Lisa Hedenqvist tror att Sydkorea är den lättaste kvalmatchen för Sverige.
Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
Damkronorna

Experten inför viktiga kvalmatchen: ”Gäller att ha tålamod”

ANNONS

Idag väntar match två för Damkronorna i kvalet till OS. Kvalet inleddes som alla vi svenskar hade hoppats på, vinst med 3-0 över Slovakien. Nu vänter den match som på pappret tycks enklast, mötet med Korea.

Hockeysverige.se:s expert, Lisa Hedengren, har själv spelat två VM-turneringar och totalt 46 matcher med Damkronorna. Här är en analys av mötet med Slovakien och tankar kring eftermiddagens match 
- Slovakien stod upp med bättre motstånd än vad jag hade trott och gjorde det svårt för Sverige att komma till några riktigt klara lägen. 
- Sverige fick möta ett sådant typiskt försvar där det samlas mycket folk framför mål och det blir svårt att hitta ytor där man helst skulle vilja ta avsluten. I stället blir det mer skott utifrån vilket då ofta resulterade i träff på benskydd eller andra kroppsdelar som var i vägen.- Början av matchen kändes lite som en säsongspremiär där det finns lite nerver och spelet studsar lite fram och tillbaka likt ett flipperspel. Men halvvägs in i första tycker jag att Sverige kan hålla lite mer puck och känna att man kan föra spelet. Också väldigt rättvist att Emma Nordin får peta in 1-0 till Sverige med sekunder kvar av perioden. Enligt mig ledde hon Sveriges offensiv med sin, som alltid, kvicktänkthet och kreativa teknik och spelsätt.

Foto: Ronnie Rönnkvist.

- Resten av matchen är Sveriges om än fortfarande en aning svårspelat. En del farliga kontringar men känns som det är en bra match att ha avklarad och dessutom att man gör två mål till, varav ett i powerplay. Skönt att Bouveng får sätta dit en puck efter att ha varit borta från matchspel ett tag, det är bra för produktionen i resterande av matcherna.

”SKULLE GISSA ATT EN DEL AXLAR HAR SJUNKIT”- Man fick även spela lite boxplay där Lisa Johansson och Sara Hjalmarsson stack ut i mina ögon. Den fart som de två kan dra upp tillsammans och lägena de kan skapa skulle jag vilja få se mer av i 5 mot 5 spel.

- Skön vinst för Sverige och skulle gissa att en del axlar har sjunkit och att spelet kommer se mer och mer avslappnat ut från och med nu.

- Matchen mot Sydkorea kommer troligtvis se lite annorlunda ut än mot Slovakien. Utan att veta mycket om dem så skulle jag gissa att den blir mindre fysisk men att man kan möta ett likartat försvarsspel där det gäller att hitta lösningar. Jag tror Sverige kommer få leda spelet ännu mer och det gäller att ha tålamod och hålla uppe farten i spelet med puck. 

Sverige-Sydkorea: Nedsläpp klockan 16.00.


TV: Sverige har goda chanser att vinna Karjala Tournament

Den här artikeln handlar om: