING”

Något som verkar utmärka Kristianstads IK den här säsongen är att de har värvat flera spelare som har kommit från tyngre säsonger i allsvenska konkurrenter. Exempel på detta är, förutom Olhaver då, Amil Krupic (AIK i fjol), Linus Pettersson (MoDo), Robin Carlsson (Karlskoga), Olof Lindbom (Mora) och Gustav Bouramman (Väsby).

Samtliga spelare har flyttat till Kristianstad inför årets säsong för att sedan få ett lyft under hösten. 

Vad är det som KIK gör som fungerar så bra när ni kommer hit?
– Jag tror att man har gjort en bra scouting och man vet att man får bra spelare. Man värvar spelare där man vet vad de har för kvalitéer och som spelare känner man att man kan få visa upp det här. Det är jättebra för alla inblandade. 
– Jag vet inte om det är något speciellt som de gör här utan det är bara kul att komma hit till hallen varje dag och utvecklas. Man ställer rätt höga krav här också och det vill man ju ha som spelare.

Gustav Olhaver har spelat med ett skydd under stora delar av hösten efter att ha brutit käken innan säsongen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Kristianstad inledde säsongen med sex raka nollpoängare. På de 14 matcherna därefter har de dock tagit poäng i 13 av dem varav tolv är trepoängare och de är därmed HockeyAllsvenskans bästa lag under den perioden. 

Något annat som sticker är deras prestationer mot HV71 som nästintill sett ostoppbara ut förutom när de mött just Kristianstad. HV har endast tappat poäng sex gånger och tre av gångerna har varit mot just KIK. Av HV:s tre förluster kommer två mot KIK som båda kom i helgen.

Kristianstad har tagit sju av nio poäng mot serieledaren hittills den här säsongen.

KIK I TOPPEN FÖR ATT STANNA?

Har ni klurat ut hur man ska slå HV eller?
– Nej, det är väl ingen hemlighet vi har eller något sådant. Det är hårt jobb, att ta rätt beslut hela tiden över 60 minuter och sätta dit lägena när man får dem.

Ni har ju varit väldigt heta här på slutet, vad är det som funkar för er?
– Det börjar med inställningen tror jag. Vi är sällan nöjda även om vi vinner utan det är fortfarande hårt jobb på träning dagen efter. Vi försöker bara ta en match i taget och hålla fötterna på jorden helt enkelt.
– Jag tycker att vi är ett bra lag och vi ska bara fortsätta spela som vi gör.

KIK är också lite unika då de sällan toppar sitt lag under matcherna utan rullar väldigt fritt bland formationerna, speciellt på forwardssidan, vilket gör att istiden är ganska jämnt fördelat bland spelarna. 

– Det håller jag med om. Alla fyra kedjor kör bra och alla gör sitt hårda jobb. Det är intensivt spel och en hög fart i alla fyra kedjor, då funkar det väldigt bra.

Skånelaget ser ut att börja etablera sig som ett topplag i HockeyAllsvenskan då de nu har 37 poäng efter 20 matcher och har fem poäng ner till Västervik som ligger utanför topp sex-strecket. 

Hur högt kan Kristianstad nå den här säsongen egentligen?
– Det är en match i taget och vi ska vinna så många som möjligt så får man se vart det leder. Jag vet att det är ett tråkigt svar, men det är så det är, avslutar Gustav Olhaver


TV: "Förväntade mig inga mirakel – men en assist...!?"

Den här artikeln handlar om: